Tekst: Birgitte Simensen Berg
– Jeg så aldri for meg at jeg skulle bli bleieskiftarbeider, men jeg trives kjempegodt, sier Kjell Rune Karlsen, assistent ved Fjellhagen barnehage. Barnehagen har i dag ansatt fem menn – 20% av arbeidsstokken – og dette er antagelig rekord for barnehagene i Drammen – ja, kanskje i hele Norge!
Kulturen tar hensyn til arbeidsmiljøet
Fjellhagen barnehage ligger skjermet bak Fjell bydelshus, og barnehagen så dagens lys på begynnelsen av 70-tallet. Siden 1993 har Hein Lindquist vært styrer ved barnehagen. Hvorfor ble han førskolelærer?
– Jeg var tidlig opptatt av psykologi og pedagogikk, forteller Hein, og mener at dette absolutt var spiren til sitt senere yrkesvalg. At han valgte utradisjonelt, fikk han tidlig erfare: – Jeg var alene som mann både i praktikanttida mi og da jeg begynte i min første jobb ved Bacheparken barnehage. Jeg vant forresten en damelotion på det tradisjonelle fredagslotteriet, minnes Hein med et smil. Han innrømmer at det føltes befriende da det ble ansatt en mann nummer to, for det er nå slik at kulturen tar hensyn til arbeidsmiljøet.
– Ønsket er et mer åpent miljø som tar i mot alle, og da bør også det fysiske miljøet legges til rette for dette, blant annet med hensyn til garderobeforhold. Det bør også være en bevisst personalpolitikk for å rekruttere begge kjønn, understreker Hein. Problemet er hele tida at det er for få førskolelærere.
– Hvor forlokkende er disse stillingene for menn, spør Hein? Assistenter tilbys ofte bare årsvikariater, noe som er lite tilfredsstillende også for menn, i tillegg til dårlig lønn.
– Men når vi først får mennene inn i barnehagene, vil de gjerne bli, understreker Hein Lindquist.
Tegneseriefigur som farsskikkelse
– Det er sunt med begge kjønn, begge kulturer, i et arbeidsmiljø, mener Hein Lindquist. Kjønnene har ofte forskjellig syn på hva som er orden og kaos, og hva som er morsom og kjedelig lek. Hvem har ungene på ryggen og hvem sparker fotball med dem, hvem foretrekker perlebrett og dokkekrokleking?
– Vi er ikke på jakt etter den ultrafeminiserte mannen, men de fleste menn er opptatt av nærvær og omsorg. I dag er ofte menn mer deltagende enn de kanskje var før. Hos oss har vi to menn som snart kan gli inn i bestefarsrollen, to i farsrollen, samt en tyrkisk tospråklig mann (Fjellhagen barnehage har cirka 60% tospråklige barn), sier Hein, og fortsetter:
– Grensene blir større når kolleger er mer forskjellige, da mangfoldet i oss kommer bedre fram, mener Hein. Spesielt er dette viktig hvis barnet ikke har noen mannlige forbilder i hjemmemiljøet. Kanskje det eneste forbildet er en tegneseriefigur, slik at barnet viser mye aggressiv atferd. Da kan det være ekstra fint å møte og forholde seg til menn i barnehagen. Det er også positivt med menn i en foreldreveiledningssituasjon, da fedrene noen ganger har lettere for å samtale med ansatte av samme kjønn.
– Det kan være en opplevelse av identitet, mener Hein Lindquist.
Nærhet og åpenhet
– Jeg angrer på yrkesvalget hver gang vi har et lønnsoppgjør, sier Hein Lindquist, – men ellers ikke. Førskolelæreryrket har dessverre liten differensiering på lønn og det er få avansementsmuligheter.
– Avanserer du blir det gjerne til at du må fjerne deg fra ungene og rotte deg inne på et kontor. Jeg kunne ønske at menn hadde råd til å jobbe med barn, og at man kunne slippe å spørre hva slags framtidsutsikter man har i dette yrket, sier Hein. For mange muligheter er med på å lette rekrutteringen. Hein mener lønn er en viktig bit i dette rekrutteringsarbeidet, samtidig som organisasjonen må endres for å “fange” mennene. Selv trives Hein Lindquist veldig godt med å arbeide i barnehage.
– Det er spennende å være veldig nær mennesker hele tida. Her kan jeg ta i bruk mange sider av meg selv og ta del i mange forskjellige oppgaver, som snekring, turgåing og synging. Det er givende å arbeide med unger: du får umiddelbar tilbakemelding på den jobben du gjør, både på godt og vondt, da unger er åpne og ærlige. Dette gir mye dyp innsikt i en sjøl. Det å være fysisk aktiv gir også mange arbeidstakere en stor glede, mener Hein Lindquist, styrer ved Fjellhagen barnehage.
Publisert i 1998.