Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg
Eric Ness Christiansen (32) foran selvdekorert graffitivegg i restauranten Papirhuset på Grønland.
Fakta:
Eric Ness Christiansen, født 23. mars 1985, har levd hele sitt liv på Åssiden. Samboer og datter Iris på seks måneder. Tegning, form og farge fra videregående, i tillegg til grafisk formgiving. Har hatt sprayboksen i høyre hånd siden 1999. Dekorert 11 underganger og laget 21 veggmalerier per i dag. Artist på kulturarrangementer og i musikkvideoer, deltatt i utstillinger og holdt foredrag. Han har invitert nasjonale og internasjonale kunstnere til å sette farge på Drammens byrom, og er primus motor bak Ugangprosjektet, som startet i 2014. Vant “Bylivsprisen 2017”.
Graffiti: Gatekunst i form av tekst eller tegninger som blir malt eller risset inn på offentlig steder. Graffito stammer fra det greske grapho som betyr å skrive. Veggmaleri er kan hende verdens eldste kunstform, ett eksempel på tidlig graffiti er Palatinerhøyden i Roma.
Tagging: Et buemerke som sprayes for å gi informasjon, eller for å vise hvem avsenderen er.
Eric foran favorittveggen i Papirhuset.
Eric Ness Christiansen er oppkalt etter bestefedrene, som heter Erik. Fikk navnet Eric med c, da faren er svært interessert i eldre amerikansk kultur.
– Nå er jeg blitt småbarnsfar selv, og det er en ny hverdag for en gatekunstner, sier Eric og smiler i skjegget. Han setter seg i en dyp skinnstol i Papirhuset, restauranten på Grønland, som nå har fått Erics graffitikunst på alle veggene. Så her føler han seg hjemme.
Eric har travle dager, og framover venter mange prosjekter: dekorere en T-banestasjon i Oslo med utgangspunkt i tegninger fra Barnekunstmuseet, samt et samkjøringsprosjekt med Måløy kommune og Drammen havn. Lokalene til Sparebanken Øst i Hokksund skal dekoreres og en Strømsgodset-vegg på Gulskogen senter skal lages, takmaling i Oslo og i mars blir det utstilling i Kunstpassasjen i Oslo for å nevne noe.
– Jeg har masse energi, og elsker å holde på med graffiti, sier Eric, som får inspirasjon fra kunst som han finner på Internett og Instagram.
Papirhusets mange vegger er nettopp ferdigmalt og kunstneren er fornøyd.
Struktur og størrelse styrer
Sprayboksen og malerulla er Eric Ness Christiansens viktigeste arbeidsredskaper. Spray til detaljer og rulle til resten av maleriet. Spraymaling gir ingen tekstur, mens med maling får han til et klumpete utseende.
– Graffiti er action painting. Det nytter ikke å gå fram og tilbake, da malinga tørker fort. Det er hardt arbeid med mange forskjellige teknikker, slår Eric fast. Og i graffitiens verden går det i engelske og norske uttrykk om hverandre.
– Jeg har en egen rutine, og jeg bruker hele kroppen, da jeg maler med store bevegelser. Museets Åsmund Thorkildsen synes teknikken likner tennisspillerens. Tegner gjerne en skisse i Photoshop, og så legger jeg den inn på mobilen. Så er det bare å sette i gang, og jeg bruker veggens sår og sprekker for å orientere meg i maleprosessen, forteller Eric, og legger til at veggens struktur og størrelse gjerne avgjør kunstverkets formuttrykk.
– Man kan også bruke en prosjektor som viser verket på veggen, og male med den som mal, men da føler jeg at jeg mister litt av kreativiteten, sier Eric Ness Christiansen, som gjerne bruker én dag på å streke opp kunstverket, og så tar fargeleggingen den tida den tar.
Eric viser gjerne fram kunstvegger i Drammen by. Her er den søte sølepyttgutten som pryder ei av veggene på Grønland.
Barnehage og russebusser
Før graffitikunsten ble en levevei for Eric Ness Christiansen tjente han til mat og husleie ved å male russebusser, jobbe i barnehage og i butikk. Så ble Ugangprosjektet satt i gang i 2014, og Eric fikk kuratorjobben: finne nakne vegger og spørre eierne om tillatelse til male på dem, samt å plukke ut kunstnere som ville utføre jobben.
