Ronny Bank i tegneseriens verden

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Fakta
Ronny Bank, født 14. oktober 1971 i Larvik og oppvokst i Drammen, er billedkunstner med kunstnernavnet Bank!

Bank er utdannet illustratør og reklametegner fra Westerdals Reklameskole i Oslo og Birmingham Institute of Art and Design i England. Han er delvis selvlært som maler, og har arbeidet med kunst på heltid siden 2005. Han ble medlem av Norske Billedkunstnere i 2001. I perioden 2004-2007 var han medlem i kunstnergruppa STAG!

Kunstneren sier selv om sitt arbeid:

Jeg blir ofte stilt spørsmålet:
– Hvorfor maler du Mikke Mus og Fantomet?

Og svaret mitt er:
– Jeg jobber ikke MED verken Mikke Mus, Fantomet, Lynvingen eller noen av de andre kjente tegneseriefigurene, men med betydningen tegneserienes verden hadde og har hatt på meg gjennom barndommen. Hvilken betydning de fortsatt har på meg? Følelser de vekker? Glemte minner? Fantasiene jeg den gang gikk rundt med? Og kanskje viktigst av alt – hva som fortsatt er igjen av meg, den originale meg, fra den gang da.

Tenk bare på hvor stor betydning tegneseriene har hatt på mennesker! At selv nå, 50 år etter sin død, er Walt Disney kanskje det fremste symbolet på amerikansk kultur, og det ville i det hele tatt vært vanskelig å forestille seg en verden uten det han og andre med ham skapte. Deres verden, formet min verden!


Ronny Bank ikledd sitt maleforkle.

– Banknavnet kommer fra Danmark. I Norge var det mor, far, søster og jeg som het Bank, men nå heter også mine tre barn på 6-, 10- og 12 år Bank i tillegg til 20-30 andre, forteller billedkunstner Ronny Bank med maleforkleet på. Han viser vei: inn ei dør inne i kjøpesenteret Magasinet, opp ei trapp til loftsetasjen og inn i atelieret, eller studioet, som Ronny selv kaller det.

To rom er fylt med kunst, malesaker og to store lenestoler, som vi synker godt nedi. Det er lunt og stille i Ronnys studio med utsikt over byens tak. Her kan kreativiteten blomstre, og den ene veggen er fylt med utallige skisser som kanskje blir levedyktige malerier etter hvert.


Billedkunstneren Ronny Bank jobber med betydningen tegneserienes verden hadde og har hatt på ham gjennom barndommen. 

Rabagasten Ronny
– Jeg var et hyperaktivt barn. Adrenalinkick var viktig for meg. Jeg måtte ha spenning, var oppsøkende og utagerende: gjorde et brekk som 10-åring, røyka som 11-åring, vanket i rusmiljøet rundt jernbanestasjonen som 15-16-åring og var en del av housemiljøet på tidlig 90-tallet, forteller en åpenhjertig Ronny Bank.

– Mange av vennene fra den tida har det gått gærent med eller de er døde. Jeg var en ensom ulv, og først i sjette klasse kunne jeg lese. Jeg har dysleksi, men jeg visste at jeg ikke var dum. Har heldigvis god selvtillit og jeg skulka aldri skolen, sier Ronny, som forteller at han fikk meget godt i sløyd og lite godt i alle andre fag.

Som 17-åring kom Ronny, som den yngste elev noen sinne, inn på Westerdals Reklameskole i Oslo.

– Reklameskolen gikk for å være Europas vanskeligste markedsføringsskole, og jeg var sju år yngre enn de andre. Det var hardt press og lange dager, og halve klassen gikk på kokain. Vi lagde annonser og filmer, og fikk tilbud om godt betalte jobber, men jeg takket nei, da jeg ikke var klar for å spy ut ideer. Dessuten har jeg autoritetsproblemer og ønsker ikke at noen skal bestemme over meg, forteller Ronny, som reiste til England og gikk ett år ved den fireårige Birmingham Institute of Art and Design.

– Dette kan jeg gjøre bedre sjøl, tenkte jeg, og slutta på skolen. Så gikk det slag i slag. Nå har jeg i 20 år gjort det jeg har lyst til, forteller Ronny.


Hender skaper med pensler fargerike malerier.

Infarktet satte punktum
Ronny Bank har hatt to hjerteinfarkter, i 2010 og 2012.

