Usedvanlig mange helse- og omsorgsmenn

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Saniteten er en populær arbeidsplass, også for menn

I tredje etasje på Saniteten bo- og servicesenter på Åssiden – som huser totalt 64 beboere – jobber det mange menn, sammenlignet med tilsvarende arbeidsplasser.

− På enkelte vakter er det kun menn på jobb. Dette fungerer utmerket, og våre mannlige medarbeidere er populære hos beboerne, sier avdelingsleder i tredje etasje, Cecilie Lund Staalhane.

menn i helse trio1Her sitter avdelingsleder Cecilie Lund Staalhane sammen med helsefagarbeider Daniel Mulu Belay og fagrådgiver Dag Kjetil Strandbo. Hele 14 menn jobber i Saniteten bo- og servicesenters tredje etasje.

Helse-Norge ønsker helse-menn
I dag er det fokus på å få menn inn i helse- og omsorgsyrker fra statlig hold, noe som kommunen følger opp gjennom prosjektet Menn i helse og annet rekrutteringsarbeid.

− Det kan være flere grunner til at menn ikke har hatt helse- og omsorgsyrker som førstevalg, mener fagrådgiver ved Åssiden helse- og omsorgsdistrikt, Dag Kjetil Strandbo, og nevner noen: Fordommer, det er et tradisjonelt kvinneyrke, lav lønn og mye deltidsarbeid.

For å rekruttere flere menn må arbeidsoppgavene “snakkes opp”, at det er en meningsfull og spennende arbeidsplass. Og en trygg jobb, da samfunnet i framtida vil trenge stadig flere helsearbeidere. Det er viktig å stikke hull på den negative mediabyllen, sier Strandbo.

Kongen på haugen
− Menn i helse blir satt ekstra pris på, både av beboere og ansatte. De mannlige ansatte får oppmerksomhet og blir tatt godt vare på, ja, det er mange hverdagstopper. Kanskje de føler seg som kongen på haugen, sier Dag Kjetil Strandbo med et smil.

− Det å jobbe og ha tett kontakt med mennesker, få direkte tilbakemeldinger på jobben du gjør, å bli kjent med beboere og pårørende, er positivt. Året inneholder “røde” dager og muligheter for turnusarbeid, samt en fleksibel arbeidstid, som er med på å øke lønna, sier Strandbo, og viser vei opp i tredje etasje.

Der blir vi møtt av avdelingsleder Cecilie Lund Staalhane:

− Det er svært positivt å ha en arbeidsplass med begge kjønn. De mannlige beboerne, vi har totalt 20 menn her på Saniteten, setter ekstra pris på mannlige pleiere, da de gjerne har en mer maskulin måte å prate på. Som for eksempel prat om biler og gamle industriarbeidsplasser, sier Staalhane.

Da Saniteten er et livsgledesykehjem, er det ekstra fint med aktiviteter spesielt tilpasset menns interesser.

menn i helse blodtrykksmåling1Helsefagarbeider Daniel Mulu Belay måler blodtrykket på ei av beboerne med et smil og en hyggelig prat.

Menn trekker menn
Helsefagarbeider Daniel Mulu Belay måler blodtrykket på ei av beboerne med et smil og en hyggelig prat.

− Arbeidsdagen er full av hverdagsglede. Beboerne setter pris på jobben vi gjør. Selv om vi har gode hjelpemidler, er det greit å være litt sterk, sier Daniel Mulu Belay, som synes det er fint både med kvinner og menn på samme arbeidsplass.

− Jeg er 110 prosent fornøyd med yrkesvalget. Det er et trygt og meningsfylt arbeid, som jeg kan anbefale til andre menn. Det beste med jobben er å oppfylle beboernes hverdagsbehov, og hyggelig å se dem setter så stor pris på jobben vi gjør, sier Daniel Mulu Belay, én av hele 14 menn på avdelingen i tredje etasje – én arbeidsplass som viser at menn tiltrekker seg flere menn.

menn i helse Daniel portrettHelsefagarbeider Daniel Mulu Belay er et godt forbilde for både sine mannlige kolleger og andre menn som ønsker seg et arbeid innen helse- og omsorg. Han er 110 prosent fornøyd med yrkesvalget.

 

Legg igjen en kommentar