Nye veier å gå

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Nyttige internettlenker

www.uteteamet.com

www.forebygging.no

www.rusdir.no

 Hvilke nye veier skal vi gå i rusforebygging? Hva vet vi om effekten av rusforebyggende tiltak  vi setter i gang? Vil tiltakene øke eller redusere bruken av rus? Nyere forskning fra Sverige viser at å snakke om rus kan øke interessen for rus. 

– Vi arbeider i et krevende fagfelt, og vet lite om effekten av tiltakene vi setter i gang, sier John Dutton, leder av senter for rusforebygging. Det er mange som driver med rusforebygging: blant annet politi, skole, foreldre og private interesseorganisasjoner.

– Vi har funnet ut at vi må ha en felles, synlig plattform: ei gruppe som kan tenke nytt og som kan ta i bruk ny teknologi, blant annet internett. Vi ønsker å engasjere samfunnet på bred basis – drøfte og finne nye veier å gå. Dette forumet skal ikke være ei prategruppe, men ei handlingsgruppe, understreker John.

Handling i høysete
Planen er å lage et rusforebyggende forum med representanter fra ulike offentlige etater, frivillige organisasjoner, foreldre og sist, men ikke minst ungdommen selv. – Det skal være maksimum åtte til ti personer i gruppa. Vi har fått 300.000,- kroner av Borgestadklinikken til dette prosjektet, samt til to andre prosjekter: etterskoletilbud til risikoungdom og evaluering av rusforebyggende arbeid i ungdomsskolene. Målet er å få til et drøftingsmøte i forumgruppa i november, slik at vi kan sette i gang tiltak i forbindelse med jule- og nyttårshelga, sier John.

Borgestadklinikken ønsker å følge opp dette spennende prosjektet, som helt nytt i Norge.

Økende rusmiddelbruk
Det var i fjor like mange overdosedødsfall som trafikkdrepte i Norge. I Drammen er det et økende rusmiddelbruk blant ungdom. Størst er økningen i henvendelser til senter for rusforebygging fra ungdom aldersgruppa 18- til 25 år, hvor såkalt blandingsmisbruk av alkohol, legemidler og narkotika er mest fremtredende.

– Vi har stor nytte av erfaringer som gjøres i Oslo og i andre land. Mye av arbeidet med rusforebygging er å prøve og feile. Rusforebyggende forum skal finne veier å gå for å møte de nye utfordringene som kommer. Det er svært få av de narkomane som blir rusfrie over tid, derfor må vi måle jobben vår i rusmisbrukerens økende livskvalitet. Da lykkes vi nesten 100 prosent, sier John Dutton.

En liten brikke i et stort spill
European Cities Against Drugs (ECAD) mener at narkotikaomsetningen i verden er større enn bilindustriens samlede omsetning. Norge er, med sitt materalistiske og opplevelsessamfunn, sin gode økonomi og librale lovgivning, et meget interessant land for narkotikaselgere.

Erfaringer viser at  skremselspropaganda gir dårligere resultater enn faktainformasjon: aldri har kunnskapen vært så bra – aldri har det vært så høyt misbruk av alkohol, narkotika og piller. – Det er viktig å holde den negative rusutviklingen i sjakk, og det er viktig å begynne i det små. Ingen kan gardere seg mot dette problemet og si at det ikke vil hende meg. Foreldrene har her et stort ansvar, sier John Dutton, som kommer med følgende råd:

1) oppdatere til stadighet din kunnskap om rusmidler

2) ha tillit til barna, men la deg ikke manipulere

3) lag allianser – bli kjent og ha dialog med foreldrene til vennene

4) konfronter dine mistanker, ikke unngå dem – stol på og bruk din intuisjon

5) bruk hjelpeapparatet som samarbeidspartner

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar