Lykke er å gjøre sine gleder enkle

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Inger Hagerup var en kjærkommen gjest i vår skoleklasse på 70-tallet, og jeg satt stiv av beundring og tok til meg alt hun sa. Et dikterbesøk – et minne. Inger Hagerup har skrevet et dikt om hva lykke er, hvor hun vil gå «på en gressgrodd setervei i tynne, tynne sommerklær, klø sine ferske myggstikk…»

Jeg skulle gjerne ha gått på seterveien sammen med henne, men kunne klart meg uten stikkene.

Lykke! Livet. Lykke!! «Kunsten å være lykkelig består i at man gjør sine gleder enkle». Klarer jeg det da? Hvor finner jeg lykke? Hvor finner jeg lykke? Jeg setter meg ned og lar tankene svirre. Når er jeg lykkelig?

sove baby

Når jeg diet mitt barn og jeg snuste på dets hode med bløtt dunhår. Da var jeg lykkelig. Når jeg kikker på mine sovende barn. Da er jeg lykkelig. Etter å ha svømt på badet, og ligger avslappet i badstua. Da er jeg lykkelig. Når jeg kakker hodet av mitt bløtkokte egg en søndag morgen med grovbrød på tallerkenen og nytrukket te med sitron i. Da er jeg lykkelig.

syklist tegning

Når jeg sykler i medvind. Da er jeg lykkelig. Når jeg plukker årets første hvitveis på mitt hemmelige sted ved den lille bekken. Da er jeg lykkelig. Når jeg våkner om morgen og vet at jeg har hatt en deilig drøm. Da er jeg lykkelig. Når jeg får søte vers skrevet om og til meg. Da er jeg lykkelig. Når jeg plukker markjordbær i egen hage. Da er jeg lykkelig.

rød rose blomst

Når jeg lukter på mine velduftende roser. Da er jeg lykkelig. Når jeg får en klem og oppmuntrende ord fra en god venn. Da er jeg lykkelig. Når jeg kjører bil i regnvær og hører på min favorittmusikk. Da er jeg lykkelig. Når jeg legger meg i nyvasket sengetøy med ei god bok. Da er jeg lykkelig. Når jeg blir vekket med et kyss. Da er jeg lykkelig. Når jeg får kaffe på senga. Da er jeg lykkelig. Når sola skinner og jeg rusler hjem fra jobben. Da er jeg lykkelig. Når jeg blir invitert til selskap. Da er jeg lykkelig. Når jeg kan sette meg til ferdigdekket bord med nydelig mat. Da er jeg lykkelig. Når jeg blir overrasket med knitrende tulipaner i februar. Da er jeg lykkelig. Når jeg får en liten bukett med kortstilkede hestehov i mars, plukket av en skitten barnehånd. Da er jeg lykkelig. Når jeg besøker min gamle venninne på 93 år, som har gledet seg hele dagen til å se meg. Da er jeg lykkelig. Når jeg kan sove middag i ettermiddagssola. Da er jeg lykkelig.

jordbær på fat

Når jeg spiser jordbær med fløte og sukker. Da er jeg lykkelig. Når jeg kjører motorsykkel i 80 kilometer på rette veier i juni. Da er jeg lykkelig. Når jeg kan spise solbær og bringebær i mine foreldres hage. Da er jeg lykkelig. Når jeg får fisk på kroken. Da er jeg lykkelig. Når jeg drikker cappuccino i sofaen hos min venninne. Da er jeg lykkelig. Når jeg går i Bragernesåsen. Da er jeg lykkelig. Når jeg ligger i armkroken til mannen min. Da er jeg lykkelig. Når vi sitter hele familien samlet, og samtalen summer og det er latter og moro. Da er jeg lykkelig. Når jeg får en bukett med markblomster fra min kollega. Da er jeg lykkelig. Når jeg får ros for arbeidet jeg har gjort. Da er jeg lykkelig. Når jeg får komplimenter som jeg tror på. Da er jeg lykkelig. Når mitt yngste tantebarn krabber opp i fanget mitt. Da er jeg lykkelig. Når mine voksne nevøer gir meg en klem. Da er jeg lykkelig.

hageblomster og keramikkdame i ly

Når jeg gir bort en blomst og får et smil tilbake. Da er jeg lykkelig. Når jeg får en håndmalt gave av min mor. Da er jeg lykkelig. Når jeg får et snekkerarbeid av min far. Da er jeg lykkelig. Når jeg får massasje. Da er jeg lykkelig. Når jeg sitter på kafé uten hastverk. Da er jeg lykkelig. Når min venninne har stekt vafler og venter på meg med nytrukket kaffe i hagen sin. Da er jeg lykkelig. Når jeg padler på et stille skogsvann. Da er jeg lykkelig. Når jeg får mange venninner på besøk på bursdagen min. Da er jeg lykkelig. Når jeg kan hjelpe en venn i nød. Da er jeg lykkelig. Når noen tar seg til å lytte til det jeg har å si. Da er jeg lykkelig. Ja, min lykkeliste vil ingen ende ta…

Ja, lykke kan være så mangt. Har jeg nevnt penger? Nei. Har jeg nevnt berømmelse? Nei. Det sier kanskje det meste?

Publisert i Drammens Tidende og Klassekampen..

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar