Spåmenn uten glasskule

Tekst:  Birgitte Simensen Berg

I Rådhusets 3. etasje finner vi to navnebrødre, som stolt bærer kongsnavnet Harald:  Dag Harald Amundsen og Jan Harald Borgersen.  I drøyt ett år har de hatt kontor vegg i vegg og samarbeidet, sammen med prosjektleder Tore Justad, om Drammen kommunes omstillings- og kompetansehevingsprosjekt.

– Vi jobber tett og overlapper hverandre på alle felt, sier Jan Harald, og Dag Harald skyter inn:

– Vi utfyller hverandre både på det faglige og det menneskelige området, og spiller bevisst på de sterke sidene vi har.

Blanke ark og spørsmål i hodet
Drammen kommune, som andre kommuner i landet, har i en tid hatt omorganisering på timeplanen.  Ganske snart ble prosjektet for omstillings- og kompetanseutvikling satt i gang, og det ble dannet prosjektgrupper innen edb og opplæring, personal- og økonomi.  Ett av målene var å samle edb- og opplæringsfunksjonene, som fram til da var spredt rundt i forskjellige sektorer.   For ett år siden startet trioen opp med blanke ark og et par spørsmål i hodet:  Hva skal omstilling dreie seg om?  Hvordan vil vi at omstillingsarbeidet skal fungere i praksis?

I “Langtidsbudsjettet for 1997-2000” lå politiske føringer, som viste at omstillingsarbeidet ville komme til å omfatte hele Drammen kommune på mange plan.  Det gjaldt både lederutvikling, seniorpolitikk, Reform -94 og -97, sysselsettingsproblematikk og rutiner for å håndtere forventet overtallighet.

– I samarbeid med sektorene og bedriftene har vi fått orden på en del, forteller Jan Harald Borgersen.  Så ett år etter er ikke lenger arkene blanke.  De fyller nå opp i blå ringpermer, som ikke samler støv i hylla, men er i flittig bruk.  – Takket være omorganisering i sentraladministrasjonen står også vi på flyttefot, forteller Jan Harald, som gleder seg til å få større plass både til de blå ringpermene, til seg selv og til møtevirksomhet.

Framtid med forandring
I følge Hovedavtalen skal alle landets kommuner utarbeide opplæringsplaner.

– Før i tida ble kompetansebehovet kartlagt manuelt, forteller Dag Harald Amundsen, men dette vanskeliggjorde en effektiv behandling av de innsamlede dataene.  I dag finnes edb-systemer som er utmerkede verktøy, og som håndterer alle de innsamlede dataene effektivt og letter ajourhold og vedlikehold.

Omstillingsenheten står bak et prosjekt som skal se nærmere på verktøyet.  Og om mulig på sikt å innføre et system som skal være likt for hele kommunen, slik at verktøyet kan brukes som styringsverktøy for sektorene.  – Like fullt skal verktøyet ta vare på den enkelte arbeidstaker og muliggjøre utarbeidelse av individuelle opplæringsplaner på arbeidsstedet, legger han til.  Målet er at Drammen kommune skal få flere fornøyde arbeidstakere med kompetanse i tråd med kommunens behov.

Ingen kan spå om framtida, selv ikke herrene Amundsen, Borgersen og Justad, men de tror at de kommer til å møte store utfordringer når det gjelder kompetanseutvikling i årene framover.  Per i dag ligger heller ikke Omstillings- og kompetanseutviklingsenheten på latsida og rundt i kommunen er følgende prosjekter i gang, i tillegg til de som allerede er nevnt:  Arbeidsgruppe for kartlegging av kompetansebehov, lederutviklingskurs i samarbeid med BI, IT datakort med et internasjonalt IT-sertifikat (disse personene skal være en ressurs for den enkelte fagavdeling/sektor) og i løpet av neste år vil 50 personer ha avlagt fagprøve.

– Drammen kommune blir da en av landets kommuner med flest fagarbeidere i de “nye” fagene, sier Jan Harald.  Videre har man stått for gjennomføring av pensjonstilbud for alle 64-åringene og utvalgte grupper 62- og 63-åringer, pedagogikkurs for instruktører i Reform -94, i tillegg til at det gjennomføres PC-kurs og saksbehandlingskurs tilpasset Drammen kommune.  Så i tillegg til strategiplanlegging er det mange konkrete driftsoppgaver.

Trussel og utfordring
– Vi prøver å få til bred forståelse og samarbeid rundt omstilling i kommunen og har i bakhodet at noen alltid vil se på omstilling som en trussel for sin arbeidsplass.  Vi skal imidlertid ikke glemme at omstilling kan gi arbeidstakerne nye utfordringer og muligheter for utvikling av egen kompetanse og dermed også Drammen kommunes tjenestetilbud, mener Jan Harald Borgersen.

– Vi vet heller ikke hvor lang levetid prosjektet vi arbeider med har, men ser framover cirka 6 måneder ad gangen.  Omstilling er organisasjonsutvikling og følgelig framtidsrettet, sier Jan Harald videre, – og kommunen må i større grad enn tidligere tilpasse seg et marked som stadig endrer behov og krav til effektivitet.  Dette tar det private næringsliv hensyn til, noe kommunen også må gjøre.

Borgersen føler at de gjør en nyttig jobb:

– Men vi blir aldri profeter i eget “hus”, sier han.  Hittil har omstillingsenheten bare tre overtallige medarbeidere, som nå er inne i en opplærings-/skolesituasjon.  – Antallet avspeiler bl.a. det gode omstillingsarbeidet som sektorene har utført.  Alle kommunens ansatte blir sysselsatt og godt ivaretatt med individuelt tilpassede opplegg, som senere skal sikre dem jobb i eller utenfor Drammen kommune, mener Dag Harald.

Det planlegges et nært samarbeid med Arbeidskontoret med tanke på de som ønsker å utvikle kompetanse i retning av det private næringsliv.  Kommunen samarbeider også med Drammen Høyskolesenter når det gjelder generell kompetanseutvikling innen grunnfag, etter- og videreutdanning.  Målet er å tette igjen eventuelle kompetansegap som finnes og som forventes å oppstå i kommunen.  Spørsmålene i hodene på herremennene Amundsen, Borgersen og Justad har også omstilt seg:  Hva står vi overfor i framtida?  Hva skal prioriteres?

– Vi har mange spennende arbeidsoppgaver og mange utfordringer framover, og Drammen kommune er på en riktig og god vei når det gjelder kompetanseutvikling, mener Dag Harald Amundsen.

Legg igjen en kommentar