Fløytespill på byens tak – offisiell åpning av omsorgsboligene i Torget borettslag

Tekst: Birgitte Simensen Berg

At det tegner til å være et vellykket prosjekt, kan en uttalelse fra ei av beboerne tyde på:

– Det er ikke noe som peker seg spesielt ut – alt er bra!

Omsorgsboligene midt på Bragernes er tatt i bruk, og på den vakre solskinnsdagen 2. september var det offisiell åpning. Beboere, pårørende, ordfører, kommunens administrasjon og politikere, samt representanter fra Drammen boligbyggelag var invitert.

Markeringen foregikk ute, i allrommet, og de mange bordene var pyntet med blå duker, rognebær og røsslyng. Det ble servert leskende drikke i høye stettglass, og små kanapeer og søte Sarah Bernard-kaker.

Midt i smørøyet
Distriktsleder Inger Johanne Flingtorp ønsket velkommen, og fortalte at de 16 omsorgsleilighetene er tilbudt eldre på Bragernes, i tillegg til yngre funksjonshemmede fra hele Drammen kommune. Beboerne er fra 19-90 år, og kan glede seg over et borettslag som er bemannet hele døgnet. I tillegg inneholder omsorgsbasen et overnattingsrom, hvor pårørende kan overnatte for en billig penge.

– Å bo på denne måten gir høy livskvalitet og det skaper trygghet, så vi har høye forventinger, sa Inger Johanne Flingtorp, før hun gav ordet til ordfører Lise Christoffersen, som i sin tur igjen overrakte en vakker blomsterbukett til distriktsleder Flingtorp. Christoffersen kunne blant annet fortelle at Husbanken har gitt et tilskudd på kr 175.000.- per omsorgsleilighet. 2 roms leilighet har et innskudd fra kr 185.000.- – 250.000.-, og en husleie på kr 3.590.- per måned. 3-roms leilighet kr 335.000.- – 340.000.- med en husleie kr 4.099.- per måned.

Hvorfor trenger man omsorgsboliger?
Dette spørsmålet stilte pleie- og omsorgssjef Anne Marie Johansen, og hun svarte selv på spørsmålet:

– Noen trenger litt, andre mer praktisk hjelp. Noen trenger å være aktive, og man trenger trygghet og sosialt samvær. Det bør være en menneskerett å være mest mulig selvstendig. En omsorgsbolig er noe midt mellom institusjon og bolig. Man har sin egen leilighet med mulighet til å åpne og lukke døra. Dessuten kan man ta heisen til det sosiale livet nedenfor, hvor det er kafé og butikker. Anne Marie Johansen begynte sin lille tale med å si gratulere og hun avsluttet med å si takk og lykke til videre til både ansatte og beboere.

Bare en begynnelse
Roar Timberlid, leder for kommunens boligseksjon, fortalte at bystyret har vedtatt å bygge 270 omsorgsboliger, og da er det snakk om boliger med og uten bemanning. Torget borettslag er først ute i dette utbyggingsprosjektet. Kommunen samarbeider med 7-8 forskjellige private utbyggere, og Timberlid mente at kommunen var en rimelig populær samarbeidspartner.

Allerede i oktober vil 20 nye boliger stå klare i Austadgata, og så vil det gå slag i slag, både i Skoger, på Konnerud og i Drammen sentrum. Ekstra koselig var det at en av beboerne, Jan Øiseth, holdt en liten hilsningstale til de frammøtte:

– Vi er veldig heldige som får bo her – det er som å bo i en liten by. Øiseth roste tryggheten og at alt var tilrettelagt for rullestolbrukere. Leder for hovedutvalget for helse og sosial, Kari Bekken Åsheim og kommunaldirektør for helse og sosial, Margrete Cappelen, overrakte gaver og ønsket pionerprosjektet Torget borettslag lykke til videre i årene framover.

Publisert i 1998.

Legg igjen en kommentar