Nytt studium i Drammen!

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Et nytt høyskolestudium er nå realisert og lokalisert i Drammen. Ønsket er å utvikle Drammen til en fredelig og levende by preget av flerkulturell forståelse, hvor ulike kulturer og aktivitetsarenaer blir naturlige møteplasser for samhandling.

I det første semesteret skal studentene lære om menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt, sammenhengen mellom menneskerettigheter og aktuelt politisk arbeid, kjønn, religion, barns rettigheter, rasisme og brudd på menneskerettigheter i land som Kina, USA, Den føderale republikk Jugoslavia, Russland, Sør-Afrika og Tyrkia, samt å se på arbeidet i internasjonale organisasjoner som Amnesty International, Helsinki føderasjonen, Redd Barna og Røde Kors.

Tre utviklingstrekk:

1) Norske myndigheters signal om at det er økt behov for kunnskap om menneskerettigheter i skoleverket og samfunnet for øvrig, og at de ønsker å iverksette tiltak for å møte dette behovet

2) Drammen kommunes arbeid for å tilrettelegge for et antirasistisk og fordomsfritt oppvekstmiljø ved å etablere seg som “menneskerettighetsby”

3) Mjøs-utvalgets innstilling om høyere utdanning sin anbefaling om økt satsing på fredskultur i høyere utdanning i Norge

To aktører:

4) Høgskolen i Buskerud

5) Den norske Helsingsforskomiteen

Ett tilbud:

6) 20 vekttalls studium i “Menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og konflikthåndtering” ved Institutt for Økonomi og Statsvitenskap, Høgskolen i Buskerud. Undervisningstilbudet er fire moduler på deltid over to år med helgesamling og fjernundervisning, forelesninger, seminar, rollespill, simulering og ekskursjoner.

Er du interessert? Ta kontakt med Lars Petter Soltvedt, Høgskolen i Buskerud, Institutt for Økonomi og Statsvitenskap, Postboks 251, 3611 Kongsberg. Telefon 32 86 97 07.
E-post: lars.petter.soltvedt@hibu.no

Publisert i 2000.

 

 

 

Enquete:

 

Bjørg Haaland – konsulent:

Hvorfor startet du på studiet?

Jeg hadde lyst til å bli “klokere”. Jeg har personlig interesse i faget som omhandler menneskerettigheter, både gjennom mitt livssyn humanetikk i tillegg til fagområdene etikk og filosofi. Dessuten er jeg opptatt av hvordan vi bruker menneskerettigheter i Norge.

 

Hvordan har studiet vært hittil?

Vi har hatt samlinger à tre dager, som har vært veldig interessante og lærerike. Det har vært gode forelesere, og jeg har fått et lite innblikk i hvor omfattende dette emnet er, da det inneholder både jus, statsvitenskap, politikk, religion, filosofi og etikk. Jeg sitter med en litt overveldende følelse i forhold til hvilken tid vi har til rådighet. Men lysten til å lære er der, og det er min viktigste motivasjonsfaktor. Foreløpig har det vært mest forelesning, men sist helg hadde vi også rollespill. Vi har også tatt i bruk elektronisk verktøy: biblioteksøk, nettsted hvor forelesningene blir lagt ut, eget diskusjonsforum, vi sender og får svar på oppgaver, samt at det ligger lenker til blant annet FN, Helsingforskomiteen og Amnesty. Dette er veldig all right for meg, som liker å kommunisere skriftlig.

 

Har du noen spesielle framtidsplaner med studiet?

Nei, men kunnskap er lett å bære. Drammen som by har sikkert nytte av å ha mennesker med slik kompetanse. Jeg hadde ventet at det hadde være flere lærere og politifolk som hadde tatt dette studiet. I forhold til mulig engasjement i Human-Etisk Forbund, vil jeg få bruk for det jeg lærer i dette menneskerettighetsstudiet.

 

Yousuf Gilani – avdelingsleder:

Hvorfor startet du på studiet?

Dette er et tema som blir tatt opp i media til stadighet, samt at det er et emne som interesser meg og som jeg har lyst til å lære mer om.

 

Hvordan har studiet vært hittil?

Hittil har studiet svart til mer enn det jeg hadde forventet. Jeg er kjempefornøyd. Opplegget er veldig godt og vi har svært gode forelesere.

 

Har du noen spesielle framtidsplaner med studiet?

Det jeg lærer om menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og konflikthåndtering får jeg bruk for i neste alle yrker. Målet er å komme inn som UDI-aspirant, selv om det er vanskelig å komme inn på den skolen. Jeg sikter meg inn på arbeid innen diplomatiet. Men aller først skal jeg fullføre disse to studieårene.

Legg igjen en kommentar