Fyr i flamme – den nye brannsjefen i søkelyset

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Som liten gutt drømte Torgeir om å bli arkeolog. Han ville grave i varmere strøk, enten under pyramider i ørkenen eller palmetrær i jungelen. Sønnen på fem vil heller ikke gå i farens fotspor – han vil reise jorda rundt.

Hektisk start
Første februar i år satte Torgeir Andersen seg i brannsjefstolen, men det viste seg snart at det ikke var en hvilestol.

– Det har vært veldig hektisk og masse å ta tak i. Alt fra årsmelding for 1998, mellomlederopplæring og langtidsbudsjett. Budsjettarbeidet er ganske tidkrevende, innrømmer 33 år gamle Torgeir. Den nye brannsjefen er utdannet sivilingeniør, og har et bygningsår som branningeniør, pluss BI-utdannelse tilsvarende bedriftsøkonom. Fra 1991-96 arbeidet han i Norsk Rørsenter A/S, kurs- og kompetansesenter.

– Det var et allsidig arbeid, og jeg lærte veldig mye. Deretter begynte jeg i Nedre Romerike brann- og redningsvesen, hvor jeg var branninspektør i et halvt års tid. Til Drammen og Lier brann- og feiervesen kom han høsten -96, og som avdelingsjef hadde han ansvaret for alt forebyggende arbeid: feiing, branntilsyn, byggesaksbehandling og informasjonsarbeid.

– Vi var 25 personer i forebyggende arbeid, så vi var mange som dro lasset, sier en beskjeden Torgeir. Alt i alt er det cirka 103 årsverk, i tillegg til 21 personer på deltid, som har sitt arbeid i brannvesenet.

Helse, motor og historisk begivenhet
I sommer skjer det en historisk begivenhet her hos oss, sier Torgeir Andersen, – da får vi en kvinne som branningeniør. Vi har et åpent og greit miljø, som vil ta godt i mot henne, lover Torgeir. Han innrømmer at det er en del typisk gutteprat i miljøet, hvor damer, biler, motorsykler og trening blir luftet.

– Det er ikke så rart, da vi er opptatt av å være i form og brannbiler er en naturlig del av jobben, sier Torgeir. Det er tilrettelagt for trening i arbeidstida: fotball-, sykkel-, løpe- og styrketrening er noen av aktivitetene. For det er både fysisk og psykisk belastende å være brannmann.

– Vi har lang erfaring og skolering i å ta vare på hverandre, og å bearbeide følelser. En brannmann er omsorgsfull, understreker Torgeir, som samtidig skryter av å jobbe i et godt miljø med veldig hyggelige kolleger. Det er mange søkere på en brannmannstilling, og ofte vanskelig å komme gjennom nåløyet. God helse er en ting, og spesialutdanning er en annen ting. Det er absolutt et pluss å være håndverker og ha dykkererfaring. Søkerne må gjennom: høyde-, klaustrofobi-, kondisjons- og styrketest, samt norsk rettskriving. Når nåløyet er passert venter interne og eksterne kurs, med blant annet spesialutdannelse i Nord-Norge.

Familie, friluftsliv og fjellklatring
– Som regel er jeg på jobb kvart på åtte, etter at jeg har levert ungene på 2- og 5 år hos dagmamma og i barnehage. Posten må gjennomgås, og så er det stort sett alltid noen møter som står på dagsplanen. Jeg ser nytten av en del møtevirksomhet, men jeg ønsker resultater. Tid må også settes av til telefoner og til ansatte som stikker innom kontoret. Dette tolker jeg positivt, da jeg mener det er viktig å ta vare på det mellommenneskelige forholdet. Vi er ikke en gjeng med maskiner og tannhjul, understreker Torgeir Andersen, men som sjef hender det at jeg må skjære gjennom der det er forskjellige interessekonflikter. Av interesser utenfor jobben kan nevnes familie, friluftsliv og fjellklatring.

– En skal ikke begrave gutten i mannen, sier Torgeir med et smil.

Framtidsvyer
– I fjor var det et konsulentfirma innom her, som tøyde og strakk litt i organisasjonen, forteller Torgeir Andersen, som gir en honnør til alle ansatte for fin omstillingsvilje.

– Blant annet skulle man styrke mellomlederrollen, øke inntektene, samt å utvikle vesenet i takt med samfunnsutviklingen. I dag er det mer røykgassutvikling og raskere brannutvikling enn tidligere, men takket være bedre brannutstyr klarer man som regel å begrense brannen på et tidlig tidspunkt. Vi må også tilpasse oss krav og ønsker fra eierkommunen og signaler fra publikum. For brukerne er i fokus: Vi får mest positive tilbakemeldinger, men også konstruktiv kritikk, sier Torgeir.

– Pensjonsalderen her hos oss er 60 år, med mulighet til å førtidspensjonere seg som 57 år for de med utrykningsplikt. Når man nærmer seg pensjonsalderen, er det noen som ønsker seg andre typer jobber. Så DLBFs seniorpolitikk er en utfordring, mener Torgeir Andersen, og kveler en liten gjesp bak hånden. I natt har han ledet brannslukking i Sande. Så får vi håpe at den nye brannsjefen ikke må jobbe så mye at han blir utbrent…

Publisert i 1999.

Legg igjen en kommentar