– Da jeg fikk mitt første infarkt, trodde jeg det var utbrenthet. Det hele var selvforskyldt: kaffe og boller, lite trening, røyking, jobba 100 timer i uka, ja, jeg drev rovdrift på min 39-årige kropp. Andre gangen fikk jeg et massivt infarkt, det var fire timer med sinnssyke smerter og jeg ble operert. Heldigvis ble jeg lite skadet takket være at jeg var så ung, men etterpå fikk jeg panikkangst, forteller Ronny Bank, som da tok et sunnere livsvalg.

– Jeg fjernet alle negative ting: Spiser sunt, er vegetarianer, sover mye, trener yoga, løfter vekter og løper. Har gjennomført periodisk faste én til to ganger i året siden jeg var 16 år, og akkurat nå lever jeg på vann og litt kaffe. Sultfølelsen forsvinner etter tre dager, og etter å ha fastet i 10-21 dager er jeg ren i kroppen og superenergisk. Huet jobber hele tida og tar aldri fri, forteller Ronny og tar en slurk kaffe.

– Jeg er 24 timers kunstner og har alltid skissebøker i nærheten. Jeg har ideer til sju Ronny-er, men jeg er blitt flinkere til å koble av og stresser ikke. Tidligere jobbet jeg også om natta, men nå jobber jeg i studio fra klokka 9.00-16.00. Infarktet har vist seg å være hell i uhell. Ronny 2.0 er en helt annen enn Ronny 1.0 når det gjelder alt. Tidligere ofret jeg det meste og de fleste, familie og venner, levde fra hånd til munn, og tok strøjobber som blant annet bartender. En livsstil jeg ikke ønsker tilbake. Jeg er flink til å glemme dritt, har det bra nå og har lagt infarktene bak meg, forteller Ronny i 2.0-versjon.


Ronny Bank har orden i malesakene sine.

Inspirert av egen oppvekst
Tidligere var Ronny Bank med i fellesatelieret Arena Vestfossen sammen med blant annet Morten Viskum, Karl Gundersen, Jon Mihle, Rune Guneriussen, Stojan Minev og Anette Borge, hvor hver og én stod for sitt.

– Jeg lever av å være billedkunstner, og det går bra. I januar fikk jeg superflinke Elsa Einarsdottir som agent, da det ikke er mulig for meg å gjøre dette sjøl. Jeg er ikke flink til å selge meg sjøl heller og med en agent får jeg frigjort tid til å male, sier Ronny, som nå går solo.

Ronny Bank er i dag representert i rundt 40 gallerier, og har drevet med nettsalg i et halvt års tid.


Kunstneren med skråblikk på Lynvingen eller som han også kalles, Batman.

– Min inspirasjonskilde er min egen oppvekst. Jeg satt på rommet og leste tegneserier, blant annet Fantomet. Jeg bruker det jeg føler for i mine malerier, om det er Lynvingen, Lille My eller Pondus. Dette er for meg portrettmaling og ikke plagiat. Selskapet som utgir Pondus stevnet meg for plagiat én gang, men det ble 1-0 til Bank. Sjøl synes jeg det er kjempeartig når jeg sjøl blir plagiert, sier Ronny Bank med et smil, og viser fram plagiatet av ett av sine bilder på mobilen:

– Finnes ikke noe som ikke er gjort før, og det kommer alltid noe nytt fram i et plagiat. Personlig vet jeg ikke hva kunst er, og jeg skjønner mindre og mindre av det. Jeg gjør det jeg har lyst til. Akkurat nå lager jeg et stort bilde til Kunstsenteret, hvor temaet er et kritisk blikk på kunsten. Jeg er kritisk til meg sjøl og vet at jeg ikke er den flinkeste gutten i klassen.


Et utvalg av Banks skisser, tegninger og malerier av tegneseriefigurer.

Nakenhet med humor
– Kunstnere er som andre yrkesgrupper. Det er sjalusi og baksnakking i kunstverden, men disse kunstnerne forholder jeg meg ikke til. Andre er kjempehyggelige, hjelpsomme og unner andre suksess, sier Ronny Bank, som legger ting bak seg og ser framover:

– Malte portretter tidligere, men jeg har fjernet sporene, kastet eller pakket dem bort. Det blir tegneserieutstilling hos Gulden Kunstverk i januar, så for tida jobber jeg med enkeltstående bilder. Jeg så for meg en naken Obelix. Humret og lo da jeg laget grovskisser av ham. Skissene ble senere til et Obelix-maleri. Noen bilder har jeg allerede gjort ferdig til utstillingen, andre ikke, sier den tidligere gameren Ronny, som kanskje er mest fornøyd med tegneseriefiguren Super Mario, også han er avkledd.


Ronny Bank maler “nakent” med glimt i øyet.

