Høyt trykk mot tagging

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

Hva er graffiti og hva er tagging?
Graffiti er innskrift eller tegning malt eller risset inn på en vegg eller en mur. Den særegne, spontane bildestilen, som ble utviklet spesielt i 1980-årene, har satt preg på design og reklame. Tagging består gjerne av enkle bokstaver og har ikke noe kunstnerisk uttrykk.

I Drammen fjernes det per år tagging for 1-2 millioner kroner. Nå har Drammen Drift KB investert cirka 200.000 kroner i et nytt våpen – en høytrykkspyler – som allerede er satt inn i kampen mot tagging.

120 grader og 200 bar
Høytrykkspyleren lyder navnet Altomobile Clean System og benytter varmt vann med temperatur opp til 120 grader og et trykk på 200 bar for å få fjernet malingsymbolene fra vegger og stolper rundt omkring i bybildet.

– Det fine er at vi nå slipper å bruke kjemikalier og sand. Arbeidet går raskere, og resultatet er miljøvennlig og effektivt. En av forskjellene sitter i dysespissen, slik at strålen nå blir kraftigere. Før brukte vi også mye tid på å fjerne sanda etter taggefjerninga, sier driftssjef Øivind Juul Nilsen, som så langt er svært fornøyd med nyanskaffelsen. Høytrykkspyleren har vanntank, som rommer 650 liter. Brukeren har hjelm med vesir for å beskytte mot vannsprut og løse betongpartikler.

– Men det blir mye damp, og her forleden kom både brannvesen og politi kjørende, da de trodde det var en brann, forteller Øivind, som ser for seg at man må bruke ei vifte for å få bort dampen, spesielt i underganger.

650 liter
– Vanntanken rommer 650 liter vann, og denne må etterfylles fra hydrater rundt i byen. I dag er det få hydrater igjen, men noen av undergangene har egne pumpestasjoner hvor vi kan hente vann, forklarer Øivind Juul Nilsen.

– Høytrykkspyleren fjerner alt inn til rå betong, slik at den får puste. Hvis skoleungene skal dekorere undergangene ved skolen, ber vi dem om å bruke betongmaling som “puster”. Etter at vi har fjernet tagging, etterbehandler vi veggen med silikon slik at det er lett å spyle av malinga neste gang, sier Øivind. Taggeaktiviteten har nå flatet ut og kommunen er omtrent ajour med å fjerne ny tagging, som sammen med sentrumsområdene har høyeste prioritert. Fremdeles er det litt etterslep for å få fjernet den gamle taggingen.

Kommunale og private oppdragsgivere
Drammen Drift KB har ved siden av å utføre jobber for bydriftsavdelingen og Drammen Eiendom KB oppdrag fra private selskaper.

– Vi har fått tilbakemelding på at vi er raske og billige, sier en stolt Øivind Juul Nilsen, som mener at når taggerne ikke får synliggjort håndverket sitt så er det ikke interessant lenger. Høytrykkspyleren er også fint til rengjøring av kantstein, benker, fasader og ikke minst, fjerning av tyggegummi.

– Alt som ligger på overflaten kan du fjerne, så denne spyleren har mange bruksområder, mener Øivind. Foreløpig er det bare én høytrykksspyler, samt den gamle sandhengeren. Sand brukes fremdeles på steder der varmt vann og høytrykk ikke er nok, som blant frilagt betong, leskur og støttemurer.

– Ett problem er det også at det bør være varmegrader når vi jobber, ellers danner det seg is. Men heldigvis er tagging en ungdommelig beskjeftigelse som gjerne foregår når det er litt varme i været, sier driftssjef Øivind Juul Nilsen i Drammen Drift, som stadig jobber med å videreutvikle og finne andre bruksområder for den nye, flotte høytrykkspyleren.

Publisert i 2000.

Legg igjen en kommentar