Heisen stopper – tripp trapp ned

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Høy og slank, lav og lubben, høy og omfangsrik, lav og tynn. Nå har jeg ikke menneskets kroppsfasong på netthinna, men lav- og høyblokker i Drammen og landet for øvrig, og deres sikkerhet og brukervennlighet.

Nå er det også kommet åtte etasjers blokker på Gulskogen, som fram til boligkomplekset Skulpturen ble bygget har hatt mindre høytravende og mer menneskevennlige lavblokker.

Tripp trapp ned

For noen år siden var jeg i møte i Radisson Blu Plaza Hotels toppetasje, 37 etasjer over bakken. Så gikk brannalarmen, og heisene ble stengt. De fleste gikk i raskt tempo, mens andre med hamrende hjerte og panikkpust nærmest hoppet fra trinn til trinn, rundt og rundt, nedover og nedover. Flere og flere kom til jo lengre ned i etasjene vi kom. Pust og pes: Noe som virket som en evighet var vi «evakuerte» nede på bakkeplan, og ble geleidet i sikkerhet til et nabobygg. Der fikk vi raskt vite at dette kun var en brannøvelse – noen pustet lettet ut, mens andre reagerte med en smule sinne. Sjøl var jeg støl i leggene i flere dager etterpå.

Hva vil skje hvis det er brann og blokkas «levende innehold» må raskt ut av bygningen? Er trappeløpene brede nok til å ta imot en horde med gående og løpende mennesker, og hva med mennesker som verken kan gå eller stå? Som trenger rullator eller rullestol, eller har barnevogn?

Fra tid til annen stopper også heisen helt av seg selv, og dette skjer alltid på verst tenkelig tidspunkt. Det kan gå timer og noen ganger dager før heisen blir reparert og kan utføre sin gjerning med å heise mennesker opp og ned i bygningen. Jo høyere bygningskropp, dess verre og utfordrende føles et heisstopp.

Hvorfor kunne ikke blokkene være på fem etasjer, slik som den første blokka til venstre? Det er alltid snakk om penger: Størst mulig fortjeneste på minst mulig plass.

Ubrukelige innganger

På Bragernes strand har blokka et inngangsparti mot Prins Oscars gate som kun har trapp. Har du barn og barnevogn, må du «slenge» barnet over skulderen og dra vogna etter deg opp trappa. Eller la barnet få en ristetur fra trinn til trinn. Hva med bevegelseshemmede med rullator eller rullestol? Det er helt umulig å komme seg opp eller ned. Du må bruke garasjeanlegget (og da må du bo der og ikke være gjest) for å komme til heisen på grunnplan. Er det besøkende med rullestol må du be til høyere makter eller bruke mobilen for å få kontakt med den du skal besøke, som får opp garasjeporten. Knappen for å åpne porten fra innsida må dessuten være i sittehøyde, ikke høyt oppe på veggen.

Det er mange som velger leilighet når de blir eldre, så jeg spør arkitekter og utbyggere: hvordan skal beboere og besøkende komme seg ut og inn av blokka med tanke på heisstopp, og hvordan tilrettelegge inngangspartier for «rullende» brukere? Sist, men ikke minst, hvor høyt er det forsvarlig å bygge når heisen stopper og trappa er den eneste farbare veien for å komme seg ut av bygningen?

Tålmodig venter jeg på fortauet til svarene kommer dalende fra toppetasjen.

På Bragernes strand har blokka et inngangsparti mot Prins Oscars gate som kun har trapp.

Legg igjen en kommentar