– Senere skal jeg ha utstilling hos Athene, hvor tegneseriefiguren Modesty Blaise og mine egne erotiske og actionfylte minner til henne blir tema. Jeg kler folk nakne. Viser aktbilder, hvor nakenheten har en humoristisk snert. Bildet kan inneholde humor, sarkasme eller ha glimt i øyet. Mine bilder er ikke spesielt politiske, og ingen behøver å tolke mine bilder. Jeg maler fordi jeg har glede av det sjøl, og jeg synes prosessen er mest interessant. Den er impulsiv, morsom, spennende og fargerik, sier Ronny, som gjerne skulle hatt andre til å male ferdig bildet.

Den nakne sannhet er at sexolog er ett av yrkene Ronny Bank kunne tenke seg, men et postkort han fikk av moren som 12-åring gav ham et kick og gjorde at han valgte å bli kunstner.


Den ene veggen i loftstudioet er fylt med utallige skisser som kanskje blir levedyktige malerier etter hvert?

Lidenskapelig matelsker
Prest og kokk var også noen yrker Ronny Bank smakte på.

– Jeg er interessert i religion og er glad i å lage mat, og hobbyen min er å tilegne meg informasjon om mat. Jeg kan gå i flere timer å se på matvarer og finne ut hva de inneholder av vitaminer, tilsetningsstoffer med mer. Her kan du se matboden min, sier Ronny, og henter fram et bilde av matboden.
Hermetikk, glass, esker, flasker og poser står pent ved siden av hverandre eller oppå hverandre i sirlige stabler. Hylle på hylle. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene: utvalget er stort og det er orden i rekkene.

– Matvarene er plantebaserte. Matboden og kjøkkenet er mitt domene. Jeg lar det også gå prestisje i ungenes matpakker. Her forekommer det ikke kjøttpålegg, understreker Ronny, som ønsker at ungene skal bli glad i et sunt kosthold. Ungene ja, Ronny vil nok råde sine etterkommere – hvis de ønsker å gå kunstens vei – til å velge det som hobby og ikke som yrke.

– Men vil de bli kunstner, så skal jeg støtte dem 100 prosent. Gjør som du vil, bare du er snill og grei, sier jeg. Uansett ikke surr bort livet på tull, lev vel og verdig, understreker pappa Ronny, som selv satte seg to mål som han ønsket å gjennomføre i løpet av 10 år:

1)    Omsette for én million kroner
2)    Tre prosent av Drammens befolkning skal vite hvem Ronny Bank er


Ronny Bank ved Drammenselvas bredder.

Omsettingen gikk i oppfyllelse. Hvor mange som i dag vet hvem Bank er, er ikke godt å vite, men det blir flere og flere som legger merke til ham og hans kunst.

– Som kunstner lever jeg av et publikum, som har lyst til å kjøpe det jeg lager. Publikumspleie er naturligvis viktig, så jeg kan ikke sitte gjemt i kjelleren eller på loftet og sutre at ingen finner meg. I 2010 hadde jeg en stor bunke med regninger og det var et økonomisk stress. I 2011 forsvant regningsbunken og siden 2012 har salgstallet gått oppover. Det er deilig å slippe engstelsen for ikke kunne betale regninger, sier Ronny Bank, som i dag opplever at mange dører står åpne og ønsker ham og hans humoristiske kunstverk velkommen inn i varmen.


Ronny Bank poserer foran én av sine fargerike vegger.

Publisert i Byavisa Drammen side 1 og side 34-35.

Separat utstillinger (i utvalg fra siste 10 år)

