Tekst: Birgitte Simensen Berg
En ny våpenforretning er åpnet i sentrum. Den vil trolig trekke til seg flere interesserte enn bare jegerfolk. For i tillegg til tradisjonelt jaktutstyr tilbys også antikke våpen til samlerinteresserte.
Det er Aaserud Import på Åssiden som har åpnet ny filial på Bragernes. I første etasje kan du få kjøpt sko, kniver og klær.
– Knivene fascinerer spesielt ungdommen. Det har de alltid gjort, forteller Olav Jalland. Han har selv 30 år bak seg som jeger og våpensamler. Ola Nordmann skal ha kniv. Den brukes både til trespikking og jakt. Andre etasje er fylt med geværer og pistoler, bajonetter, sverd, økser og spyd. Også ammunisjon, øreklokker og annet jaktutstyr hører med. Og samlingen av antikke våpen er nok spesiell langt utover bygrensene.
Største utvalg
Selv hevder Aaserud Import å ha landets største samling av antikke våpen. Det vil si våpen som er eldre enn 1884. Er våpenet over 100 år kan det kjøpes fritt uten tillatelse. Prisen kan også variere fra billige 200 kroner til 80.000-90.000 kroner.
Alder og bevaring bestemmer våpenets verdi. Interessen for våpen som samleobjekt er stor. De brukes gjerne til dekorasjon, veggpynt og møblering. Geværene og pistolene er uskadeliggjort ved plombering. Derfor til salgs for alle. Men kjøper en uplomberte våpen må kjøper være tilknyttet et skytterlag og ha bæretillatelse fra politet. 18 år for gevær, 20 år for pistol.
Cowboy og western
– Vi er godt kjent i Norge, for vi har kunder fra hele landet, sier Olav Jalland. Forretningen kan også tilby mange såkalte western-våpen, fra cowboyenes og indianernes tid. Men et westernvåpen var også et typisk bruksvåpen, ikke bare til krig og slåssing.
I dag lages det mange kopier av kjente western-våpen i USA. Indianerne byttet etter hvert også ut pil og bue med kuler og krutt. En Winchester-modell i den nye drammensforretningen har en låsekasse i messinglegering. På denne er det inngravert ansiktet til den store indianer-høvdingen Sitting Bull.
KV og børsemaker
USA er i dag verdens ledende våpenprodusent, men på auksjoner «over there» kan det også dukke opp gamle Husqvarna-modeller som innvandrere tok med seg fra gamlelandet. Tidligere Kongsberg Våpen er eneste våpenprodusent i Norge foruten noen spredte børsemakere.
– Våpenet har forandret seg opp gjennom historien. Både skjeftets utforming, løpets lengde og sist, men ikke minst våpenets tyngde. For å skaffe gamle våpen drar vi på auksjoner både i inn- og utland, forteller Olav Jalland, som beklager at vareutvalget her til lands begynner å bli tynnet ut nå. En må utenlands for å få tak i go’bitene.
Ekstra sikring
Det er flest menn som samler på våpen. De er fra 20 til pensjonister, men kanskje er gruppen 40- til 50-åringer flest. Siden jaktvåpen er lett omsettelige, må forretningen ta sine forholdsregler. Vinduene er ekstra sikret med jerngitter.
Innbruddssikre ståldører må også til og alle utstillingsvåpen er festet med stålwirer.
– En våpentyv bør bli skremt av mindre, mener butikksjefen.
Publisert i Drammens Tidende & Buskeruds Blad 12. april 1988