– I en slik jobb må jeg kjenne på hva huseieren ønsker seg. Kjenner etter to minutter om jeg har god kjemi med oppdragsgiver. De styrer ikke så mye, men jeg får gjerne et par stikkord. Så tar jeg kontrollen selv, setter i gang tankeprosessen og så kommer resultatet. At magefølelsen holder stikk vises ved at oppdragsgiverne stort sett er fornøyde. Forbipasserende også.
– Jeg hadde malt i 12 år før jeg ble anerkjent som graffitikunstner, men jeg har malt hele livet. Har ei mor som er formingslærer og som barn gikk jeg på tegnekurs. I 2013 sa jeg opp jobben, og siden har alt dreid seg om å være graffitikunstner, forteller Eric Ness Christiansen.
Eric setter farge på både ute- og innervegger Norge rundt.
Fargelegger tilværelsen
Fram til 2013 var det nulltoleranse for graffiti i Drammen, men siden har det vært en oppmyking. Fra å være et lite miljø, har kunstformen utviklet seg og gått i forskjellige retninger. Nå kan man se veggkunst flere steder i byen – noe snilt og noe provoserende.
– Det har skjedd en gigantisk omveltning. Det var vanlig å male reklamen rett på veggen i gamle dager, så historisk sett er vi videreformidlere. Subkulturen graffiti er blitt mer og mer stueren, også blant de voksne. Jeg oppnår tillit i det jeg gjør og jeg elsker prosjektene jeg holder på med. Jeg er fornøyd der og da når jeg jobber og så jeg gleder meg alltid til neste prosjekt. Selv har jeg mest glede av mestringsfølelsen, men naturligvis er det gøy med positiv tilbakemelding og oppmerksomhet også, innrømmer Eric Ness Christiansen, som forteller at hobbyen er å tegne bokstaver:
– Jeg elsker kalligrafi og typografi. Og bruker tagging som et element i graffitien, noe som lager røffhet i et fint bilde. Bruker fremdeles de samme elementene som jeg alltid har gjort: blander røft med mykt for å skape kontrast i maleriet.
I dag kan man jobbe med graffiti i kunstskolen, noe en ikke kunne gjøre tidligere, da man manglet kunnskap om denne kunstformen.
– Selv om vi lærer av andre, er det viktig at man ikke mister sin egenart. Å herme er lite populært i vårt miljø. Dette er en kunstform som også trekker jenter, spesielt innen street art, forteller Eric, som legger til at her er det ingen hjelp å få, da alle må kjempe for seg selv i graffitiens verden.
Sprayboks og malerull er Erics viktigste arbeidsredskaper. Mange flotte og fargerike veggmalerier er samlet i ei praktbok, en såkalt kaffebordbok, som er trykket i 800 eksemplarer.
Stor bok med bløte permer
Eric Ness Christiansen blar i ei stor bok med egne og andres graffiti. Ei praktbok med bløte permer. Han viser fram ett av maleriene, hvor halve ansiktet er et selvportrett. Så blar han videre og viser fram graffitikunst som har forsvunnet på grunn av at bygningen er revet, mens andre veggmalerier fremdeles pryder bygninger i bybildet.
Boka inneholder cirka 100 forskjellige bilder.
– Du kan bla fram ett nytt bilde i cirka 100 dager, som gir deg ny kunstopplevelse, sier Eric og setter boka på høykant som et bilde på en vegg, og forteller at graffitikunsten kommer til å være hans levevei i årene framover.
– Jeg maler i store format, men ser for meg at jeg også står hjemme i hagen og maler på lerret, sier åssidengutten Eric, som synes det er så mye politisk surr utenfor hagegjerdet:
– Jeg synes man skal roe seg ned, og gjøre noe man kan og konsentrere seg om de nære ting. Synes nyheter ofte forstyrrer, så jeg trekker meg gjerne tilbake. Jeg gidder ikke å irritere meg over ting jeg ikke kan gjøre noe med. Jeg er en snill kar, blir ikke sur og forholder meg til Kardemommeloven: “Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil”, sier Eric, som ikke ønsker å leve i ei firkantet ramme.
– Det er viktig å gjøre gode etiske valg, sier Eric Ness Christiansen, som denne kvelden leder i konkurransen “Bylivsprisen 2017”:
– Kult hvis jeg vinner. Jeg trenger et diplom på veggen!
Og vinneren av “Bylivsprisen 2017” ble? Eric Ness Christiansen!
Premien er både et diplom og en skulptur, montert på en brustein fra ei drammensgate, laget av smedkunstner Marcus Mars.
Gratulerer!!