Alle dyrene i Afrika. Mennesker og landskap i Sør-Afrika

Stilleben med sjiraff og et typisk jungeltre.

Republikken Sør-Afrika ligger lengst sør på det afrikanske kontinent. Landet vender ut mot Det indiske hav i øst og Atlanterhavet i vest. I nord grenser landet til Namibia, Botswana og Zimbabwe, i øst til Mosambik og Swaziland. Lesotho ligger omsluttet av Sør-Afrika i landets østlige del.

En lang historie med lokale urfolk, afrikansk folkevandring, europeisk innvandring og kolonisering, slaveimport og moderne arbeidsinnvandring har gjort at Sør-Afrikas befolkning på cirka 60 millioner mennesker er svært sammensatt, både etnisk og sosioøkonomisk.

Landet har 11 offisielle språk og 60 prosent av befolkningen bor i bystrøk. Cirka 80 prosent er kristne, 1,5 prosent muslimer, 1,2 prosent hinduer, 0,3 prosent har tradisjonelle afrikanske religioner, 0,2 prosent jøder og resten er uten religiøs tilhørighet.

Cape Town

Det er sang og dans ved inngangen til Company’s Garden. Et godt besøkt parkanlegg med trær, blomster, plener og spaserveier.

Cape Town er den eldste byen i Sør-Afrika, også kalt «Moderbyen». Flere steder i byen ser vi enten statuer eller bilder på veggene av Sør-Afrikas store sønn og helt, Nelson Mandela.

Cape Town ligger ved nordenden av Cape Peninsula, nord for Kapp det gode håp. Byen ligger ved Table Bay og er omkranset av Table Mountain (1 087 meter over havet), Devil’s Peak, Lion’s Head og Vlaeberg. I bukta utenfor byen ligger Robben Island, hvor Nelson Mandela satt fengslet i 27 år.

Et vakkert parlamentsbygg ligger ved inngangen av parkanlegget Company’s Garden.

Fra Cape Towns havn eksporteres det blant annet gull, diamanter og frukt. Den mest berømte diamanten ble funnet i 1866 i Kimberleyområdet (der det er gull og diamanter, er det visst også kinesere).

Waterfront-området inneholder mange restauranter og butikker, i tillegg til utallige båter. Ett av de mest spektakulære byggene er den gamle kornsiloen (den høyeste bygningen i bakgrunnen), som nå er gjort om til hotell.

Byen har også et stort skipsverft. Cape Towns universitet ble grunnlagt i 1918 og i byen er det flere høyskoler, opera, museer og domkirker.

Cape Town, som fikk bystatus fra 1840, er en moderne by med brede, rette gater med flere plasser og parker. Av den gamle nederlandske byen, grunnlagt i 1652 av Jan van Riebeck, står blant annet kastellet (1666–1667) igjen. Cape Town ble en viktig nederlandsk provianteringsstasjon på sjøveien til India og utgangspunkt for boernes innvandring til Sør-Afrika. Området var besatt av britene 1795–1802 og fra 1806.

Tåkedis svever over landemerket Table Mountain. Hit går det både bratt spaservei og taubane til toppen. Fjellet ses godt fra flere steder i Cape Town. Her fra Company’s Garden.
Fra Cape Towns Waterfront kan man ta båten, som går til Robben Island, øya hvor Nelson Mandela satt fanget i 27 år.

Fra opprettelsen av Sør-Afrika i 1910 førte landet en streng raseskillepolitikk. Fra 1948 strammet det hvite mindretallet inn raseskillet og undertrykkelsen til et apartheidregime.

Motstand mot apartheidsystemet førte i 1980-årene til omfattende opptøyer og uro, spesielt i de svarte bydelene og slumområdene. Flere ganger ble områder jevnet med jorda og innbyggerne tvangsflyttet.

Wilderness

Wilderness er en kystby på Garden Route, i nærheten av byen George. Den er kjent for sin lange, hvite sandstrand og laguner.

Stranda i Wilderness er nesten endeløs og frister til solbading. Et bad i Det indiske hav med sin behagelig temperatur frister også.
Mennesker blir små og svarte i kveldssolas motlys. Bildet er tatt på samme sted og til samme tid som bildet ovenfor. Utrolig hva lyset kan gjøre.

Knysna

Knysna-distriktet er ett av få områder i Sør-Afrika som har god tilgang på tømmer.

