Tekst: Birgitte Simensen Berg
Cirka 400 trailerlaster med 10.000 tonn slamkompost skal fraktes fra Lindum Ressurs- og Gjenvinning KB til Vikersund. Det er skiflyvingsbakken som får nytt og spesielt underlag – en bakke som blir god for hopp over 200 meter etter ombygginga.
Måker og kråker
Luftakrobatene kaier og ravner, skjærer, måker og kråker svever elegant i lufta, eller spankulerer og hakker forsiktig i jordsmonnet. Rett bortenfor ses de store, gule kompaktorene med spesiallagde pigghjul som stamper søpla godt sammen. Søppelbiler og privatbiler kjører til og fra, og kvitter seg med søppel av forskjellig slag: alt fra spesialavfall til slitte sofaer.
I snart 35 år har drammenserne tømt søpla si på Lindum, men 25 år fram i tid vil nok fyllplassen være en sagablott: Da vil det spire gress og dyrkes korn på området. Bløtkake og kaffe serveres det i pauserommet, for å markere dobbelt bursdagsfeiring. Mellom de søte munnfullene skryter karene av arbeidsplassen sin:
– Vi har en positiv og trivelig arbeidsplass! Av 18 ansatte er fem damer, og hele gjengen er godt sammensveiset. Utenfor vinduet i pauserommet kan man se bilene som kommer og går:
– Når vi har langåpent på onsdag kommer det gjerne én bil gjennomsnittlig hvert andre minutt, forteller en av karene og tømmer kaffekoppen. Lunsjpausa er over, og kompaktoren venter tålmodig.
Myk landing
– Slamkomposten hadde vi tidligere plunder med å bli kvitt, men i år har det virkelig løsnet, forteller overingeniør Øystein Moursund. Massen som ligger i Vikersundbakken slår ingen lengderekorden, da den ikke har flyttet seg én meter, enda så mye det har regnet i det siste.
– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger derfra. Lindums tilbud om gratis utkjøring teller også i positiv retning, medgir Øystein, som reklamere med at slamkompost er fin å bruke til grøntanlegg, og kan absolutt anbefales både til hopp- og slalåmbakker. Drammen kommune samarbeider med Modum, Øvre- og Nedre Eiker, Lier, Røyken, Hurum, Svelvik og Sande, samt Buskerud fylkeskommune og fylkesmannens landbruksavdeling om markedsføring og avsetting av slammet, som kommer fra Muusøya og Solumstrand renseanlegg. Slamkomposten ligger i fine, langstrakte hauger i et hjørne av Lindum og godgjør seg. Det blir tilsatt bark, og en nedbrytende prosess får slammet til å bli hygienisk og stabilisert. Og vips så får slamkomposten et annet frodig liv, hvor gress og korn stortrives.
Publisert i 1999.