Vikingene i vesterled – en fotoferd

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Irland

Dublin betyr den svarte dam, eller svarttjern. Den ble grunnlagt av vikingene, som var flinke håndverkere. Vikingene grunnla også fire andre byer, blant annet Cork, Limerick og Waterford.

Kanalbåt seiler sin egen sjø i Irlands hovedstad, Dublin.

Dublin var flere ganger i vikingtida under norsk kontroll. Olav Hvite hersket på 900-tallet, Torfinn jarl forsøkte å ta byen i 1014 og Magnus Barfot tok byen i 1103.

Trinity College er et eldorado for bokelskere og bibliotekarer. Her kan du blant annet se det berømte manuskriptet Book of Kells.

Book of Kells er et bibelhåndskrift fra 800-tallet, berømt for sine mange og vakre illustrasjoner. Det er én av våre viktigste kilder til keltisk kunst, og blir regnet som en irsk nasjonalskatt. Boka er skrevet på kalveskinnspergament og har 339 blader, og ble laget av munker.

Mange av tingene fra vikingtida, som er utstilt i National Museum, er funnet ved utgravinger i Dublin, og skal være den rikeste samlinga av gjenstander fra denne tida som er funnet i Europa. Museet viser Viking Art Artefacts og utstillingen Clontarf 1014, Brian Boru and the Battler for Dublin. Dette var det store slaget mellom vikingene og irene, der jarlen Torfinn ledet nordmennene. Han ble drept og irene vant.

England

I Liverpool vandrer The Beatles i havneområdet, i nærheten av byens største attraksjon Albert Docks. I dokkområdet kan du besøke Beatles-museet, Tate Gallery og det triste og tankevekkende slaverimuseet.

Liverpool er kjent som en hovedhavn for emigrantene som skulle til Amerika, for slavetransporten på 1700-tallet og for trekanthandelen med Afrika. Det var her de amerikanske styrkene gikk i land i 1944 før D-dagen, og det var her medlemmene i The Beatles ble født.

Byen er i dag en internasjonal by, kjent for sine strålende kunstmuseer, sin veldige katedral og for sitt fotballag. Byens gamle verftsområde, Albert Dock, er et museumsområde og byens største severdighet.

Skottland

Glasgows gågate, Merchant City, hvor du kan se noen av de berømte jugendstilhusene til arkitekt Charlie Rennie Mackintosh.

I Glaskow stakk vi også innom et flott kjøpesenter i flere etasjer med glasstak. Kanskje det fineste kjøpesenteret jeg har sett.

Donald Dewar, Scotlands første statsminister, ser utover Glaskows travle gågate. Hva han tenker, vet bare han.

Mull

Hus i alle regnbuens farger lyser opp langs hovedveien i fiskerbyen Tobermory på Ile of Mull.

Mange mener at Mull er den grønneste og mest naturskjønne av Hebridenes øyer. Også båtene ser ut til å trives i øyas farvann.

Tobermory er en gammel fiskerlandsby med cirka 1.000 innbyggere, og det eneste større stedet på øya Mull. Byen er kjent i Storbritannia på grunn av en populære tv-serie for barn, Balamory.

Øya har trolig vært bebodd siden kort etter siste istid, og det finnes mange fornminner fra bronsealderen og jernalderen. I middelalderen kjempet ulike klaner om makta, men Mclean-klanen ble den dominerende. Medlemmene bodde på Duart Castle fra cirka 1550 til 1770, da de ble styrtet fra maktens tinde av en annen og mektigere klan, nemlig Campbell.

Her er utsikten fra borgen Duarts topp utover sundet Mull og Loch Linnhe. En skjørtekledd skotte ønsker velkommen, og så er det bare å rusle inn og ut av borgen fra 1300-tallet.




Duart borg i bakgrunnen med én av de mange revebjellene i forgrunnen. Hele øya var full av de rødlilla blomstene, men noen rev så vi ikke – ei hørte vi bjellene ringe.

En liten stopp i en landsby, Salen, og en titt over gjerdet: en velstelt hage rundt et lite hus.

