Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg
Faktastolpe:
1)soknet er den grunnleggende enhet i den norske kirke, da soknet eier kirken, eiendommen, kirkegården og tilhørende bygninger
2)det kirkelige fellesråd skal representere alle kirkene og skal ivareta administrative og økonomiske oppgaver på vegne av soknene, utarbeide mål og planer for den kirkelige virksomhet i kommunen, fremme samarbeid mellom menighetsrådene og ivareta soknenes interesser i forhold til kommunen
3)alle kirkelige ansatte, med unntak av prestene, er ansatt av fellesrådet
4)kommunen har det økonomiske ansvaret, som innebærer å dekke utgifter til blant annet bygging, drift og vedlikehold av kirker, anlegg og drift av kirkegårder, stillinger for kirketjener, klokker og organist/kantor ved hver krike, og til daglig leder av kirkelig fellesråd
Glede over løste oppgaver
Telefonen ringer. Det er spørsmål om hvor tulipanløkene skal plantes ved Bragernes kirke. Kirkesjef Per Ottar Johansen svarer og løkene kan settes i jorda. Kirkesjefens kontor vender naturligvis ut mot Gamle Kirkeplass.
– 1. januar 2000 har jeg vært kirkesjef i tre år og jeg trives godt, sier Johansen. – Det har vært mange oppgaver å ta fatt på. Noen har vi klart å løse, mens andre er uløste – noe som har med midler og kapasitet å gjøre. Det er viktig å glede seg over det som er løst, og ikke la seg frustrere over det man ikke får gjort. En livskunst, medgir Johansen.
Noe av det kirkesjefen og hans stab har grepet fatt i de siste årene er rehabilitering av byens kirker: Bragernes kirke har blitt rehabilitert og fått nytt orgel, og arbeid pågår i Strømsø kirke. Samt i Skoger gamle kirke, som er en vanskelig, tidkrevende og kostbar oppgave – siden den gamle kirken er fredet, må rehabiliteringen skje i samarbeid med riksantikvaren. Konnerud kirkegård er utvidet og blir tatt i bruk til våren. Snart kan Drammen krematorium også gjenåpnes: Fliser, lyse vegger, større lagerplass og ny ovn har bedret de ansattes arbeidssituasjon.
– Oppgavene er mange og pengene strekker ikke til, men god økonomistyring gjør at vi allikevel får makismalt ut av pengene, mener Per Ottar Johansen.
Sopp, vedlikehold og motivasjon
– Vi fortsetter med vedlikehold av samtlige kirker og kirkelige bygninger i byen, sier kirkesjef Per Ottar Johansen. De fleste av kirkene ble bygd fra midten til slutten av 1800-tallet. Dessverre har vedlikeholdet vært nedprioritert, som vi nå får smake, sier Johansen, – da det er sopp i samtlige 1800-talls bygningene. Så et løpende vedlikehold er på sin plass. Jeg leste forresten med glede at det nye bystyret vil prioritere kirkegårder og -bygg, sier Johansen, som syns det er ille å krisemaksimere. Per i dag har kirkekontoret 4 ½ årsverk, og totalt 115 på lønningslista. Byen har tre menighetsbarnehager og én barnepark, som styres av menigheten.
– Vi har arbeidsgiveransvaret. Ja, det er mange detaljer å sette seg inn i, sier Johansen, som håper å styrke staben med en “grønn” fagmann, som kan ta seg av kirkegårdene. Sjøl er jeg forhåpentligvis god på økonomi, styring og motivering av medarbeiderne. De skal syns det er gøy å gå på jobben. Vi skal sammen få til noe, da vi er tannhjul som griper i hverandre. Oppmerksomhet er viktig, men jeg føler at jeg får for dårlig tid til dette. Jeg syns jeg har vært heldig i livet og fått interessante oppgaver, og jeg ser på hver ny dag som en utfordring. Det er viktig å ha noe å strekke seg etter, sier kirkesjef Per Ottar Johansen, som mener kirken gir kjærlighet og omsorg, og skaper et positivt miljø – også kulturelt sett – for byens befolkning i alle aldre.
Utenfor kirkekontoret faller bladene fra kastanjetrærne sakte til jorda. Ved Bragernes kirke er tulipanløkene gravd ned, og til våren vil blomstene glede drammenserne med sin fargeprakt.
Publisert i 1999.