Byen Knysna ligger 34 grader sør for ekvator. Knysna-elva har et smalt utløp mot havet og innenfor utløpet er det en vid lagune som utgjør en godt skjermet havn. Langs lagunen ligger det flere store sommerhus.

Vi hadde en fin båttur i den avskjermede lagunen. Når vi nærmet oss havet blåste det mer og mer. Under ses ett av de mange storslagende sommerhusene, som hviler i all sin bredde i åskanten.
I skråningen over byen Knysna, en malerisk landsby ved en saltvannslagune, ligger det såkalte The Township. En landsby full av skur og enkle Mandela-hus, hvor det bor cirka en halv million mennesker.

I The Township, der de fleste av den ikke-hvite befolkningsgruppen fortsatt bor, består for det meste av enkle hus eller slumaktige hytter. The Township er ikke det samme som slum, da det også finnes boligområder for middelklassen der. De senere årene settes det opp såkalte Mandela-hus i mur. Disse sosialboligene har ofte lange ventelister.

Selv om de nesten ikke eier nåla i veggen, er det svært viktig å se pene ut. Her forlenges ekte hår med kunstig, farget hår mens klesvaska tørker. Hele 13 familiemedlemmer og fire generasjoner bor på to små rom i huset vi besøkte. Av naturlige årsaker tilbringes mye av tida utendørs.

Vi besøkte to privathjem: en enkel toroms med brannfarlig, elektrisk anlegg og ikke innlagt vann. Seks mennesker lå andføttes i ei 120 centimeter bred seng, og varmt vann fikk de ved å legge literflasker i gresset og la sola stå for oppvarmingen.

Det offentlige bygger såkalte Mandela-hus med to soverom, kjøkken og bad. Det kan ta fra 10- til 15 år å få et slikt hus. I Knysna Township bor det cirka 430 000 mennesker, og det er rundt 500 butikker her. Mange butikker og kontorer er plasserte i containere, både på grunn av sikkerhet og at det er mindre brannfarlig.

Familiene får mange barn, og jentene blir gjerne gravide tidlig. Det er stor alkoholisme blant både menn og kvinner.

Kapp det gode håp

Den portugisiske oppdageren, Bartolomeu Dias, er kreditert som den første til å runde Kapp det gode håp i 1488. Han kalte stedet «Stormkapp». Kong João II av Portugal gav det senere navnet «Kapp det gode håp», som skulle angi at man etter forbiseilinga hadde et godt håp om å nå India.

Sør-Afrika er verdens 6. største vinprodusent.

Kapp det gode håp er en berglendt odde ved kysten av Atlanterhavet på Cape-halvøya, ikke langt fra Cape Town.

Sørligste punktet av Afrika, Kapp det gode håp. 150 kilometer sørøst møtes Atlanterhavet og Det indiske hav. Veien dit går på kystveien Chapman’s Peak Drive.
De som bor i havgapet er utallige fugler av ymse slag.

Tradisjonelt er Kapp det gode håp blitt betraktet som vendepunktet mellom Atlanterhavet og Det indiske hav. Dette stemmer ikke, da skillet mellom de to havene ligger rundt 150 kilometer mot sørøst ved Kapp Agulhas.
Havstrømmene for de to havene møtes på det punktet, hvor varmtvannet til Agulhas-strømmen møter kaldtvannet til Benguelastrømmen og snur tilbake til seg selv – et punkt som veksler mellom Kapp Agulhas og Cape Point. Sistnevnte ligger 1,2 kilometer øst for Kapp det gode håp.

Vi fikk en fin spasertur opp til fyrtårnet på Cape Point med flott utsikt over havet.
I nærheten av Kapp det gode håp stortrives pingvinene med kort vei til matfatet.

Johannesburg

Vi lander i Johannesburg, etter at flyet gikk fra seks av oss, to timer etter de andre. Så har vi opplevd det også, noe som sveiset nordmenn og svensker godt sammen.

Johannesburg er den største byen i Sør-Afrika, og ligger i nordøstlige delen av landet. Byen ble grunnlagt i 1886, som et resultat av gullfunn i området. Storbyområdet Johannesburg heter fra 2000 eGoli (Gullbyen på zulu).

Byen er landets fremste handels- og finanssenter, og et knutepunkt for jernbane- og veitrafikken. Byen er sentrum for gullfeltene i Witwatersrand og er omgitt av svære gruveanlegg.

Johannesburg har flere universiteter, høyskole, universitetssykehus, institutt for medisinsk forskning, samt en rekke museer.

