Tekst, foto og film: Birgitte Simensen Berg
Ni hoa (god dag) og tsje-tsje (takk). Bli med til Shanghai og Beijing! Men ta med deg dine beste lunger, da forurensningen er stor. Gjennomsnittsalderen er 72 år, og mange dør av lungekreft som skyldes forurensning og røyking.
Se artikkelen i Byavisa Drammen.
1. oktober feiret kineserne sin nasjonaldag, og et par uker etterpå blomstrer det fremdeles. Her er den fargerike rundkjøringa i Shanghai i nærheten av TV-tårnet.
På toppen av TV-tårnet, Oriental Pearl Tower, er det god utsikt over Shanghai. Gulvet er gjennomsiktig, og litt skummelt å sitte eller stå på, der man skuer flere hundre meter rett ned. Vel nede besøker vi Shanghai History Museum.
Skyline i Shanghai sett fra strandpromenaden The Bund. Skyskraperne er bygd på sumpområdet ved elva Huangpu. Ganske dristig, spør du meg.
Gamlebyen i Shanghai i forgrunnen med sine buede tak, og bak moderne skyskrapere. Ei tid for alt. Også et besøk i Bygudens tempel fra 1400-tallet og på tehuset, hvor vi smakte på blomsterteen Romeo og Julie.
Se film fra Bygudens tempel, Gamlebyen i Shanghai.
Kunst på både gulv og vegg: her er veggfliser i Bygudens tempel, Shanghai, og veggmaleri i Himmelens tempel, Beijing.
Tohjulinger av ymse kvalitet. Her er det ikke snakk om EU-krav. Og ikke brukes det hjelm heller i et trafikkbildet, som kan pusten fra noen og enhver.
Gartneren svinger hekksaksa, og tryller fram flotte delfiner, fisk og pingviner.
Et besøk i vannbyen Zhujiajiao utenfor Shanghai. Her henges klærne til tørk på syklene som står parkert i gata.
Kanalene snor seg fram i Vannbyen, og små kafeer, butikker og boliger har nærkontakt med vannet.
En ung kunstner finner motiver ved kanalens bredde.
Skilpadder kjøpes og slippes ut i kanalen. Så fiskes de opp igjen, og selges på nytt. Og slik fortsetter det: i vann og opp på land. Fangenskap og frihet. Ringen er sluttet.
En liten gutt med tversoversløyfe besøker Himmelens tempel. Ettbarnspolitikken ble avsluttet i 2015, så nå er det lov å få to barn.
Utenfor Himmelens tempel slapper folk av. En original seng for minstemann, som fungerer bra for både sønn og far.
Se film fra trimaktiviteter i én av Beijings parker.
Litt bortenfor det sovende barnet, spiller de eldre kort. Kineserne er flinke til å bruke parkene sine til avslapping, trim, lek og spill.
Den himmelske freds plass er verdens største «torg». Ved plassen ligger også Maos mausoleum.
Bli med på en runde – Den himmelske freds plass – sett gjennom filmkamera.
Den himmelske freds plass, verdens største torg på 40 hektar og som kan romme én million mennesker, og Den forbudte by besøkes. Soldater passer på utenfor Den forbudte by, hvor maleriet av Mao blir byttet ut hvert år – da henges det opp et nymalt bilde.
Mange kinesere ikler seg caps med den røde stjerne. Her besøker en eldre mann Den forbudte by, hvor palasset er fra 1420.
Vi besøkte både perlebutikk, silke- og emaljefabrikk. Et møysommelig arbeid ligger bak hvert plagg og hver gjenstand.
Se film, hvor silkeormenes tråder vikles på sneller.
Lotusplantene har sett bedre dager, der de vokser i innsjøen, som er laget av tusenvis av slaver. I bakgrunnen ses enkekeiserinnes Sommerpalass. Hele det keiserlige hoff forflyttet seg hit i sommerhalvåret.
En fin måte å holde skrivekunnskapene ved like. Ved hjelp av vann og svamp lager mannen kunstneriske skrifttegn. Miljøvennlig er det også, vips, så er tegnene borte vekk. Bare en våt, liten flekk før også den forsvinner.
Se film, hvor mannen lager vakre skrifttegn utenfor Sommerpalasset.
Vi tar båt fra Sommerpalasset. Den kunstige Kunminginnsjøen er én til én og en halv meter dyp.
Se film fra innsjøen og marmorbåten som enkekeiserinnen fikk bygget.
Vi fraktes med rickshaw, sykkeldrosje, rundt i Hutongen, hvor gatene er smale og husene små og enkle. Vi er på hjemmebesøk hos en familie som bor på 20 kvadratmeter, uten dusj og do. Maten smaker svært godt, så har også husfrua jobbet som kokk i 30-40 år.
Pandaen vil være alene, og i Bejing Zoo har bjørnene stor tumleplass. De føder to-tre barn, men har bare omsorg for den ene. Selv om de er noen einstøinger, er de ganske søte å se på. 30 kilo bambus står på den daglige menyen.
Se film med pandaen i hovedrollen.
Den kinesiske muren ved Mutianyu er turens høydepunkt, bokstavelig talt. Bygget for over to tusen år siden og på hele 8.858 kilometer! Vi kjører i samme taubanegondol som Michelle Obama, og så rusler vi i flere timer på muren. Det er hele 22 vakttårn fordelt på denne delen av muren, som strekker seg over to kilometer. Tusenvis av trapper ned til utgangspunktet merkes godt på beinmusklene.
Bli med på tur på Den kinesiske mur.
Publisert i Byavisa Drammen.