Tekst: Birgitte Simensen Berg
Både bedriftslege Erik Engebrethsen og bedriftssykepleier Torgunn Kolsrud Haverstad har ett års fartstid i Drammen kommunes bedriftshelsetjeneste. Engebrethsen har en 50 prosent stilling, hvor han er “på plass” mandag, tirsdag og annenhver fredag.
Haverstad har en 100 prosent stilling. Bedriftshelsetjenesten jobber forebyggende med alt fra mobbeproblematikk til dårlig rygg på grunn av gal sittestilling. Og de har naturligvis taushetsplikt.
Tidligere lå bedriftshelsetjenesten under helse, miljø og sikkerhet (HMS), men i dag er de organisert under personaltjenesten. Bedriftslegen sjekker ditt arbeidsmiljø og kan kjenne til dine arbeidsforhold, noe fastlegen ikke gjør. Bedriftlegen er med andre ord ikke legen til den enkelte, men bidrar der arbeidsplassen er årsak til sykdom hos den ansatte.
– Det er mye HMS-arbeid som ligger til vår tjeneste. Vi er mye ute i felten på arbeidsplassvurderinger, altså oppsøkende og forebyggende arbeid, for å gjøre arbeidsplassene tryggest mulig, forteller Erik Engebrethsen. Bedriftshelsetjenesten har en dobbeltrolle: de hjelper kommuneorganisasjonen til å fungere bedre, samt at de hjelper hver enkelt arbeidstaker.
– Det er viktig at folk blir sett og hørt, sier Torgunn Kolsrud Haverstad og legger til:
– Vi holder kurs selv og bistår andre foredragsholdere. Blant annet kurs i oppfølging av sykemeldte, mellommenneskelig forhold og kurs i forflytningsteknikk. Nå har vi nettopp avsluttet et 40 timers grunnkurs i HMS-arbeid, og mye tid har også gått med til informasjon om inkluderende arbeidsliv.
– Det blir mer og mer fokus på det psykososiale arbeidsmiljøet, sier Erik Engebrethsen.
– Et konkret arbeidsfelt her er rusproblematikken. Per i dag har vi ikke så mange saker, men vi tror at mye holdes skjult. AKAN prøver også å hjelpe på et tidlig tidspunkt. Å fjerne sykdomsframkallende faktorer er også viktig, sier Torgunn Kolsrud Haverstad til slutt.
Publisert i 2002.