Etter opphevelsen av apartheid (tidligere har ulike befolkningsgrupper tradisjonelt bodd adskilt i egne boligområder) er en slik adskillelse ikke lenger lovbestemt, men bosetningsmønsteret er i stor grad opprettholdt. Den største og mest kjente av de svarte boligbyene er Soweto, som delvis ligger innenfor Johannesburgs grenser.

Pretoria

Pretoria er jacarandatrærnes by (blomstene er blå, trompetformede og fem-seks centimeter lange). Dessverre har byen forfalt de siste årene. Arbeidsplasser legges ned eller flyttes ut av byen. Offentlige bygg gjerdes inne og bevoktes på grunn av vandalisme. Det er mye fraflytting på grunn av illegal innvandring, stor kriminalitet og narkotikaomsetting. Det er heller ikke trygt å gå ut om kveldene.

Det er stort sett de svarte som bruker taxi. Taxiene som har «egne» trafikkregler brukes ofte av pendlere, og da fylles de til randen. De som ønsker taxi bruker hendene for å signalisere hvor de skal: bølgebevegelser viser at de ønsker seg til stranda.

Mange bor i Pretoria og jobber i Johannesburg, og ofte bruker de tre timer i kø én vei. Det er dårlig med offentlig transport.

I hovedstaden Pretoria finner vi den staselige parlamentsbygningen. Nedenfor ligger et vakkert hageanlegg i flere etasjer.
En gedigen statue av Nelson Mandela (se i forhold til kvinnen ved hans føtter) er plassert nedenfor parlamentsbygget. Den ble satt opp i 2013, samme år som Nelson Mandela døde, 95 år gammel. Da skulptøren ikke fikk navnet sitt på skulpturen, plasserte han en liten kanin i Mandelas øre. Denne ble senere oppdaget og fjernet.
Tidligere president i Sør-Afrika, Frederik Willem de Klerk, besøkte Drammen i 2019.

Tre menn fra Sør-Afrika har mottatt Nobels fredspris, Nelson Mandela (1993) og Desmond Tutu (1984), har vokst opp i samme gate i Johannesburg, og Frederik Willem de Klerk (1993).

Fra parlamentet har man fantastisk utsikt over hovedstaden Pretoria. I forgrunnen ses parlamentshagen, som ligger på flere nivåer.

Pretoria ble hovedstad i Sør-Afrika i 1910. Byen skiftet navn til Tshwane på 2000-tallet, men Pretoria er fremdeles navnet på én bydel i Tshwane.

Pretoria ligger i Gauteng-provinsen, cirka 70 kilometer nord for Johannesburg, og har rundt én million innbyggere.

Panorama Route

Tidlig om morgen forlater vi Pretoria, og følger den unike Panorama Route, ett av de vakreste reisemålene i Sør-Afrika. Langs havet ligger morgendisen i dalsidene.
Et tre har tatt kvelden og bøyer seg over landskapet, som tar imot morgendisen. Etter hvert «brenner» sola vekk disen langs Panorama Route.

I Sør-Afrika er pensjonsalderen 65 år. De har opptil 48 timers arbeidsuke, og har fra 18 til 21 feriedager. I tillegg er det 12 offentlige fridager i året.

I desember har ungene sommerferie. De har 13 års skolegang, går i uniform og betaler skolepenger. Alle må lære seg engelsk.

I dag består Sør-Afrikas befolkning av 80 prosent svarte, 7 prosent hvite og av de resterende prosentene er det mange asiater. Det er mange som kommer fra India (landets elektrisitetsverk er kjøpt opp av den indiske Guha-familien, som stopper elektrisitetsforsyningen flere ganger i døgnet). Landet er preget av stor grad av korrupsjon, også blant politiet. Her kan man faktisk kjøpe seg sertifikat. Landets ledere etter Nelson Mandela har vært mest opptatt av å berike seg selv.

Blyde River Canyon

Høydedrag fulle av raviner på Drakenberge. Den mest spektakulære delen er Blyde River Canyon.
Her er de spesielle Three Rondavels, som ser ut som hatter, i Blyde River Canyon.

Sør-Afrikas historie i korte trekk

Bushfolk levde i harmoni med naturen. Så oppstod det problemer mellom bushfolket og svarte. De svarte hadde kuer, som bushfolket drepte.

