Tekst: Birgitte Simensen Berg
De frammøtte var lovet en kveld for trøst, hvile, håp og tro på at alt går an, tross alt. Livsglede og visdomsord skulle formidles gjennom ord, bilder og musikk. Utenfor var det vår, og inne i Fjell bydelshus slo livskunstneren Torleif Lundqvist på følelsesstrengene: hans ord og tanker slo rot og fikk det til å spire i hver enkelt.
– Det har aldri vært så mange her, fikk de frammøte vite før Torleif Lundqvist ønsket velkommen. Brorparten av de frammøtte var kvinner, og en god del av dem kom fra St. Hallvard nettverk. Dette nettverket består av barnehagene Strømsø, Marienlyst, Familiebarnehagen, Gulskogen og Danvik.
– Barnehagene samarbeider blant annet om kursing og kompetanseoppbygging av personalet. Grunnen til at vi engasjerte Lundqvist var at noen av kommunens verneombud hadde vært på kurs med ham, og de kom svært begeistret tilbake. De mente at foredraget hans kunne hele personalet ha glede av, forteller Anne Hofstad Dahl, styrer i Danvik barnehage.
– Etter temakvelden har vi fått mange positive reaksjoner. Nå blir det spennende i hvor stor grad vi klarer å nyttiggjøre seg denne nye visdommen. Uansett er en slik kveld en inspirasjon for barnehagepersonalet. Vi ønsker å bli flinkere til å “bygge opp” og motivere de ansatte, noe denne temakvelden var med på å gjøre: den gikk på deg sjøl, dine holdninger og din forventning til livet, sier Anne Hofstad Dahl.
Latter og ettertanke
Torleif Lundqvist trollbandt de frammøtte fra første stund, og fra en usynlig hatt trakk han opp den ene livshistoria etter den andre. Historier hentet fra andres og eget liv:
– Jeg hadde ei bestemor med spisskompetanse på bekymringer. Hun hadde et favorittuttrykk:
– Hva var det jeg sa og et livsmotto: – Det går nok gærli’ skal du se.
Lundqvists leveregler er noe de fleste er enige i, men som ikke alltid er like lette å følge. For eksempel vet alle at å le er god og forebyggende helse. Men visste du at 100 latterkuler tilsvarer 10 minutters joggetur? Kanskje også joggere skulle le litt mer? Lundqvist mente at medias helsestoff med fokus på lidelse er en stor fare for folkehelsa, og at sytekulturen kanskje er et velstandsfenomen? Lundqvist satte også fingeren på en annen sak:
Det er først når en katastrofe har skjedd at det blir opprettet granskningskomiteer for å finne både en katastrofeoppskrift og en syndebukk. Hvorfor skjer ikke det samme når suksess oppnås? Det er reaksjonsmønsteret etter en feil som avgjør hvor stor feilen blir. Spørsmålet er om du skal dyrke eller takle feilen? For storhet er ikke å unngå og gjøre en feil, men å reise seg etter feilen, mente Torleif Lundqvist.
Du er det du føler
Forsamlingen fikk også servert små tankekors: Den tilbakemeldingskulturen vi fikk som barn og unge preger vår voksne identitet. Vi er ofte “utsatt” for en oppdragelse: En tankevekker er det at en 18-åring har i gjennomsnitt fått 150.000 negative, men bare 10.000 positive tilbakemeldinger. Lundqvist snakket også om lærerens blodige djevelpenn, som understreker feila og dreper nesten all form for glede og kreativitet.
Er det noen som var så heldige å ha en lærer som rettet med to penner – en lærer som fortalte hvor det beste avsnittet er og den mest originale setningen?, spurte Lundqvist. Noen få hender kom i været.
– Slutt i alle fall og rett deg sjøl med rød penn. Dine egne tilbakemeldinger kan du ha kontroll på. Husk at din indre stemme har sterkere påvirkning enn en annens, sa Lundqvist uten pekefinger, og minnet forsamlingen på at med sunn galskap og dårlig hukommelse blir livet en fest. Torleif Lundqvists foredrag hadde også et par sekvenser med musikk og lysbildeframvisning av fine naturfotografier. En vakker opplevelse både for øyne og ører. Så levende at vi også kunne kjenne smak og lukt.
Ordtak som kan krydres utover:
1) Lykken er ikke en stasjon man ankommer til, men en måte å reise på (Margareth Lee Rambeck)
2) Rikdom er som sjøvann, jo mer man drikker av det, jo tørstere blir man (Arthur Schopenhauer)
3) Hva vi er er et resultat av hva vi tenker (Buddha)
4) Snøfnugg er noe av det mest skøpelige i naturen, men se hva de makter når de holder sammen (Vesta Kelly)
5) Lykkefølelsen er som våren, den kommer til jorden for å få livet til å gro (Skottland)
Publisert i 2001,