Idéseminar på Fjell

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Onsdag 4. mars inviterte daglig leder av Fjell frivillighetssentral, Kari Jagland Berntzen, aktuelle samarbeidspartnere til idédugnad omkring funksjoner og oppgaver for den nystartede frivillighetssentralen. De inviterte var bl.a. Fjell og Galterud skole, barnehagene, helsestasjonen, Fjell bo- og servicesenter, Fjell eldresenter, Fjell kirke og menighet, bydelsutvalgene, borettslagene og innvandrerorganisasjoner. Drøyt 60 personer var påmeldt til seminaret.

Tor Kristian Eriksen
tok ordet etter at Kari Jagland Berntzen hadde ønsket de frammøtte velkommen. Eriksen arbeider som rådgiver i byutviklingsavdelingen og hans oppgave var å presentere idéen rundt frivillighetssentralen. Totalt er det mellom 170-180 frivillighetssentraler i Norge, og i Drammen blir Fjell den tredje sentralen. De to andre ligger på Landfalløya og i Nybyen.

– Frivillighetssentralen har som oppgave å stimulere frivillig arbeid i “grenselandet” mellom offentlig og privat sektor. Dette tomrommet kan frivillighetssentralen fylle. Men det er viktig å ikke ta over der det offentlige har et ansvar, understreket Tor Kristian Eriksen.

– En frivillighetssentral skal være et tillegg, et supplement, og det er viktig å ikke tråkke i andres bed. Den skal være et kontaktpunkt og et bindeledd mellom de som ønsker å hjelpe andre og de som har behov eller ønske om å ta i mot hjelp. Dette kan både være enkeltpersoner og grupper, sa Eriksen.

Frivillighetssentralen er en arena hvor det møtes veldig mange mennesker med forskjellige roller – derfor er det viktig å bygge broer mellom de forskjellige gruppene. Og som det ligger i ordet: Alt er frivillig arbeid. Man kan begynne og slutte når man selv vil.

Rønnaug Aaberg Andresen
(kontorsjef i helse- og sosialsektoren) orienterte om Drammen kommunes søknad til Staten om drift av frivillighetssentralen på Fjell. I søknaden hadde man lagt vekt på at Fjell er et kulturelt sammensatt område. Sentralens målgruppe vil være barn og unge, voksne og eldre personer både fra norske- og innvandrermiljøer.

– Vi ønsker å utløse positive menneskelige ressurser på en konstruktiv måte, sa Andresen, – og rett og slett gi hjelp til selvhjelp. Når man føler seg nyttig, øker også trivselen. Noe av det vi ønsker er at folk kan komme ut av isolasjon, i tillegg til det å integrere innvandrere i det norske miljøet. Frivillighetssentralen på Fjell ønsker å være en døråpner for frivillig arbeid. Rønnaug Aaberg Andresen avsluttet med et par spørsmål: Hva kan dere hjelpe til med? Og hva kan frivillighetssentralen hjelpe til med?

Kari Jagland Berntzen
startet opp som daglig leder av Fjell frivillighetssentral 5. januar i år, og fortalte at noe av det første hun gjorde var å ta kontakt med enkeltpersoner, grupper og organisasjoner på Fjell.

– Jeg fikk tilbakemeldinger om innbyggernes ønsker og behov. Disse lokale kontaktene ser jeg som viktige samarbeidspartnere, understreket Berntzen.

– Det er viktig at man tar i bruk egen kompetanse. At man tar ansvar for eget liv. Dere har sikkert mange spørsmål om hva som forventes av en frivillig hjelper. F.eks. hvem skal avløse meg i ferien? På idéseminaret var det satt av tid til gruppearbeid, hvor hensikten var å få kartlagt behov og forslag til tiltak i bydelen. Det var laget seks forskjellige oppgaver:

1) Sosiale nettverk, sosial kontakt og aktiviteter
2) Eldre
3) Kultur, opplæring og informasjon
4) Bruk av egen kompetanse
5) Organisering av samarbeid og styresammensetting
6) Lokaler til frivillighetssentralen

– Dere skal få lov til å gjøre hva dere vil, bare dere er snille, sa Kari Jagland Berntzen og oppfordret alle til å fordele seg i grupper. Gruppene var svært aktive, og det resulterte i mange positive forslag:

  • Frivillighetssentralens styre bør bestå av personer som enten jobber eller bor på Fjell
  • Lage barnepark der foreldre passer barn på omgang
  • Sykkelreparasjonsverksted
  • Norskundervisning uten bøker – samtaler og utveksling av praktiske ferdigheter og sosialt samvær
  • Tyrkisk Samlar forening ønsker å lære bort tyrkisk folkedans til alle
  • Stort behov for tiltak for eldre, slik som ledsagerhjelp, transport, hjelp til praktiske tjenester som handling og lettere husarbeide, samt sosiale tiltak som besøk, turer og deltakelse i aktiviteter
  • Søndagskafé med middag for alle
  • Skoleungdom inviteres til eldretreff og til bo- og servicesenteret.

Hans Gunnar Karlsson,
sosialsjef og leder av frivillighetssentralens styre, sa til slutt at det var veldig viktig å huske på at det er snakk om frivillig arbeid. Det skal ikke være noe byråkrati og ingen føring fra Drammen kommune.

Publisert i 1998.

 

Legg igjen en kommentar