Mull består av lyngheier, myrer og spredt skog, samt viker og små fjorder. De høyeste toppene strekker seg litt over 900 meter over havet. Klimaet er fuktig med regn, dis og tåke året rundt. Øya har over 250 fuglearter, blant annet havørn og kongeørn, og myrhauk. I havområdene rundt øya boltrer det seg vågehval, niser og delfiner. På land kan du møte hjort, rådyr og hare.

Orknøyene

Her finner du en 5.000 år gammel steinalderlandsby, bygd århundrer før pyramidene i Egypt, steinsirkler 500 år eldre enn Stonehenge og en katedral bygd av norske jarler for nesten 900 år siden.

Av øyenes 20.000 innbyggere har 25 prosent fremdeles vikingblod i årene. Hovedstaden heter Kirkwall, og beboerne kaller seg orkadianere. Skygger av skyer farer over det frodige landskapet, der sauer og kuer gresser fredelig side om side.

Vi cruiser videre på bølgen den blå, og går i land på Orknøyene. For et landskap, og for noen farger. Vakkert! Både Skara Brae, Ring of Brodgar og Stones of Stennes (sistnevnte viser detaljert kunnskap om astronomi) er steder erklært som verdensarv av UNESCO.

På Orknøyene er ett av de mest oppsiktsvekkende fortidsfunn i Europa, Skara Brae: en samling religiøse monumenter, kjempegraver og steinalderlandsbyer. Der har husene innlagt ildsted, kloakksystem og et sinnrikt system av private og offentlige rom med steinmøbler som senger, benker, dører, kommoder, hyller og kokesteder. Her hersket et hvetedyrkende folk med en avansert redskapskultur som har imponert en hel verden.

Når det gåtefulle folket ikke dyrket hvete i Skata Brae, kunne de ta seg et bad – og hadde flott utsikt ut over havet. For man visste aldri når fiender eller frender dukker opp. Ikke den gang, ei heller i dag.

Etter stedsnavnene og etter bevarte skriftlige kilder forstår vi at befolkningen ble preget av den norrøne kulturen. Harald Hårfagre gjorde hærferd til Orknøyene fordi Norge var utsatt for vikingangrep derfra. Fra 1153 hørte øyriket under erkebiskopen i Nidaros.

Det skotske parlament erkjente i 1567 sin plikt til å opprettholde norske lover og rettssedvaner, men skotsk rett trengte etterhvert inn. Odelsretten har likevel til våre dager vært benyttet som rettsprinsipp under henvisning til Magnus Lagabøtes landslov.

Rundt Ring of Brodgar, en fantastisk ring av kjempestore bautasteiner, som trolig var forsamlingsplass og et kultsted for 5.000 år siden, samt de stående steinene ved Stennes like ved, er det en stor innsjø skilt fra havet ved en liten molo. I dette området kan du nyte vakre blomsterenger.




På Orknøyene er det utrolig vakre blomsterenger – det er bare å la seg bergta.

I Kirkwall ligger Magnuskatedralen, et arkitektonisk mesterverk reist i slutten av 1100-tallet for å ære Sankt Magnus, øyenes helgen. Han ble kanonisert av paven i 1133. Det var engelske og skotske steinsmeder fra Durham-katedralen i Nord-England som reiste kirken.

I katedralen står statuer av norske konger som Hellig-Olav og St. Magnus, hvis levninger er begravd i katedralen

Med sin monumentale arkitektur og vakre rødskimrende og gullskimrende sandsteiner viser katedralen rikdom og makt som samlet seg på de frodige, hveterike og folkerike øyene. Herfra gikk to av de første norske korstogene til Jerusalem, hit kom den sju år gamle norske prinsessen Margrete Eiriks-datter i 1290 for å bli dronning over både England og Skottland. I bispeborgen i byen døde Håkon Håkonsson i 1263. Jarlene på øyene var krigerske og voldelige herskere, også etter at skottene overtok makta, noe den fine renessanseborgen rett over katedralen vitner om.

Det italienske kapellet på Lambholm ble bygd av krigsfanger under andre verdenskrig og står som et vakkert og rørende minnesmerke over utholdenhet, hjemlengsel og et sterkt ønske om fred.