2018 Galleri Arctandria, Oslo, Norge.

2018 Hurum Galleriet, Tofte, Norge.

2018 Veien Kulturminnepark, Hønefoss, Norge.

2017 Galleri WannaBe, Lyngdal, Norge.

2017 Hallingdal Museum, Nesbyen, Norge.

2017 Sigdal Museum, Prestfoss, Norge.

2017 Galleri Graff, Festivalkunstner, Askim, Norge.

2016 Det Gylne Snitt, Oslo, Norge.

2016 Portaasen, Wildenveys Rike, Mjøndalen, Norge,

2016 Galleri Athene, Drammen, Norge.

2015 Soli Brug, Sarpsborg, Norge.

2015 Galleri ArtGate, Jessheim/Sandvika/Skøyen & Oslo, Norge.

2014 Fet Kunstforening, Fetsund, Norge.

2014 Skedsmo Kunstforening, Lillestrøm, Norge.

2014 Galleri Art Gate, Oslo/Sandvika & Lillestrøm, Norge.

2014 Galleri IUC, Bryne, Norge.

2013 Rælingen Kunstforening, Rælingen, Norge.

2013 Galleri Athene, Drammen, Norge.

2013 Galleri E. Gabrielsen, Oslo, Norge.

2012 Galleri Art Gate, Oslo/Sandvika & Lillestrøm, Norge.

2012 Galleri Finert, Tjuvholmen/Aker brygge, Oslo, Norge.

2012 Rælingen Kunstforening, Rælingen, Norge.

2011 Galleri Grette, Hov i Land, Norge.

2011 Land Museum, Hov, Norge

2011 Galleri E, Lillehammer, Norge.

2010 Nasjonalgalleriet, Sofia, Bulgaria.

2010 Galleri Athene, Drammen, Norge.

2009 Axelborg/Bojesen, København, Danmark.

2009 Secher & Scott, København, Danmark.

2009 Galleri Athene, Drammen, Norge.

Gruppe/kollektiv (i utvalg fra siste 10 år)

2018 Bryggeutstillingen, Rakvåg, Norge.

2018 Buskerud Kunstsenter, Stipendutstillingen, Drammen, Norge.

2018 Vårutstillingen i Nittedal, Nittedal, Norge.

2017 Novemberutstillingen, Drammen, Norge, juryert.

2017 Vårutstillingen i Nittedal, Nittedal, Norge.

2017 Galleri Art Gate, «popart 2017», Oslo, Norge.

2016 Vårutstillingen i Nittedal, Nittedal, Norge.

2016 Galleri IUC, Høyhuset, Bryne, Norge.

2015 Bryggeutstillingen, Rakvåg, Norge.

2015 Vårutstillingen i Nittedal, Nittedal, Norge.

2015 Diverse LIONs utstillinger, Norge.

2015 Galleri Bergly, Kragerø, Norge.

2014 Novemberutstillingen, Drammen, Norge, juryert.

2014 Galleri Zink, Lillehammer, Norge.

2014 Vårutstillingen i Nittedal, Nittedal, Norge.

2014 Galleri Nelly, Hokksund, Norge.

2014 Rana Kunstforening, Mo i Rana, Norge.

2014 Kunstsenteret i Buskerud, Drammen, Norge.

2014 Fet Kunstforening, Fetsund, Norge.

2014 Diverse LIONs utstillinger, Norge.

2013 Vårutstillingen i Nittedal, Nittedal, Norge.

2013 Rælingen kunstforening, Hov, Norge.

2013 Novemberutstillingen, Drammen, Norge, juryert.

2013 Oslofjorden Kunstsenter, Drøbak, Norge.

2013 Galleri E. Gabrielsen, Oslo, Norge.

2013 Kunstsenteret i Buskerud, Drammen, Norge.

2012 Novemberutstillingen, Drammen, Norge, juryert.

2012 Rælingen kunstforening, Rælingen, Norge

2012 Kunstsenteret i Buskerud, Drammen, Norge.

2011 Galleri Haavik, Kristiansand, Norge

2011 Land Museum, Dokka, Norge.

2011 Galleri Athene, Drammen, Norge.

2010 Lessedra Art Gallery, Sofia, Bulgaria.

2010 Grette Galleri, Hov, Norge

2009 Galleri Athene, Drammen, Norge.

2009 Rælingen Kunstforening, Løvenstad, Norge

2009 Kunstgalleriet-Odense, Odense, Danmark.

2008 Galleri Rosendal, Bergen, Norge.

2008 Magasinet, Drammen, Norge.

2008 kunst rett Vest, Drammen, Norge.

2008 Spiraltoppen, Buskerud, Norge.

Innkjøpt (i utvalg)

Harstad fylkesbibliotek, NOR Bohus, Portaasen, Drammen kommune, NRK, Brandenga skole, Oktan, Bakken Motor, Magasinet Drammen, Aronsløkka skole, Øvre Eiker Energi, NAV Drammen, Øvre Eiker kommune, Anton B. Nilsen Eiendom, Advokatkontoret Kruse, Fagbokforlaget, Advokatene Hals & Barfod, Barneombudet, Rosa sløyfe aksjonen, Sector Senter, Dagbladet, OBOS, Geelmuyden Kiese, Norske Veritas, Farmandsprisen 2012, Universitetet i Nordland, Den Norske Ambassaden, Riksrevisjonen, Bulgarian National Audit Office, Sande kommune, Hole kommune, Buskerud sentralsykehus, Vestregionen, Øvre Eiker Rådhus, Åskollen skole,  Drammen kommune ved Lindrende enhet, Drammens Teater, Union Eiendom, Sparebanken Øst, Buskerud fylkeskommune, Byen Vår Drammen med flere.

Legg igjen en kommentar