Tekst: Birgitte Simensen Berg
Marianne Løvold og Lillann Bergstrand er trenere i fridykking på sentralbadet. Ni torsdager i vinter og vår svømmes og dykkes det under kyndig ledelse i trygge omgivelser.
I løpet av kurstida kan elevene avlegge tre eksamener med forskjellig vanskelighetsgrad med A-, B- og C-status. Eksamen C gjennomføres med blybelte. I tillegg må dykkerne gjennom teorikvelder med Terje Syvertsen som veileder.
– Hva er så fridykking?
– Det er dykking med snorkel, dykkermaske og svømmeføtter som hovedutstyr, forteller de to 19-åringene Marianne og Lillann. Som tilleggsutstyr kan en bruke våtdrakter, blybelte og oppstigningsvest. De to jentene forteller videre at de har drevet med fridykking i vel fem år og begge er medlemmer av Drammen Sportsdykkere.
20 år
Denne klubben feiret i fjor 20 år. Klubbhuset ligger ved inngangen til Spiralen, hvor det holdes medlemsmøte hver mandag.
– Hvorfor begynte dere med fridykking?
– Vi var fast inventar i svømmehallen og svømte tålmodig fram og tilbake i bassenget. Litt nysgjerrig og interessert betraktet vi fridykkernes trening hver uke, og ble mer enn nysgjerrige. Så hoppet vi bokstavlig talt uti det, forteller de to jentene som siden aldri har angret.
– Det er en utrolig spennende og annerledes verden under vann, forteller de til Byavisens landkrabbe. Lillann har også dykket i Syden hvor det er misunnelsesverdig god sikt sammenliknet med mange norske farvann:
– Spennende fisker og fargerike koraler.
Mangler jenter
På teorien læres førstehjelp, bruk av riktig utstyr og hvordan kroppen reagerer. De forskjellige dykkerlover må også innprentes. Marianne Løvold og Lillann Bergstrand sier at minstealderen på dykkerkurset er 12 år. Dette semestret er det påmeldt seks stykker, alle er gutter i alderen 13- til 25 år. Lærerne kunne ønske seg flere jenter som elever. Kursavgift på 300 kroner burde ikke skremme noen.
I tillegg til nybegynnere trener også mer erfarne fridykkere og sportsdykkere med apparater i sentralbadet på torsdagskveldene. For medlemmer med familie arrangerer klubben spesielle turer om sommeren. Til blant annet Håøya, Helgeroa og Haugesund. Fire ganger årlig får de medlemsbladet til Norges Dykkerforbund.
– Vi vil holde på lenge med vår sport og hobby, forteller Marianne og Lillann, som håper flere jenter vil bli med etter hvert.
Publisert i Drammens Tidende & Buskerud Blad 12. april 1988.