I 1488 kom de første europeerne, portugiserne. I 1642 kom de første bosetningene med nederlenderne. De dyrket blant annet grønnsaker. Nederlenderne brakte med seg slaver. Så kom franskmennene, som startet med vinproduksjon. I dag er Sør-Afrika den sjette største vinprodusenten i verden. Deretter dukket tyskerne opp. I 1790 kom engelskmennene med sine lover og regler, som førte til flere problemer. Engelskmennene brukte sine penger på gull og diamanter.

Sør-Afrika er svært mineralrikt. Den største diamanten er funnet her (den ble delt i flere mindre deler og det engelske kongedømmet eier disse). Nest største diamanten er også funnet her. Landet har den sjette største diamantforekomsten i verden
Nederlenderne regjerte i nord, mens engelskmennene okkuperte kystområdene. I 1910 ble Sør Afrika Union etablert under engelsk ledelse, og apartheid oppsto, hvor fargede måtte bo og leve i spesielle områder.

I 1980-årene skjedde det forandringer. Det første demokratiske valget ble gjennomført i 1994, hvor Nelson Mandela ble valgt til president. Han valgte selv å gå av etter én periode på grunn av sin høye alder.

Vår sjåfør fra Johannesburg, Pretoria til Krügerparken og tilbake til Johannesburg er Lucas, som vi kalte Nelson Mandela. Lucas kan alle de 11 offisielle språkene.

Krüger nasjonalpark

Krüger nasjonalpark er kanskje verdens mest berømte nasjonalpark? Parken ble erklært verneverdig i 1898 av Paul Krüger, sønn av en tyske innvandrere. Senere ble han president i Sør-Afrika.

Nasjonalparken skal være et beskyttet område for ville dyr. I dag er parken det største natur- og dyrereservatet i Sør-Afrika. Her kan besøkende oppleve de berømte «Big Five»: elefant, leopard, neshorn, bøffel og løve. Og det fikk vi og mer til!

Det hadde regnet kraftig i 10 dager før vi kom med sola. Så grønt og frodig som jungelen da var, er en sjeldenhet.

Etter ni timer i en åpen jeep var vi mette av fantastiske synsinntrykk med nærkontakt til ville dyr i alle størrelser.

Første gang jeg har sett et slikt fareskilt.
i fullt firsprang med viftende ører: mor, far og barn.
Utrolig mange forskjellige, vakre og grasiøse hjortedyr.
Nærkontakt med løve. Vi så i alt fem løver, blant annet et par store hannløver. Her kommer en hunnløve smygende.
I det fjerne ligger flodhesten og holder et våkent øye med omgivelsene. Her er det også krokodiller. Med andre ord, et bad frister ikke.
Springbukkene er på vakt. Villhunder er i nærheten, som klarte å drepe én av bukkene.
Hjelp, villhundene er på jakt! Løp!!!
Staselig springbukk. Geviret er merkevaren til Krüger nasjonalpark.
Mange fine dammer i Krüger nasjonalpark, hvor også fisken vaker glad og fornøyd.
Standardspørsmålet: Er sebraen hvit med svarte striper eller svart med hvite striper?
Perleliknende høns er også på plass i Krügerparken. Small Five er også et begrep, sammen med Ugly Five, men ikke Pretty Five.
Neshornet lever farlig, da de er svært ettertraktet av krypskyttere på grunn av hornet (noen tror at det helbreder kreft). Rundt 1000 neshorn blir drept årlig.
En fugl på ei grein. Mange av fuglene er svært fargerike, spesielt på nebbet.
Det klukker og renner etter dager med kraftig regnskyll til glede for tørste og badeglade dyr.
Villsvinliknende dyr som gir godt kjøtt.
En elefant i all sin prakt. Her vender han godsida fram.
Nærkontakt med elefant er ikke hverdagskost. Majestiske dyr. Under ser du hvor lange øyevipper elefanten har.
Apekatten klarer ikke å sitte stille. Så kanskje den er det vanskeligste fotomotivet?
Kanskje denne bukken har de lengste hornene etter kroppsstørrelse? En hvilestund i skyggen gjør godt både for stor og liten kropp.
Klarer du å se to sjiraffer? Et par steder så vi leoparder som sov med hengende føtter og hale fra greiene. Så se opp. Det gjelder for både mennesker og dyr.

Takk for oss, fantastiske Sør-Afrika!

Publisert i Byavisa Drammen i januar 2020:
https://www.yumpu.com/no/document/read/63018688/byavisa-drammen-nr-494/17

og i nettutgave i mars 2020:
https://byavisadrammen.no/naar-drammenser-moter-dyrene-i-afrika/06.03-09:58

Legg igjen en kommentar