Glødende telefon til en ukjent

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

strøm1

Slår man opp på side seks i telefonkatalogen finner man Televerkets teletjenester med blant annet «Åpen linje», hvor man kan lese følgende: «Teletjenester du kan ringe til for samtale med folk du ikke kjenner. Hvis tjenesten er innført i det abonnementsområdet du tilhører, finner du telefonnummeret i din abonnementsliste under bokstav Å».

Vi slår opp under Drammen på Å:
Åpen linje ungdom ………83 00 00
Åpen linje sport……….. ….83 31 00
Åpen linje voksne/eldre 8360 00

En koblingsfeil i en sentral i det svenske televerket gjorde det plutselig mulig for folk å snakke med flere personer samtidig. Denne linja ble raskt døpt til «Heta linjen». Da televerket ville reparere feilen protesterte publikum høylydt – og fikk dermed beholde sin spesielle linje. «Heta linjen» var kommet for å bli.

Norge tar etter
Såkalt «Åpen linje» ble i januar 1985 etablert i Drammen, Hønefoss og Kongsberg, og spesielt i førstnevnte by ble denne linja snart en suksess. På «Åpen linje» er det mulig å snakke sammen for opptil fire personer. I november samme år ble det opprettet en spesiell linje for voksne og eldre, og i 1988, i forbindelse med OL, ble det etablert en egen sportslinje.

En inntekstbringende trafikk
Hvert år har telefontrafikken på «Åpen linje» hatt en jevn økning, og i 1989 var det i Drammen telefonområde totalt 4,4 millioner anrop. Samme år var inntekten cirka 13.7 millioner kroner, som utgjør cirka 2,1 prosent av totalinntekten på 628,2 millioner kroner for Drammen teleområde.

Hvem ringer?
Én av «Åpen linje»-brukerne, på voksne/eldre linja forteller til TEMA:EXTRA at det virker som om det mest menn som ringer, hvor de fleste befinner seg i aldersgruppa 25-45 år. Også de fleste kvinner som ringer er i denne aldersgruppa.

Det er ofte ensomme mennesker som benytter seg av denne kontaktmuligheten, skjønt ikke nødvendigvis enslige. Det virker som om menn stort sett er mest ensomme, noe som skyldes at kvinnene har selskap i barna sine, mener vår bruker.

Ofte snakker brukerne av «Åpen linje» om upersonlige, dagligdagse hendelser. To-tre stykker kan føre en fruktbar samtale, men når to og to, eller fire prater med hverandre samtidig, blir det vanskelig å følge samtalen – da svirrer det for mange ord i lufta. Noen deltar kun på lyttenivå, enten av nysgjerrighet eller blyghet. Innringerne opererer med fiktive navn, og det er gjerne en fast klikk som bruker linja.

Noen ganger tar en mann initiativ for å bli oppringt av sin samtalepartner privat, da gjerne en kvinne, slik at de kan fortsette praten uforstyrret. Mangt et stevnemøte er blitt avtalt på denne måten. «Åpen linje» kan brukes som en selskapsklubb, som et treffsted, som man deltar i fra sofakroken, og for mange mennesker er dette en grei måte å treffe folk på, eller for bare å slå av en prat og en vits. Misbruk forekommer, spesielt i helgene, hvor slibrigheter og fylleprat er et fast innslag, slik at seriøse brukere ofte foretrekker andre dager til sitt bruk.

Selv om Televerket med sin «Åpen linje» ikke kan dekke en fysisk nærkontakt – iallfall ikke i første omgang – viser brukerstatistikken at den er med på å dekke et stort kontaktbehov, som mange mennesker i dagens samfunn strir med og lengter etter.

Publisert i TEMA:EXTRA.

Legg igjen en kommentar