Færøyene

Uansett hvor du snur deg på Færøyene vil du se sauer. Mange av dem går vilt rundt hele året på grunn av det milde vinterklimaet. Plasseringen i Golfstrømmen gir kald sommer og mild vinter, ofte med mye vind.

Færøyene og Tórshavn, og her ligger båtene ankret opp i Vestervågen. Ekstra moro er det å kunne skjønne hva som står på skiltene rundt i byen.

Allerede før år 900 samlet alltinget seg på neset i byen, trolig var det verdens eldste parlament. På øya ligger Kirkjubøur, et gammelt bispesete, der det lå tre steinkirker i middelalderen. Og her skal kong Sverre etter sigende ha blitt født i en bygning ved stranda – sagnet forteller også om hulen der moren gjemte ham for fiendene.


Den gamle byen har tjærede trehus og torvtekte tak, og hovedstaden huser 20.000 mennesker.


En gammel mann ønsker grønn dør, og svinger lystig penselen.

Her ses nasjonalblomsten på Færøyene. Den er svært lik bekkeblom.

Shetland

Shetland er et øyrike nærmere norskekysten enn noe annet, og befolket av nordmenn langt tidligere enn noe annet sted i vest. Omkring 1850 talte folk i utkantbygdene ennå det gamle norske språket, som ble nedtegnet like før det døde ut.

På Shetland kan du nyte utsikt til fjell, tjern, lyngmoer og fjorder.  Det er funnet spor fra steinalder og bronsealder på Shetland. I romertida bodde de keltiske pikterne her. Irske munker kristnet dem cirka år 700. Mot slutten av 700-tallet begynte norske vikinger å herje og bosette seg på øyene, og gjorde seg til herre over dem før 900. De kalte øyene Hjaltland. Etter slaget i Florvåg 1194 mellom kong Sverre og baglerne ble Hjaltland knyttet fastere til Norge politisk, språklig og kulturelt, en form for gammelnorsk, kalt norn, ble snakket helt til begynnelsen av 1800-tallet, og stedsnavn og dialekter har fremdeles nordiske spor.

Fra 1380 fulgte Shetland med Norge inn i union med Danmark. Christian 1 pantsatte dem til Skottland i 1439 som sikkerhet for sin datter Margretes medgift i ekteskapet med Jakob 3. I strid med hans høytidelige løfte ble de aldri innløst, og Danmark avstod Shetland til Skottland i 1590.

Øya var under andre verdenskrig base for Shetlandsgjengen, nærmere bestemt i Scalloway på vestkysten. Hit kom Leif Larsen og andre nordsjøskippere. I Norway House bodde mange nordmenn, og på Prince Olavs Pier, ble båtene reparert og utstyrt til nye tokt. Her ligger også ruinen av jarlen Patricks slott.

Herfra la Shetlands-Larsen ut på sine tokt for å frakte frihetskjempere, våpen, ammunisjon og annet nødvendig utstyr til norske milorggrupper og bringe flyktninger og jøssinger tilbake. Larsen har fått ære og heder i et museum i Scalloway – vel fortjent.

Skottland

Edinburgh er hovedstaden i Skottland med parlament, regjeringskontorer, nasjonalgalleri og -museum, kongelig slott og kongebolig. Både middelalderbebyggelsen og jugendstilhusene er tatt inn på UNESCOs verdensarvliste.

National Gallery of Scotland har bilder av blant anndre Vincent van Gogh og Paul Gauguin, av Claude Monet og Paul Cécanne, av Rembrandt, Ribeira og El Greco. Madonna og det sovende jesusbarnet av Sandro Boticelli og Maria, Martha og Jesus av Vermeer.

Castle of Edinburgh kneiser over byen, og storslagen å se til både utenpå og inni. Slottet rommer blant annet de skotske kronjuvelene, og utenfor er den seks tonn store kanonen Mons Meg.

Alt har en ende – også vikingenes storhetstid. Fra Edinburgh, til Dundee og så går turen videre til Newcastle før vi vender nesa hjemover helt i vikingenes ånd – til nåtida og det Herrens år 2017.

Publisert i Byavisa Drammen.

 

Legg igjen en kommentar