“Bygg broer, ikke murer!”

Tekst: Birgitte Simensen Berg

“Bygg broer, ikke murer!” – prosjekter for menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og fredelig konflikthåndtering

Vertskap var Drammen kommune, FN-sambandet og Den norske Helsingsforskomité. Gjestene var lærere og elevrådsledere i grunnskolen i Drammen, samt representanter fra videregående skoler, politiske samarbeidspartnere og representanter fra offentlig og privat sektor både lokalt og regionalt. Tid og sted: 23. november i Drammens Teater.

 Inspirasjonsseminar
Seminaret markerte startskuddet på en undervisningssatsing i menneskerettigheter, fredelig konflikthåndtering og flerkulturell forståelse. Formålet med seminaret var å inspirere lærere til å undervise og drive prosjektarbeid i disse temaene. Prosjektarbeidene vil bli presentert på en fem dagers menneskerettighetsfestival i mai 2000. I tillegg vil festivalen inneholde filmer, barnemusikal, menneskerettighetsskole for ungdom, konferanse for barn og unge, samt en rundebordskonferanse med gjester fra inn- og utland. En mer langsiktig målsetting blir utviklingen av et høgskoletilbud i menneskerettigheter på høgskolen i Buskerud.

– Du fortjener dette friminuttet i hverdagen din, sa konfransier Unni Helland, lærer ved Fjell skole, og ønsket velkommen til inspirasjonsseminaret. Helland understreket viktigheten av å være til stede i sitt liv i øyeblikket, og overlot ordet til varaordfører Einar Skalstad:

– I en by med så mange innvandrere er dette et viktig prosjekt. Lykke til med disse viktige og nødvendige temaene. Scenen og salen ble fylt med musikk: Jaih Shankar, fra India, Fjell og Solbergelva, akkompagnerte drammenseren Jonas Fjeld i en litt annerledes versjon av “Engler i snøen”, så eksotisk og varm at snøen og hjertene smeltet.

 Føre til ettertanke – føre til handling
– Billedmediene var avgjørende for at vi fikk menneskerettigheter, mente Kjetil Hillestad og viste et bilde fra 2. verdenskrig: en liten jødisk gutt rekker hendene i været, der han sammen med familien passerer de tyske soldatene.

– Vi er født frie med samme menneskeverd, og målet er å få fram forskjellighetene i oss, mente Hillestad og overlot ordet til representanten fra Helsingforskomitéen:

– Det 20. århundre er paradoksenes århundre, da man drepte flere av sine artsfrender i krig enn tidligere. Men himmelen må være dekket av mulighetenes skyer, og barna skal lære og bygge broer og ikke murer. Lærerne skal kjøpe billettene, men elevene skal foreta reisen. De går over broa med sin kulturelle bagasje – med sine forskjeller. Konflikter kan føre til vold, men også til utvikling og framgang, mente Enver Djuliman fra Helsingforskomitéen. “Har jeg lov til å øve vold i en presset situasjon?” spurte dramaelevene fra St. Hallvard videregående skole, og leverte et rollespill fra en hjemmesituasjon med akaleie tenåringer, enslig mor og full ex-mann. Den andre situasjonen tok for seg gjengmentalitet, mobbing og unnfallenhet – så godt spilt at tilskuerne følte seg utilpasse.

Trygghet og trivsel – opplevelse og innlevelse
Flott og fantastisk med fred i fokus og at dere lar dere inspirere, sa Fred Olav Sørensen i Verdikommisjonen. Å skape en dialog, prøve å forstå og akseptere hverandre var viktige elementer Sørensen trakk fram i det videre arbeidet.

– Det har alltid vært en drøm å stå på scenen i Drammens Teater, sa nærmiljøsjef Arild Jansson og stod støtt på scenegulvet.

– Vår største utfordring er på russida, da det er en sammenheng mellom rus og vold. Drammen skal være et bysamfunn preget av trygghet, trivsel og kulturelle utfordringer, sa Arild Jansson og mente at man måtte se på samspillet mellom skole og fritid. Kommunaldirektør for undervisning, Kari Høyer, mente at verdivalg ikke læres gjennom informasjon, men gjennom opplevelse og innlevelse. Mer opplevelse og innlevelse ble servert av poeten Triztan Vindtorn, som påstod at det måtte være en fundamental koblingsfeil i den menneskelige hjerne.

– En ser et sammenhengende blodspor tilbake i historien. Håpet er at det i det neste år tusen skjer en hjernerevolusjon og at koblingsfeilen kan løses. Kunsten er til for å stille spørsmål, sa Vindtorn og leste noen av sine surrealistiske dikt. Til slutt, som rosinen i pølsa, urframførte Jonas Fjeld “fredssangen” – sangen som skal spilles og synges for drammenserne på byens storstue: Bragernes torg nyttårsaften. De har noe å glede seg til!!!

Publisert i 1999.

 

 

Legg igjen en kommentar