Toppenhaugs mest fantasifulle hus?

Tekst: Birgitte Simensen Berg

I en stille, litt bratt gate på Toppenhaug, Drammen, ligger et hvitt hus. Et parti med gamle brostein fra Østbanen i Oslo, gedigne søyler og en bred inngangsdør fører oss inn i et utrolig spennende hjemmeinteriør.

Allerede i gangen merker man at her bor det ikke et vanlig «9-16-menneske». Merete Soll viser rundt, hele tida med den kjælne katta Pio rundt beina.

Fra spisestua kommer vi inn i et vinkelkjøkken, hvor en oppmurt grue er ganske sentral. Soll synes en grue hører til på et kjøkken – kjøkkenet er et samlingsted, ikke minst for husets tvillinger på 14 år og deres venner. Her grilles det, og alt brennbart søppel blir daglig flammenes bygge. Dessuten skaper en slik peisild ro og harmoni, understreker Merete Soll.

Ungene benytter seg gjerne av første etasje. Her har de hvert sitt værelse, og i hagestuen, som også ligger i denne etasjen, står TV-en, som også har fått et malingstrøk. En stor glassdør fører en rett ut i en grønn, avskjermet hage. Både en forlengelse av hagen og stua. I annen etasje finner man også en stue, denne er preget av Meretes lese- og skrivelyst – veggene er kledd med bøker. Arbeidsrom, soverom og et stort bad har også sin plass i denne etasjen i tillegg til andre rom. Hele huset virker utrolig innholdsrikt.

Rom skapt av arbeidsinnsats og fantasi
Alle husets rom bærer preg av Merete Solls skaperkraft og fantasi. Det opprinnelige funkishuset fra 1930-årene er nå skjult inne i kroppen til et helt nytt hus. De gamle ytterveggene og inngangspartiet befinner seg nå trygt og godt inne i huset. Side de flyttet inn i 1973 har Merete Soll lagt sin sjel i huset. Hennes flittige hender har både snekret, malt, tapetsert og dekorert.

Kunstnerblod i årene
Dekorasjonsskolen i Danmark var starten på Merete Solls yrkesvei. Senere var hun elev ved Statens Kunst- og håndverksskole i tre år, før hun i hele åtte år livnærte seg som mannequin i England. I tillegg kan hun se tilbake på flere oppdrag i en rekke filmer. Kunstnerblodet har hun fra morssida – hennes oldefar Jens Wang var maler på Nathionalteateret i Oslo og hennes onkel, Ulf Aas, er tegner i Aftenposten.

Arv og miljø
Merete Soll er veldig bevisst på å sette tingene i et miljø. På den måten kommer hver ting mer til sin rett, og som igjen kan skape koselige hjemmemiljøer. Selv har hun trålet utallige brukthandlere og loppemarkeder i årenes løp og har funnet både rimelige og artige gjenstander med «sjel», som hun selv uttrykker det. Rundt om i hjemmet hennes står utallige skap, bord og stoler som Merete Soll har lutet. Dessuten har hun mye fint arvegods etter sine besteforeldre og oldeforeldre – som er både pynte- og bruksgjenstander. På veggene henger det også mange selvkomponerte bilder. Ja, hvert rom har minner både fra tidligere generasjoner og fra utallige utenlandsreiser. Ting som skaper en egen minneverden med sin historie.

Selv Merete Solls garderobe vitner om hennes skapertrang. Bluser, jakker og gensere har blitt helt unike etter at de er blitt påført fargerike applikasjoner – etter en omgang med nål, tråd, perler og stoffbiter har hun et antrekk ingen har maken til. Med tid, krefter og fantasi har Merete Soll skapt et hjem som pirrer øyesansen – et muntert og fargerikt hjem som man føler seg velkommen i.

Publisert i TEMA:EXTRA.

 

Legg igjen en kommentar