Tekst: Birgitte Simensen Berg
Etter nøye vurdering og moden overveielse har juryen besluttet at vannprisen 1998 skal tildeles en person som både lokalt og nasjonalt, i mange år, har arbeidet for en bedre vannforsyning. Han har i kraft av sin kunnskap og erfaring gjort drikkevannsforskriften forståelig og fått den ned på et nivå som gjør tolkningen lettere og som gir rom for fornuftige vurderinger. Sitatet er hentet fra Buskerud Vann og Avløpssenter AS sitt gratulasjonsskriv til Torstein Oftebro ved Næringsmiddeltilsynet i Drammensregionen.
Vann er ikke bare vann
Torstein Oftebro kom til Drammen og Næringsmiddeltilsynet som byveterinær og leder i 1981.
– I 1995 fikk jeg en såkalt retrettstilling som spesialrådgiver. Nå er jeg fritatt fra administrative oppgaver og kan ta meg av faglige oppgaver. Spesialfeltet mitt er drikkevann, sier Oftebro. Næringsmiddeltilsynet for Drammensregionen har et nedslagsfelt på fem kommuner: disse har 40 vannverk, som er så store (forsyner mer enn 100 personer) at de må godkjennes offentlig. Nå er det innført en intern kontrollplikt, det vil si at de må kontrollere seg selv og dokumentere at de etterlever drikkevannsregelverket. Vannverkene tar da selv vannprøver, som leveres til Næringsmiddeltilsynet for kontroll.
– Vi tar også selv stikkprøver fra tid til annen, samt gjennomfører befaring på stedet, forteller Oftebro. I 1995 kom det en ny drikkevannsforskrift, hvor EU’s kvalitetskrav til drikkevann er adoptert. Denne forskriften medfører at de 40 drikkevannsanleggene skal godkjennes av kommunestyrene. De må søke om godkjenning, og i denne søknadsprosessen er Næringsmiddeltilsynet med som rettleder.
Vann som risler rent og klart
– Ja, jeg er naturligvis opptatt av vann, sier Torstein Oftebro, – og vi ønsker å ha naturen med oss i drikkevannet. Vi ønsker å beskytte drikkevannskildene slik at vi fortsatt kan drikke vannet som et naturprodukt med bare enklere vannbehandling. Dette kravet stiller oss overfor betydelige utfordringer i en tid da endringer i samfunnstrukturen medfører større befolkningskonsentrasjoner, internasjonalt smittepress og miljøforurensning.
For folk har krav på et drikkevann som er helsemessig sikkert og som oppfyller de 60 kvalitetskriteriene som stilles til verket. Det er fortsatt noen vannverk i regionen som må forbedre de hygieniske sikkerhetsmarginene. Andre vannverk må forbedre vannkvaliteten forøvrig. Disse forhold ivaretas av den påfølgende godkjenningsprosess for vannverkene. Som forvalter har man et regelverk å forholde seg til og vår oppgave som tilsynsmyndighet er å se til at vannverkene etterlever regelverket. Jeg er likevel opptatt av å anvende regelverket i en dialog og en prosess som leder til målet snarere enn ensidig å slå lovverket i bordet. Men vi må nå målet, og vi må nok noen ganger ta selvkritikk for å ha støttet oss til dialogen litt for lenge i stedet for å trekke fram storslegga. Her vil vi nok forbedre oss, sier Oftebro, som understreker Næringsmiddeltilsynets rolle som drikkevannsabonnentenes beskytter.
Vannprisen 1998
Vannprisen deles ut til kommuner, private vannverkseiere eller personer som har utmerket seg ved en ekstraordinær innsats og interesse for å gjøre drikkevannsforsyningen bedre. Torstein Oftebro synes at det er koselig å få en slik utmerkelse, og har ikke noe imot å bli kjent som én som brenner for en sak.
– Buskerud Vann og Avløpssenter AS har nok registret at jeg deltar med et visst engasjement og jeg hopper litt rundt på barrikadene, tror Oftebro. Og at han har rett kan vi lese i juryens bedømmelse:
Prisvinneren kjennetegnes ved stor faglig dybde og allsidighet, sterkt personlig engasjement, stor evne til å formidle sine synspunkter og kunnskap på en meget levende og engasjerende måte til store og små forsamlinger i fagmiljøet, og stor handlekraft som gir resultater. Juryen vil understreke betydningen av prisvinnerens faglige mot og evne til presentasjon av aktuelle problemstillinger på en slik måte at nødvendige prosesser settes i gang. På vegne av alle som er opptatt av drikkevann i Buskerud vil juryen takke og gratulere Torstein Oftebro med vannprisen 1998!
Og “3000 Drammen” føyer seg inn i rekken av gratulanter.
Publisert i 1998.