Lær å leve med kreft

Tekst: Birgitte Simensen Berg

 Drammen kommunes pleie- og omsorgsavdeling og Den Norske Kreftforenings Omsorgssenter i Buskerud inviterer til fagkurset “Lær å leve med kreft” fire mandager i oktober. Målgruppa er leger, sykepleiere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, fysioterapeuter, sosionomer, ergoterapeuter og annet helsepersonell. Hensikten med kurset er blant annet at helsepersonell oppdateres innen kreftomsorg.

Mandag 9. oktober
var det rundt 100 personer som satt benket i Indremisjonshuset i Rådhusgata. Det var den første samlingen av fire, som blant annet skal ta for seg diagnose og behandling, kriser og mestring, bruk av form og farge, alternativ behandling, kost og ernæring, offentlige støtteordninger og ressurser, avspenningsøvelser og når sjelen også blir syk. Lege ved Buskerud sentralsykehus, Stein Gundersen, er førstemann ut:

– Kreft øker dramatisk. Det er meningsløst å forebygge kreft så lenge det selges tobakk. Røyking er verdens største helseproblem, også når det gjelder andre sykdommer enn kreft. Lungekreft oppdages så sent at spredningen er i gang. Dessverre er det ikke gjort noen større framskritt på de siste 20-årene – å si noe annet gjør at skuffelsen blir enda større. Vi kan per i dag lindre smerter og plager, og noen ganger forlenge livet hos pasienter som ikke kan opereres, sier Gundersen.

Kjennsgjerning og erkjennelse
at slik er situasjonen i dag, men kampen mot kreft er en utfordring, selv om man kjemper mot vindmøller, mener lege Stein Gundersen. – I dag vet vi praktisk talt alt om hva som skjer i kreftcellene, men å kunne utnytte dette i en behandling ligger en tid forut. Kreft er en individuell sykdom – den er ikke lik fra pasient til pasient, ei heller ikke lik hos pasienten over tid. I dag kan kreft behandles ved kirurgi, stråle-, cellegift-, hormon- og immunbehandling. Hvordan oppstår kreftceller?

– Celler har en selvreparerende evne hvis skaden ikke er for stor. Hvis så, skal den selvdø. I krefttilfeller er denne selvdødmekanismen ikke i funksjon, forteller Gundersen og legger til:

– Kreftcellene har da en egenskap de ikke skal ha, og kan spre seg rundt i kroppen og lage nye svulster. Svulster må ofte ha en viss større før den oppdages: En kul i brystet kan ha brukt fra 2-8 år på å bli 1 cm. Det ligger i våre gener om vi vil få kreft, men uansett hvilken gen du har fått utlevert, vil du nesten aldri få lungekreft hvis du ikke røyker, sa lege Stein Gundersen. Så slutt og røyk var hans oppfordring.

– På disse kursene er det fagpersoner som holder foredrag og det er artig å få “up to date”-synspunkter. Vi tilbringer ofte mye tid sammen med pasienter. Noen av disse har gjerne lang behandlingstid, og vi får ofte spørsmålet: Kan jeg leve normalt framover?, sier fysioterapeut Marius Meinseth, som regner med å få med seg alle forelesningene.

Tre råd for å forebygge kreft:

1) Slutt og røyk!
2) Slutt og røyk!!
3) Slutt og røyk!!!

Publisert i 2000.

Legg igjen en kommentar