FOKUS PÅ SYKEFRAVÆR

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Sykefraværet har steget den siste tiden og er svært høyt i helse- og sosialsektoren. I 1998 er sykefraværsproblematikken et av satsningsområdene for sektoren og Arbeidsmiljøutvalget

(AMU) har satt i gang et arbeid med å utarbeide tiltak for å redusere sykefraværet.

Tiltak som virker eller ikke virker
1. april var Amund Bye, spesialist i indremedisin og arbeidsmedisin, invitert som foredragsholder for en temadag om sykefravær. Formålet var å få et innblikk i tiltak som virker eller ikke virker for å redusere sykefraværet. De siste årene har Bye arbeidet med arbeidsmiljøprosjekter innen belastningslidelser, psykososialt arbeidsmiljø og inneklima.

Amund Bye mener at med systematisk kvalitetssikring av arbeidsmiljøet kan man redusere både sykefravær og sykenærvær (produksjonstap p.g.a. plager som hemmer arbeidet), samtidig som man hjelper medarbeiderne med å redusere muskelplager. For å få til en enkel, pålitelig og rimelig metode for kartlegging, analyse og handlingplaner i forbindelse med internkontroll av helse, miljø og sikkerhet, har Bye vært med på å utvikle edb-programmet TRIVDA, som kartlegger og analyserer arbeidsmiljø, belastningslidelser og inneklima.

TRIVDA gir viktige opplysninger for ledere og verneombud, da den kan styre og prioritere debatten inn på de emner som de fleste opplever som problematiske. Og ved å spørre alle samtidig, har alle også en lik sjanse til å si sin mening, og debatten blir ikke bare styrt av de meste taleføre.

Stress og spenning
Det psykososiale arbeidsmiljøet er blitt tillagt økende betydning for arbeidstakernes helse og produktivitet i de siste tiårene, da man nå har innsett at mennesker ikke bare er rasjonelle individer, men i høy grad styres av følelser.

– Det er penger å spare med godt arbeidsmiljø, sa Amund Bye, – for hvis arbeidsglede mangler kan det resultere i lite effektiv arbeidstid, et tap som kan være høyere enn sykefraværet. Fysisk aktivitet gir gode resultater: Regelmessig trening bidrar til å bryte onde sirkler hvor stress og spenning fører til muskelplager, som igjen fører til mer stress og mer plager. Også økt oppmerksomhet, omsorg og forventninger er psykologiske faktorer som gir positive resultater.

– Flere og flere ledere ser at trivsel og medbestemmelse fremmer arbeidslyst, motivasjon og kreativitet, mente Bye, som understreket viktigheten av at man ikke skal tro at enkle kartlegginger av seg selv kan løse noen problemer. Ved analyse av resultatene er det viktig at både positive og negative faktorer blir analysert og senere debattert like mye.

– Resultatene kan dessuten gi lederen og politikerne en dokumentasjon, slik at de får vite hva som rører seg på grasrotnivå, sa Amund Bye.

Yte og nyte
Forskning viser at omtrent halvparten av sykefraværet skyldes arbeidsmiljøet, og dette koster årlig det norske samfunnet ca. 30 milliarder kroner. Belastningslidelser er den største årsaken, etterfulgt av faktorer som påvirker den psykososiale atferd. Dårlig inneklima kan også gi fravær. En gang i blant kan analysene etter en kartlegging vise at noe er grunnleggende galt i avdelingen med for eksempel kommunikasjon eller samhold. Slike mellommenneskelige problemer må løses, før det kan ordnes opp i mer trivielle problemstillinger som tilrettelegging eller etterutdanning.

– Jeg er glad i subjektiv vurdering, sa Amund Bye.

– Det hender jeg blir lurt, men rundt 95% av de spurte er interessert i å få hjelp og er ærlige. Bye mente at cirka 50% av belastningsskadene skyldtes arbeidssituasjonen. Mennene får ofte plager i ryggen, mens kvinnene får det i armene og fra nakken og oppover. Målet er å redusere ulike fysiske plager og øke den psykiske velvære, slik at de fleste føler at de fungerer bedre på jobben og yter mer. Både private og offentlige virksomheter er pålagt internkontroll av helse, miljø og sikkerhet. Dette er ledd i å sikre bedre kvalitet av arbeidsmiljø – og dermed også redusere sykefraværet. Trond Larsen fra helse- og sosialsektoren sier at det foreløpig ikke er tatt noen avgjørelse på hvilke tiltak som skal settes igang vedrørende sykefraværet.

Men det kan være aktuelt å lage tiltak rundt blant annet positive nærværfaktorer, full vikardekning, fleksibel turnus og fornuftig bruk av aktiv sykemelding. Helse, miljø og sikkerhet har i dag rutiner for å følge opp de sykemeldte, samt at helse- og sosialsektoren og AMU er en del av et sykefraværprosjekt. – TRIVDA skal nå testes ut i Åssiden distrikt, sier Trond Larsen, – og 22. april ble det gitt opplæring i systemet. Først i september kan de første tiltakene settes ut i livet.

Publisert i 1998.

Legg igjen en kommentar