Hvordan vil du at Drammen skal se ut i 2011?
Sivilarkitekt Robert Bjørka:
Drammensernes jubileumsgave til sin kjære by må bli en dugnad, hvor alle er med for å gi byen en ansiktsløftning. Bort med alt som skjemmer, søppel og skrot, falleferdige skur og gjerder, stygge skilt og belysning. Vasking og maling av fasader. Alt med liv og lyst, folkemøter, sang og musikk, idébank og diskusjoner. Kort sagt, en entusiastisk folkebevegelse.
Byens gave til seg selv må bli å rette opp feil i fra i går: Gjenåpning av Konnerudgaten, byens eneste “aveny” (og Bjørnstjerne Bjørnsons gate under jorden). Opprusting av museumsområdet og et nytt Kunstens Hus. Krav til NSB om en skikkelig utbedring av den uflidde elvebredden og skjerming av belysningen. En ny bybro med en utforming som gir torvet kontakt med elven, og en vakker belysning av broen og elven. Private utbyggere må innordne seg under en samlet plan for byens struktur. Alle “hull” i husrekkene langs hovedgatene lukkes med “Potemkins kulisser” (fasademessig utformet plankevegg), foreslått til byjubileet i 1956. Det utarbeides en overordnet plan for byens utvikling de neste 200 år. Og motorveibroen legges i tunnel!
Skoleelev Thomas Anmarkrud Kiligitto:
I min by, Drammen 2011, ser jeg for meg en by med fine restauranter og spennende utesteder. Jeg vil fjerne all trafikk langs Drammenselva, og bygge mange fine restauranter og spennende butikker langs hele vannkanten. Motorveibrua vil jeg legge under elva. Så vil jeg lage en lang brygge langs hele elva, hvor innbyggerne i Drammen og tilreisende kan gå turer og nyte Nordens vakreste by.
I min by, Drammen 2011, er Marienlystbadet blitt et stort, fint uteområde med ypperlige bademuligheter, som tilfredsstiller både liten og stor. Hele Marienlystområdet har blitt et flott idrettsanlegg med aktiviteter for alle sportsinteresserte, og med en fin kafeteria for foreldre og andre tilskuerene som kanskje ikke alltid er like begeistret for all sporten.
Bragernes torg skal bli en oase i byen med fuglekvitter og grønne trær, blomster, sjokolade og salg av nystekte vafler. Og en gang i blant gratis is og brus til både barn og voksne. Levende musikk må vi ha, og mange artister fra forskjellige land. Sjonglører med fakler og musikkgrupper som underholder. Jeg vil bygge en scene øverst på torvet og bruke den til små og store arrangementer. Og etter at jeg har holdt en spektakulær rappekonsert, drar vi over til Marienlyst stadion og ser Strømsgodset slå Rosenborg 5-0 og vinner eliteserien!
Min by Drammen skal være en by med ren luft, vakre bygninger og glade mennesker. Ikke en “harry” by, men en by som vi er stolte av.
Journalist Per L. Andersen:
I 2011 kan vi lese i en osloavis: Drammen runder 200 år. Vi har besøkt byen, og er imponert over hva som har skjedd de siste 10-20 årene. Innfartsveiene er innbydende, og vi blir hilst velkommen med dekorative informasjonstavler som får oss til å innse at det nok må mer enn et dagsbesøk til for å få med seg alt. Vi valgte å kjøre over den flotte dobbelte motorveibrua. Stopper på avkjøringsrampen midt på brua og imponeres av synet oppover langs den rene, fiskerike elva, mot den nyrestaurerte bybrua, og ser hvordan bebyggelsen på begge sider gir fri adgang til elva, byens “hovedgate”. Midt i elva, like ved brua, den nye praktfulle fontenen, drammensernes gave til 200-årsjubilanten. Og sannelig tøffer elvebåten Drammen rett under oss, og glade turister vinker opp til oss.
Vi la veien om Marienlyst, landets fineste idretts- og aktivitetspark, med allsidige muligheter sommer som vinter. Vi parkerte og valgte den nye gangbrua over til Bragernes. På gangbrua små forretninger, og allsidig informasjon om jubileumsbyen. Fra høyskole/kompetansesentret og allsidige kulturaktiviteter på Grønland, ankom vi Gamle Kirkeplass. Her har Johan Halvorsen-statuen omsider har fått sin rette plass og presenterer Drammens Teater, landets vakreste og mest aktive, byens stolthet, plassert midt i et helt kulturkvartal. På sommertid har Drammen Park gjenvunnet mye av sin gamle rolle, med stor aktivitet på scenen og i den nye, intime restauranten.
Bragernes torg er byens storstue. Torget fikk sin ansiktsløfting for rundt 10 år siden. Her er det livlig aktivitet, med fargerik torghandel, omkranset av allsidig aktivt handelsliv inkludert kafeer og restauranter. Øverst på torget en fin scene som ofte benyttes av såvel byens allsidige sang- og musikkliv, som av tilreisende korps og kor. Når du kommer over bybrua favner blikket “Drammens ansikt”: Torget, tårnbygningene, en blomstersmykket kirkegate opp mot den høyreiste vakre kirken, med Åsen som dekorativ bakgrunn. Selvsagt måtte vi ta gratis-bussen gjennom Spiraltunnelen opp til toppen av åsen, populært kalt Spiraltoppen. Vi synes nå det gamle navnet, Breidablikk, bedre dekker inntrykket av det flotte utsynet, såvel oppover dalen, som ut mot fjorden. Innover i marka er det praktfulle turmuligheter, sommer som vinter. Det samme finner man på Strømsøsiden opp mot Haukås, og videre innover.
Vi må vel stoppe her, det er så mye mere: Men vi sammenfatter inntrykkene slik: Drammen, byen med kunst, kultur, allsidige studiemuligheter. En trivelig by, bra å bo i for både unge og eldre. Når man vet hvilke problemer byen stred med for få år siden er det utrolig hva man har maktet. Trafikkproblemene er løst, en åpen by uten bommer, ønsker oss velkommen. Her må lokal partistrid ha veket for felles entusiastisk innsats og by-patriotisme! Vi anbefaler et besøk, men ta deg god tid.
Publisert i 2002.