«Dans er som legobygging»

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

dans tango

– Dansing er som legobygging. Først må grunnmuren stå der trygg og solid, før en kan bygge videre oppover. Slik beskriver danselærer Sissel Wulfsberg Nilsen grunntrinnene de fleste danser er bygd opp rundt.

Slik gjelder også for kurset i swing og rock i Drammen som nå er midt inne i vårsemesteret. Interessen for swing og rock er stor i Drammen. Nå pågår andre del av vinterens og vårens kurs. I april er det oppfølgingskurs, og mange tar med seg det også. De vil lære mer enn de kan klare på kjappe fem uker.

Vel 20 par lærte grunntrinn den første kurskvelden. Gledelig å se den fine aldersspredningen på danseløvene og løvinnene, fra tenåringer til folk godt opp i årene. Et dansepar med mange danseår bak seg var også blant kursdeltakerne.

– Vi er med for å få det litt mer moro på dansegulvet, som de utrykte det. Før hadde de ikke riktig fått helt sving på dansen, nå skulle det bli bedre.

For å slippe å sitte som veggpryd ved dansetilstelninger er det viktig å kunne det mest grunnleggende om swing og rock. Det spilles nemlig over alt.

– Etterpå kan vi sende ungene på samme kurset, smiler ekteparet før de svingte seg ut på dansegulvet på ny. Lærer Sissel forklarer rolig til en intenst lyttende elevgruppe. Hun vet hva hun snakker om med sine 23 danseår bak seg.

Musikken til swing og rock kan være forskjellig, men swing oppstod etter krigen i Benny Godmans kjølvann. Det er mer «husking» i swing enn rock blir vi fortalt. Med Elvis og rocken på 50-tallet nærmet swing og rock hverandre. Grunntrinnene er omtrent de samme.

– Jeg tror en ny nostalgisk dansebølge er på mote igjen, sier Sissel Wulfsberg Nilsen.

– Gunvor Hals og hennes program «Hæla i taket» er blant dem vi kan takke for det.

Litt nervøsitet preget første treningskveld. Guttene med føreransvaret følte seg nok ekstra tynget. Etter hvert som parene ble varme i trøya, løsnet det skikkelig og etter fem kvelder er de fleste habile dansere, lovet læreren.

– Når vi har lært å danse blir vi litt stødigere ute på offentlige dansesteder, forteller Torbjørn Hauk, som sammen med kona Anne Bett og venneparet Ellen Boman og Ørjan Bowitz har kastet seg uti swingdansens kunst og gleder på ordentlig.

Publisert i Drammens Tidende og Buskeruds Blads Byavisen 15.03.88

Legg igjen en kommentar