Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg
Drammensviser fra 1986 og 2016 utfyller hverandre på en god måte.
Den første boka, Drammensviser, ble utgitt i 1986 i forbindelse med Drammens 175-års jubileum. Boka er redigert av Randi Helgerud. Helgerud og Jens K. Haugfos har kommentarer og layout og Morten Gaathaug noter og gitarbesifring.
– Visene som er representerte i boka, 40 i tallet, har stor variasjonsbredde, slik at den skulle egne seg til bruk i mange sammenhenger. Felles for visene er at de handler om Drammen – om personer, steder og begivenheter i byens historie, skriver Randi Helgerud i forordet, og legger til:
– Visene er forsynt med en forklarende kommentar for å sette dem inn i lokalhistorisk sammenheng. Sammen med illustrasjonene bidrar disse til å gi boka et kulturhistorisk preg, og det er å håpe at boka skal bli like morsom å bla i som å synge fra.
I forordet til årets Drammensviser står det:
– “Eit folk som syng, kan ikkje gå til grunne” sa dikteren Anders Hovden, da han talte på et sangerstevne i 1942. Og slik er det: Musikk og sang gir næring til poesien i oss og gir oss identitet. Det ligger en kulturell rikdom i sangene. Tekstene og musikken får oss til å se at vi er en del av den større helhet.
10 av visene i den “eldste” boka står også i årets Drammensviser, som inneholder 58 viser: Drammen i regn, En time i Drammen, Født på solsiden, Godset fra Drammen, Hønene på haugen, Maimorgen i Drammen, Ypsilon bro, Strømsåstunnelen og Willy er noen få av de mange sangene som “nye” Drammensviser inneholder.
Her kan du også lese om historien bak sangene, visene er tonesatt og boka er gjennomillustrert med flotte fotografier tatt av Torbjørn Tandberg.
Både den gamle og den nye viseboka har åpen og luftig lay-out med varierte og morsomme illustrasjoner.
Musikalske smakebiter fra bøkene
Den eldste først:
Bragernes Torg (I sommerens ånd)
Tekst: Bjørn Kristiansen
Referenget:
Rusle rundt på torget
se at sola flommer
glede seg ved livet
og at det er sommer.
Kan du ha det bedre da
enn på Bragernes Torg.
Enhver drammenser skulle kunne kjenne seg igjen i denne visa om sommer på Bragernes torg. Visa finnes på kassetten “Drammen i ord og toner” som Kristiansen har laget til jubileumsåret 1986.
Og så den yngste:
Pølse og bløyta
Tekst og melodi: Bjørn Erik Kongslie
Referenget:
Da ble det pølse og bløyta.
– Som folk utenbys fra ikke skjønte et døyt a’.
Vi stoppa ved Konneru’gatas kjæreste ting,
og det var pølsebua til n’ Erling.
Historien bak sangen Pølse og bløyta:
Drammen i 50-, 60- og 70-årene var full av pølsebuer, og én av delikatessene som ble servert, var bløyta, det vil si pølsebrød som ble dyppet i pølsekjelen.
Blant pølsepersonlighetene var Georg Nilsen, best kjent ved tilnavnet Goggen, Juliana på “Hjulet”, “Gunders” ved Muusøya og Erling i Konnerudgata.
Medlemmer av Drammen Rotary gratuleres både med 80-års jubileum og boka Drammensviser.
Patriotiske musikkskatter
Drammen Rotary feiret sitt 80-års jubileum 26. mai, og klubben kunne stolt presentere Drammensviser, skrevet av både yngre og eldre tekstforfattere og komponister. Her er tekster om personer som har levd, og bygninger og plasser, og helt spesielt drammensk som pølse og bløyta.
– I boka har vi samlet tidligere upubliserte viser med ny musikk av mer eller mindre kjente musikere, forteller Solberg, og trekker fram trekløveret Knut Tvedt, Jonas Fjeld og Ole Paus.
– Jeg vil gjerne takke redaksjonen av boka, Arild D. Lauritzen, Jan T. Røkaas, Kari Ulleberg og Terje Aass, sier Veslemøy Solberg, og legger til en takk også til musiker Sven Ohrvik, som har transkripsjon, notetegning og grafisk design, samt fotograf Torbjørn Tandberg.
Fotograf Torbjørn Tandberg, visekunstner Veslemøy Solberg og redaksjonsmedlem Arild D. Lauritzen er alle svært fornøyd med boksamarbeidet.
Med boka Drammensviser i hende, som gleder både syn og hørsel, kan du synge og spille viser fra Elvebyen i tida framover. Den eldste Drammensviser kan kjøpes i antikvariater, den nye i bokhandleren. Overskuddet av sistnevnte går til veldedige formål. Skaffer du deg begge bøkene har du en stor samling av nye og gamle drammensviser.
Kanskje det kunne være en idé å lage en visekveld, en musikalsk hyllest til vår kjære by, å invitere drammensere og andre interesserte. Ballen er kastet, så det er bare å gripe den.
Hanan i Drammen er i alle fall kry, da han dukker opp i begge bøkene:
Det bodde en hana i Drammen by
med venger som glinste i sola.
Han gikk der så langbeint og krønsk og kry
og trodde’n var finest på jorda.
Han flaksa fra bakken
og rett opp på trammen
og kasta med nakken
og slengte med kammen:
«Her kommer jeg!»
sa Hanan i Drammen.
Ordfører Tore Opdal Hansen blar gjennom boka, som musikerekteparet Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik er bidragsytere.