Ingen skulking – annerledes skoledag for Svensedammen-elever

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Når læreren er borte, danser elevene på gulvet. For hopp, sprett og aerobic var det i Trimmens lokaler og klasse 10 B fra Svensedammen skole som ivrige utøvere. Lærerne var på seminar, og foreldre og klassekontakter hadde laget en annerledes skole for barna sine: trafikkskader og førstehjelp, naturopplevelser,  opplegg med Drammen Håndballklubb, lokalt næringsliv, lokaldemokrati og yrkesveiledning, trimming med blant annet spinning og aerobic.

Kjempemoro med innebandy
Det er ikke hver dag avgangselevene ved Svensedammen skole kan bruke hele skoledagen i en trimsal. På timeplanen stod det: innebandy, squash, aerobic, spinning, vekter og svømming. En felles lunsj var også selvskreven.

– Alle elevene i klasse 10 B er tilstede her i dag, unntatt en som er syk, sier mamma Manuela Guttormsen, og noterer kampresultatene etterhvert som innbandyturneringa skrider fram.

– Å få være sammen med og bli bedre kjent med klassekameratene til sønnen vår er fint, da vi ikke har den daglige kontakten lenger. En varm Jeanette Ellefsen smiler over hele fjeset:

– Jeg syns det er kjempemoro med innebandy. Skolen er så “langstrekkelig” og den er den samme gamle. Her er det nye ting, så dette kunne jeg ha gjort hver dag. Det er moro å konkurrere og se hvem som er best, sier Jeanette og titter på klassekameratene som løper rundt i vill fart og prøver å få ballen i mål.

– Ja, det er moro å se at noen av jentene som ikke hadde lyst i utgangspunktet, er kjempeivrige nå. Jenter er ofte litt mer engstelige for ikke å være gode nok, mens guttene tar seg ikke selv så høytidelige. Men slik har det kanskje vært til alle tider, sier pappa og fysioterapeut Vegard Guttormsen.

Lav kølleføring
Kjetil Olsen driver litt apparattrim mens han venter på kampstart. Han setter også stor pris på en annerledes skoleuke. – På mandag hadde vi tentamen og i går, tirsdag, var vi på Sundland jernbaneverksted. Etterpå hørte vi på et bystyremøte. Torsdag og fredag er det vanlig skole igjen, forteller Kjetil. Så blir Kjetil ropt opp. Det er kamp, og Vegard Guttormsen gir en kort instruksjon før start. Det er viktig med lav kølleføring og liten kroppskontakt. Skader skal unngås. – Jeg krever litt disiplin og ro, og at de følger opplegget. Derfor satte jeg meg i respekt fra begynnelsen av. Ellers er det lett for å bli mye prating, sier Guttormsen.

– Målet er at de skal kjenne at de virkelig har trent, og kanskje kjenne litt stølhet i morgen. Men vi avslutter med en skikkelig uttøying, lover Guttormsen. Marie Sømme er nettopp ferdig med innebandykampen.

– Det er allright å få løpt litt. Vi tapte med ett mål, enda vi hadde ledet neste hele kampen. Jeg ser fram til å drive med aerobic. Der er det musikk med fart i. Det viktigste med trim er at jeg trives der jeg er, at det er sosialt, samtidig som jeg får litt trening. Jeg skal forresten begynne å trene aerobic fast framover, mens de fleste av de jentene jeg kjenner spiller håndball.

Trimming med spinning
I et eget rom står det sykler på rad og rekke. I takt med musikken og en leder som roper og inspirerer sykles det for harde livet. Etterpå kan man puste og tøye ut i en sirkeløvelse med forskjellige apparater.

– Sirkeltrening er populært blant jentene, sier Vegard Guttormsen, og peker på ei lampe som signaliserer når det er på tide å skifte apparat. Mat og drikke må til, og så ble det annerledes skoledagen avsluttet med svømming. Noe som sikkert passer bra for elevene som har en dam i skolenavnet sitt.

Publisert i 1999.

Legg igjen en kommentar