“Oliver Twist” på scenen

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Gymsalen er full av et spent publikum: foreldre, søsken, lærere og politikere, blant dem tidligere kulturminister Åslaug Haga. Kanskje er skuespillerne enda mer spente der de venter ved scenekanten. Så begynner forestillingen.

Oliver Twist er skrevet av Charles Dickens (1812-1870). Stykket handler om Oliver Twist, som rømmer fra et barnehjem i London og blir plukket opp av tyven Fagin og hans lommetyvgjeng. Lionell Bart er komponist og tekstforfatter av “Oliver” fra 1960. Ni av Barts melodier brukes i Åskollen skoles oppsetting.

Åskollen skole holdt sin suksessforestilling “Oliver Twist” – som er skolens bidrag til prosjektet “Bygg broer, ikke murer” – 2., 3. og 4. mai. Elever og lærere fra 5.-7. klasse har stått på for å lage en fin-fin forestilling. Det var i alt 58 skuespillere på scenen, og de resterende elevene har vært med i forskjellige arbeidsgrupper. Elever fra Åssiden videregående skole har laget de fargerike kulissene.

Suksess og stående applaus
Så er endelig dagen der, og de spente skuespillerne inntar scenegulvet med Morten “Oliver” Huseth i spissen. Her er de alle sammen: barnehjemsbarn, kjøkkenpersonale, blomster- og meieripiker, bærselgere, politimenn, lommetyvbarn, dansegruppe. Bak scenen er det også stor aktivitet av lyd-, lys- og scenemedarbeidere, sminke, inspisienter, programselgere, PR-gruppe, billettselgere, kostymesyere, blomstergruppe og sist, men ikke minst sjauere. Vi blir fort revet med og inn i handlingen, og vi følger spent med stakkars Oliver. Og heldigvis –  etter mye vondt og leit ender alt godt: Den fattige barnehjemsgutten finner tilbake til familien sin, som etter alt overmål er veldige rike.

Forarbeid
At suksessen ikke kom av seg selv, har skolens sekretær Turid Brauer beskrevet: …. Musikalen Oliver Twist settes opp. Vi har hatt audition, prøver og atter prøver. Scenen i gymsalen blir utvidet, kulisser blir snekret og symaskinen har gått varm mer enn én gang. Vi snubler mellom kostymestativer tynget ned av de forunderligste kreasjoner, atmosfæren er til dels hektisk, keitete “slampegutter” fra øvre klassetrinn trår til med solo og artisteri og smådamene backer opp så flettene fyker. Vera Paulsen er “sjefen over alle sjefer” med god assistanse av Jan Olav Reffhaug og resten av gjengen. Vi håper “skuta” flyter perfekt etter sjøsettingen, – det er gjort et solid arbeid med både rigging og ballast!

Som én av mange tilskuere kan jeg gi vårt bifall til en flott gjennomført seilas! Den fengende musikken sang i ørene etterpå – så jeg nynnet for meg sjøl, der jeg syklet hjem i ettermiddagssola.

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar