Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg
Du som er ansatt i Drammen kommune har nå anledning til å høre foredrag, som du garantert sent vil glemme. Professor Peter Fredrik Holst Hjort på 84 år er fremdeles levende opptatt av alt som skjer på det medisinske området, og da spesielt samfunnsmedisin. Nå kan du nyte fruktene fra hans kunnskapstre under HMS-uka.
Peter Hjort dyrker druer utenfor sitt koselige hus på Blommenholm. Stua er fylt med bøker og kunst, og i krusene fyller han te. Så åpner han sin biografi, og han har en interessant livshistorie å fortelle.
Etter fem år i Tromsø ble professor Peter Fredrik Holst Hjort mer opptatt av samfunnsmedisin enn blodsykdommer.
Blod og samfunn – Oslo og Tromsø
– Som ferdig doktor i 1950 begynte jeg på Rikshospitalet, hvor jeg endte opp som overlege. Der var jeg med å starte den første avdelingen for blodsykdommer i 1960. I 1968 vedtok Stortinget å starte universitetet i Tromsø, og statsråd Bondevik spurte om jeg ville påta med å bygge opp Norges nordligste universitetet. Så ble jeg formann i interimsstyret, og i fem år bodde jeg i Tromsø.
Tromsøoppholdet forandret meg som person: jeg ble mer opptatt av samfunnet enn av blodet, sier Peter Hjort, som begynte med et nytt fag: helsetjenesteforskning. I dag arbeider Hjort fortsatt med faget.
– Vi arbeider med et forsalg til en nasjonal plan om emnet. Helsetjenesten er et komplisert system, som drives av mennesker. Før oppstod det menneskelig feil, nå er det systemfeil som er mest aktuelt, mener Hjort, som skriver ei lære-, tenke- og faktabok om helsetjenesten.
Som foredragsholder opplever professor Hjort mye morsomt og interessant.
Foredrag og kunnskapsdeling
Peter Hjort lever som han prediker: aktivitetsnivået er topp. Både bok- og foredragsskriving, samt faglitteraturlesing. Hjort holder et par foredrag i uka året rundt.
– Etter at jeg mistet min kone – vi var hverandres liv – må jeg leve videre med sorgen og savnet. Den beste medisin for meg er å drive med noe hele tida. Jeg liker å treffe mennesker, og som foredragsholder opplever jeg mye morsomt og interessant. Så min enkle livsfilosofi er å være snill og drive med noe hele tida, sier Peter Hjort, som i HMS-uka skal holde to foredrag: “Arbeid i eldre år. Straff eller velsignelse” og “Helsefremmende arbeidsliv”.
Peter F. H. Hjorts enkle livsfilosofi er å være snill og drive med noe hele tida.
Arbeid og helse
– Arbeidet må utformes slik at det engasjerer folk. Du som arbeidstaker må være opptatt av det sosiale fellesskapet på jobben – at man er venner og betyr noe for hverandre. I tillegg må det fysiske miljøet være godt tilrettelagt. Det er også viktig at arbeidet tilpasses alderen, og at de eldres erfaringer utnyttes på en god måte, for eksempel til opplæring, mener Peter Hjort, som gleder seg til å møte ansatte i Drammen kommune.
Sin egen helse vil han ikke snakke noe om, men han forteller at han fremdeles sykler året rundt.
– Selv om alle sykler forbi meg spiller det ingen rolle. Det er lettere for meg å sykle enn å gå, og det er viktig at alle finner en fysisk aktivitet som han eller hun har glede av, sier Peter Hjort, som har syklet Trondheim-Oslo hele 10 ganger.
Morsomt arbeid, snill kone og en god sykkel vil du mest sannsynlig få et godt liv, mener professor Hjort.
Aktivitet og passivitet
Peter Hjort ser tilbake på sitt innholdsrike liv.
– Forskningsrådet spurte om jeg ville delta i helsetjenesteforskning, noe som innebar samarbeid med alle helselagene i landet. Samtidig ønsket jeg mer pasientarbeid, og jeg var tilsynslege ved Ullern sykehjem i hele 20 år. Der var jeg til fylte 70 år. Dette arbeidet fenget meg av to grunner, sier Hjort, og forklarer:
– Jeg har alltid likt gamle mennesker. De har en livsfortelling som er spennende. De har også kroniske sykdommer: en 80-åring har i gjennomsnittet tre kroniske sykdommer. Behandling av gamle mennesker er komplisert, da man må tenke helheten. Så ble jeg spurt om å komme til Tromsø, og jeg ble professor i geriatri, 70 år gammel. I to år var jeg med å bygge opp forskningsavdelingen der. Så ble kona mi syk, og jeg pleiet henne hjemme til hun døde.
Petter Hjort har fremdeles mange framtidsplaner:
– Jeg har i sommer revidert boka mi “I form etter 50”, da mye har skjedd på forskningens område de siste 50 årene siden boka kom ut første gang. Fysisk inaktivitet og fedme er store helseproblemer, mener Peter Fredrik Holst Hjort, som har tre punkter på sin resept for et godt liv: morsomt arbeid, snill kone og en god sykkel.
Peter F. Hjort døde 1. januar 2011, 86 år gammel.