Å lære og leve

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

1) Hiv er forkortelse for humant immunsvikt virus

2) Viruset vil etter hvert bryte ned kroppens motstandskraft mot smittestoffer

3) Hiv-viruset smitter ved ubeskyttet samleie, overføring av besmittet blod, bruk av urene sprøyter

4) 1.700 nordmenn lever med hiv/aids i dag

5) I Buskerud er 14 døde av sykdommen

6) I Drammen er 48 personer hiv-positive

– Nå går jeg på medisiner, som har mange bivirkninger. Jeg er åpen om hiv-statusen min fordi jeg forventer å bli akseptert som den jeg er, og for at det skal skje må jeg vise hvem jeg er, er Ole Johnny Vincents uttalelse i et hefte utgitt av Pluss Landsforeningen mot aids. Og kona Inger Lise legger til: – Ikke alle har den fordelen jeg har, nemlig at sikker sex er en naturlig del av livet mitt. Heldigvis har ikke alle ulempen min heller, nemlig at den jeg elsker har en dødelig diagnose.

Sex og død er fremdeles to tabubelagte temaer i dagens samfunn, så for ekteparet Vincent er det en smal og lang vei å gå i opplysningsarbeidet rundt hiv-problematikken. Selv om vitenskapen i dag vet mye om hiv, er fremdeles mye uoppdaget. Hiv, dagens mest intelligente virus, gjemmer seg og kapsler seg inn rundt omkring i kroppen. Man vet aldri hvor det er eller mengden av viruset, som fins i et par tusen forskjellige utgaver, så sjansen for resmitte er stor.

Åpne og ærlige
Ekteparet Vincent står foran en forsamling av prest, helsesøster, apoteker, lærer, sykepleier og andre omsorgspersoner. Åpent og ærlig forteller de om et liv, som hiv-positiv.

– Jeg har levd med sykdommen siden 1982, og fram til 1996 så jeg bleik og innhula ut. Da fikk jeg nye medisiner, forteller en brun og blid Ole Johnny, som har vært yrkesaktiv det meste av tida, selv med en dagsrasjon på 28 tabletter.

– Medisinene er et prosjekt, som styrer mye av hverdagen vår. Jeg er pårørende, og ofte er det jeg som må be om hjelp, noe som kan være tøft. I dag er det 40 millioner mennesker på verdensbasis som er smittet, og av disse er en tredje del under 25 år, forteller Inger Lise. Her i landet er det antall kvinner mellom 40- og 50 år som øker mest på hiv-statistikken.

– I 1982 ble jeg møtt av et helsevesen som var livredde, og jeg var enda reddere. Jeg fikk beskjed at jeg kunne leve i maksimum tre år. Derfor prøvde jeg å ta livet mitt, men ble reddet og sendt på psykiatrisk klinikk i noen måneder. Så ble jeg erklært frisk og sendt hjem for å planlegge ei framtid på to-tre år, sier Ole Johnny, og lar forsamlingen ta del i sitt smertefulle liv.

Leve i dag
– Fram til 1996 hadde jeg vært i 52 begravelser, sier Ole Johnny, og fortsetter:

– Jeg hadde tre barn, levde i partnerskap – med en mann, som døde av aids. Da kom nye piller og Inger Lise inn i bildet. Jeg skulle begynne å leve på ny, og planlegge framtida mi og ikke døden. Jeg ble helt skrudd, og prøvde å ta livet mitt – hele sju ganger!

– Legene bare sendte ham hjem igjen med bæreposen full av medisiner. Til slutt fant vi noen som forstod vår situasjon, og det var som å komme i himmelrike. Noen tok hånd om medisineringa og tok seg tid til å komme hjem til oss for å prate: Dialogen, en omsorg, som nesten ikke koster penger, sier Inger Lise. De forteller om hverdagen, om folks fordommer og hva åpenheten har kostet av slit og skuffelser for dem begge to.

– Jeg hadde aldri klart å leve uten å være åpen. Nå ser jeg lyst på ei framtid, som jeg tør planlegge sammen med Inger Lise, sier Ole Johnny Vincent, og lar kona få det siste ordet:

– Vi har fått et annet perspektiv på livet, og tar vare på hver dag vi får. Åpenheten har gitt oss trygghet og kunnskap, som vi nå kan bruke for å hjelpe andre i samme situasjon.

Publisert i 2002.

Legg igjen en kommentar