Tekst: Birgitte Simensen Berg
Faktastolpe:
Hva er graffiti og hva er tagging?
Graffiti er innskrift eller tegning malt eller risset inn på en vegg eller en mur. Den særegne, spontane bildestilen, som ble utviklet spesielt i 1980-årene, har satt preg på design og reklame, og graffitiinspirasjon er også blitt synlig i etablerte kunstneres arbeider. En variant av graffiti er den såkalte tagging som særlig er utbredt i byene. Den består gjerne av enkle bokstaver og har ikke noe kunstnerisk uttrykk.
Per år i Drammen fjernes det tagging for 3-5 millioner kroner! – Vi har hatt en rekke møter for å få redusert taggeproblemet, både med politiet, Drammen Eiendom, Byen Vår Drammen, undervisningssektoren, tiltakstjenesten og nærmiljø-, samt egne ansatte, sier fungerende byingeniør Sverre Løvåsdal, som oppfordrer folk til å ringe kundeservice på telefon 32 80 61 00 for å varsle om tagging.
Politiet
– Vi satser veldig på tagge-problematikken, blant annet med spaning. Vi har tatt en ringerunde til forskjellige steder i landet og fått forståelse for at politiet er i mot graffitiverksteder. Taggerne opererer i kamuflasjeklær, ryggsekk med spraybokser, sambandsutstyr, mobiltelefon samt hodelykter, da taggingen gjerne foregår etter mørkets frambrudd. Taggerne har ofte negative samfunnstanker, tenker ikke på skattepenger eller eiernes pengepung. Dette er for dem en glede-/lystprosess i hverdagen, med et innbakt spenningsmoment. Deres “jobb” er å planlegge neste taggeoppgave. Taggere er ofte ungdom uten utdannelse og jobb, og noen ganger er de rusavhengige. Er de over 15 år kan det reises straffesak. Taggerne må stille opp på politikammeret sammen med foreldrene, og betale regninga for fjerninga. Dessverre er det en del foreldre som tar parti med barna sine, enda de vet om lovbruddet, avslutter Erik Grundstrøm og Torbjørn Pettersen.
Bydriftsavdelingen
Å få fjernet tagging raskt er viktig. Når tagging oppdages, blir denne registert og fotografert, og anmeldelse sendt til politiet. Politiet sitter inne med materiale, slik at taggerne kan stilles til ansvar.
– Tagging har dessverre en smitteeffekt, sier Sverre Løvåsdal, slik at vegger raskt blir fulle av initialer og buemerker. Drammen Drift og Drammen Eiendom har tatt dette på alvor. Blant annet er det tatt rundt 470 foto fra 33 forskjellige steder, og i 1999 fjernet Drammen Eiendom tagging for 400.000 kroner, og bydriftsseksjonen for cirka 700.000.- kroner! I tillegg har private eiendommer, som NSB og DOB, store utgifter i forbindelse med fjerning av tagging. Vi håper at samfunnet rundt – nærmiljøet – passer på, sier Løvåsdal. Og prosjektets langsiktig målsetting er å endre adferden til taggerne.
Drammen Drift KB
Har utviklet metoder for å fjerne tagging fra forskjellige underlag, som glass, mur og tre, og har to siste årene etablert to enheter for fjerning av tagging. Disse består av henger med vanntank, sandbeholder, spyleutstyr for vannsandblåsing og trekkvogn med maling, kjemikalier og utstyr for overflatebehandling. Bedriften har inngått årsavtale med bydriftsavdelingen og Drammen Eiendom KB om fjerning av tagging.
– Dette innebærer at vi i sentrumsområdene fjerner tagging i løpet av et par dager. Øvrige steder tas fortløpende, men det er etterslep spesielt på underganger, så det vil ta noe tid å komme ájour. I tillegg til de inngåtte avtalene med kommunale avdelinger og bedrifter, har det etter hvert blitt etterspørsel fra det private markedet. Det arbeides fortløpende med å videreutvikle både utstyr og metoder, forteller Øyvind Juul Nilsen.
Drammen Eiendom KB
– Vi har laget en taggestrategi, forteller Torfinn Kirkerud. – Anmeldelse med dokumentasjon, blant annet foto, sendes til politiet. Det er viktig at taggerne stilles til ansvar, og innen tre dager skal taggingen være fjernet. Erfaringer til nå: Ressurskrevende. Steder som vi har avventet fjerning har gitt økt tagging. Taggemiljøet er større enn først antatt. Tror at dette er et langsiktig, holdningsskapende arbeid.
Kulturseksjonen
– Vår innfallsvinkel bygger på å få ungdommen med oss og tilrettelegge muligheter for å ta ansvar og hjelpe til med å fjerne tagging og ulovlig graffiti i det offentlige rom, sier Gert Ramberg. Prosjektet “Fremtidsverksted”, som startes opp på Victoria kulturhus til høsten, vil blant annet åpne for seriøs graffitikunst i kontrollerte former, og prosjektet har en klar holdningsskapende og bevisstgjørende profil.
– Forebygging i regi av kultursektoren innbefatter kulturelt og sosialfaglig arbeid. Å tilrettelegge attraktive, positive, oppbyggelige tiltak, ivareta ungdomskulturelle uttrykk, inkludere og sikre medbestemmelse og mestring, intervenere eller gå aktivt inn og påvirke, særlig holdningsskapende elementer og læring blir vårt bidrag for å forebygge blant annet taggeproblematikken, sier Ramberg. Hvorvidt graffiti får en sentral plass i det kommende kunstmiljøet på Victoria gjenstår å se: ungdommen skal nemlig være med og stake ut “retning” på kunst- og kulturuttrykksformene. Graffiti er tatt med som “føring”, fordi det er et viktig element i bestemte ungdomskulturelle miljøer, og fordi det i miljøet eksisterer en ulovlig virksomhet med tagging.
Undervisningssektoren
– Skolen er en del av samfunnet og må ta sitt ansvar, hvor holdningsskapende arbeid er en rød tråd i all undervisning. Men det er ikke skippertak og pekefinger som skaper selvstendige og samfunnsbevisste elever! Det er forskjellige prosjekter som går på å ta ansvar og skape positive holdninger, hvor blant annet elevdeltakelse og medvirkning gir ansvarsfulle elever. Tagging ble tatt opp på et bredt plan allerede i 1995, hvor man ikke godtok noen form for tagging eller graffiti. Alle rektorer og styrere har fått informasjon, og det er viktig å få elevene til å diskutere holdningsskapende arbeid i egne fora som klasse- og elevråd, mener Tryggve Ølstørn.
– Sammen skaper vi resultater og det gir styrke til å fortsette, var Sverre Løvåsdals oppløftende sluttreplikk.
Publisert i 2000.