Som fisken i vannet…

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

fritid fiskelykkeKvinner fornøyde med dagens fangst.

Jeg er glad i å spise fisk, har egen fiskestang, og som tidligere håndballspiller tar jeg i mot ballen som Knut Hennum har kastet: Nemlig et ønske om akvarium i Drammen.

I Drammenselva og i fjorden har vi minst 40 forskjelige fiskeslag, som lever i fersk-, brakk- og saltvann med sine morsomme navn: augepål, bekkerøye, gullbust, hork, karuss, hvitting, laue, mort, panserulke, røye, sypike, taggmarkrell, vederbuk, ørekyte, ål med flere. Hva med å lage et akvarium med disse vannkvalitetene, som viser hvilke fisker som lever  hvor? Disse hjemlige fiskeslagene kan være vel såp eksotiske som fiskeslagene fra sørlige breddegrader. Spesielt for dagens oppvoksende drammensere, som kanskje er mer vant til såkalte «fiskepinner» enn fisk in natura? Drammenselva er også kjent for sitt laksefiske – hva med å lage en laksetrapp? Og visste du at det har vært drevet perlefiske i elva?

I Baltimore, USA, har de skapt nytt liv i sitt tidligere forfalne havneområde, og stedets fremstre trekkplaster er et praktfullt akvarium. Et sjøfartsmuseum og historiske fartøyer ligger også ved havnen. Havnen og byen rundt er blitt et  hele, og byen Baltimore har klart å lage et aktivt og spennende miljø, hvor både fastboende og tilreisende trives.

For å drible videre fra Baltimore til den tidligere seilskutebyen Drammen: Hva med å lage et maritimt miljø i og rundt dette akvariet – som aller helst bør plasseres ved elvebredden eller fjorden. Her bør det være plass til fiskeren, prammen, gamle fiskeredskaper og -oppskrifter, og en liten fiskerestaurant som serverer dagens suppe og andre havdelikatesser. Utenfor, på land eller i vann, kan man kanskje kikke på et skipsvrak, som også er en del av historien. Som en holmestranding så greit sa det: Man skal heve disse vrakene for enhver pris. Så skal de restaureres, enda det kanskje bare er en liten plankebit som kan brukes fra det opprinnelige skipet. Hvor blir det da av originalen? En blek kopi.

Vel, jeg kaster ønskeballen avgårde med et kjapt underarmsskudd – blir det mål? Så finner jeg fram fiskestanga mi og rusler ned mot den nye, fiske fiskebrygga på Bragernes kai og slenger ønskesnøret uti. Blir det napp?

Publisert i Drammens Tiende og Fremtiden.

 

Legg igjen en kommentar