Ungdomsguidene er på plass

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

Mangler du noe viktig i livet ditt?
– Har du lyst til å drive med noe på fritida?
– Trenger du hjelp til å skaffe deg en jobb eller skoleplass?
– Er det vanskelig å bo der du nå bor?
– Har du behov for å snakke med en voksen om rus, kriminalitet, graviditet eller voldsproblemer?

Ta kontakt på telefon 32 22 10 00, mobiltelefon 957 63 222 eller 959 16 555.

Endelig er Uteteamet fulltallig: Lill-Marita Grelland, Morten Hellerud, Lisa Hellesø, Ronald Pedersen og Anette Wessel er på plass i nabolokalene til Victoria kulturhus ved Strømsø torg.

Utfordrende og spennende
Det oppsøkende ungdomsteamet har vært å se i bybildet siden februar. Samtidig har antall gruppemedlemmer økt til fem, da sistemann Anette kom på plass 4. september. Førstemann ut var Ronald, som har jobbet i en utekontakt tidligere:

– Det er mange utfordringer å ta fatt på her i Drammen, som er en by som prøver å være nyskapende. Blant annet er det vilje til å løse gjengproblematikken. Lill-Marita har bakgrunn som barnevernspedagog og har blant annet jobbet i et gatebarnprosjekt i Latin-Amerika:

– Det er spennende å jobbe med barn og unge, og kanskje spesielt å motivere ungdom i faresonen  Jeg tente på tanken om å jobbe her. Et slikt tilbud er et savn, da vi også er tilgjengelige utenom vanlig arbeidstid. Her er det heller ingen tidsfrister. Hvis behovet er til stede guider vi ungdommene oppover til det øvrige hjelpeapparatet, som har tatt oss i mot med åpne armer. Det er moro å være med på å skape noe nytt som kan bli veldig bra. Lisa, utdannet barnevernspedagog, har jobbet i fem år i en annen utekontakt. Hun er ansatt i tiltakstjenesten for blant annet å være koordinator mellom uteteamet og det øvrige hjelpeapparatet.

– Det er en utfordring å jobbe med ungdom, nettverk og samspill. Det er viktig å kunne se ressursene i ungdommene og bygge videre på dette, ikke bare se det negative. Anette er nyutdannet barnevernspedagog og har tidligere jobbet i et prosjekt i Lillehammer:

– Jeg har min første arbeidsdag i dag, og er virkelig imponert over hva Uteteamet har gjort på så kort tid. Jeg liker at dette er en oppsøkende virksomhet, hvor vi treffer og kan prate med ungdom, som kanskje ikke har noen andre å gå til. Morten har jobbet med ungdom i seks-sju år. Det være seg jobbing hjemme som besøks- og fosterhjem, på Åsgård Senter For Ungdomsvern og miljøarbeid på skoler:

– Jeg mener at ungdom i en så stor by som Drammen har krav på en Utekontakt eller et Uteteam, og er glad over å få være med på og forme dette fra starten av. Det er mange ungdommer som trenger en voksen å snakke med, men som finner det vanskelig å snakke med foreldre, helsesøster, lærere og andre. I Uteteamet finnes disse, og de er ofte på areaner der det er få eller ingen andre voksne.

Trygghet og tillit
Kontoret skal være bemannet, slik at ungdom som stikker innom eller ringer alltid skal finne noen tilstede.

– Kontoret er åpent fra klokka 0800-1700, og onsdag er vi her til klokka 2200. Fredag og lørdag er vi ute til kl. 2400 og tar pulsen på byen, forklarer Ronald, som sammen med sine kolleger deltar på mange av ungdommens arrangementer.

– Ungdom som kommer hit må bli trygge og oppnå tillit før de åpner seg. Noen ungdommer går rundt grøten, mens andre går rett på. Da kan de ta opp både små og store problemer, alt fra opplevelser i løpet av skolehverdagen til “flørting” med narkotika. Noen ganger får vi signaler om at noen trenger hjelp fra skole eller familie, forteller Lill-Marita.

– Andre ganger tar vi selv kontakt med ungdomsgjenger, sier Lisa. Vi ønsker å få til mer på ungdommens premisser, og prøver å sluse ungdommen inn i aktiviteter som er spennende. Vi kan gjøre noen strakstiltak i forhold til skole-, yrkes- og familieliv, sier Ronald, – og vi kan motivere dem til å få litt hjelp når livet butter i mot fra tid til annen.

Publisert i 2000.

 

Jungeltelegraf og samarbeid

– Mange ungdommer ønsker seg en fritidsaktivitet eller et -sted, og vi har rimelig god oversikt over hva som skjer i bydelene og kvaliteten på tilbudene, sier Ronald. – I sommer har vi hatt diverse aktiviteter for ungdom, som var kjempepopulært, sier Lill-Marita, – alt fra rafting, fisketurer, go’cart til trial. – Vi har også kontakt med bydelskomiteene, og kan tipse både dem og kommunens kultursektor om hva ungdommen ønsker seg og er interessert i, sier Lisa. I tillegg har uteteamet kontakt med tiltakstjenesten, barnevernvakt, politi og konfliktråd vedrørende enkeltsaker og ungdomsmiljøer. Faste møter avholdes hver tredje uke for å samordne tjenestene bedre. – Vi er avhengige av andre som også “ser” ungdommen, da vi naturligvis ikke er overalt til enhver tid, sier Lill-Marita, som synes det er kjempespennende å jobbe i dette 3-årlige prosjektet, da det er mange og sammensatte problemer å jobbe med. Uteteamet har taushetsplikt og opplysningsplikt, men det er viktig at ungdommen selv føler at de har kontrollen. Uteteamet blir mer og mer kjent i bybildet er både egen fortjeneste og at ungdommen selv bruker jungeltelegrafen for å informere om tiltaket i egne rekker, mener alle fem i Uteteamet i Drammen er svært gledelig.

Legg igjen en kommentar