Jørn Lier Horst – populært forfatterbesøk på Gulskogen litteraturfestival

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

 Jørn Lier Horst skriver spennende kriminalbøker for alle aldersgrupper, og det har han tenkt å fortsette med.

Litteraturfestivalen varer i tre dager fra 7.-9. februar, og det er andre gangen festivalen arrangeres. I fjor var tema fantasi og i år identitet. På programmet inngår høytlesing, hvor de eldste leser for de yngre, samt besøk av illustratør Hans Jørgen Sandnes og forfatterne Jørn Lier Horst og Sigbjørn Mostue.

Skjelett, skuddrama og låste kister
Hallen på Gulskogen skole er full av forventningsfulle elever, som har lest mange av Jørn Lier Horst sine bøker, både Detektivbyrå nr. 2 og Clue-serien. Og nå står forfatteren foran dem, og han er flink til å gjøre den muntlige fortellingen spennende – akkurat som i bøkene sine. Tilhørerne får høre om opplevelser fra tida hans som politimann i Larvik, og hvordan han bruker dette i bøkene sine for å få fram “gåsehudfølelsen”. – Jeg har kjent på panikkangst i et skuddrama og har holdt en hodeskalle i hendene. I ei låst kiste på loftet til bankraneren fant vi også dynamitt fra bestefarens tid, fortelle Horst, og viser elevene ei kule som de plukket ut av politibilen.


Forfatteren og tidligere politimann, Jørn Lier Horst, hadde gulskogenelevene i sin hule hånd. Det var mye spennende han hadde å fortelle fra sin politikarriere og sitt forfatterskap. Et knippe elever får Jørn Lier Horst på «tomannshånd», og de har mange spørsmål å stille ham om det å være forfatter.

12 blir til 13 bøker
Jørn Lier Horst kunne røpe at han skriver på den 13. boka i Clue-serien, og navnet blir Smuglerhuset, som ungene kunne lese seg til, en ledetråd, på tittelbladet av de 12 foregående bøkene.

– Den vil handle om smugling, røper Horst, som ikke vil si noe mer i denne omgang. Så nå er det bare å smøre seg med tålmodighet.

– Hvordan forsida ser ut er veldig viktig når leseren skal plukke boka. Dette får jeg god hjelp til av illustratør Niclas. Det er lurt å ikke bare bruke fantasi, men også situasjoner man selv har opplevd, mener Horst, og utfordrer elevene til å svare på filosofiske spørsmål, som ikke har noen fasitsvar.


Lang, lang rekke med elever som ønsker autograf av forfatteren Jørn Lier Horst, som smilende signerer i bøker og på papirlapper.

Iver og entusiasme
Det er første gang Jørn Lier Horst besøker en skole i Drammen.

– Jeg reiser ikke så mye lenger, men det er fint å være her og få ærlige svar fra ivrige og entusiastiske elever, sier Horst, som synes det er vanskelig å finne tittel på bøkene sine.

– Jeg kommer til å skrive realistiske krimbøker for alle aldersgrupper i mange år til, lover han elevene ved Gulskogen skole.

– Morsomt med forfatterbesøk, og fint å få vite mer om hvordan han tenker og skriver, sier Nian.

– Møte med ham har gitt meg nye ideer og et nytt perspektiv. Det er mye tenking bak hver bok, noe man ikke tenker over når man leser, mener Aaron.

– Kult at han kom hit og gav oss tips hvis vi skal skrive ei bok en gang, sier Elmer.

– Før i dag viste illustratør Sandnes hvordan han tegner, og vi fikk se litt fra filmen om Operasjon Mørkemann. Horst bruker cirka en måned på å skrive ei bok, mens illustratøren trenger litt lenger tid, forteller lærer på fjerde trinn, Henriette Fjærtoft, som har hendene fulle med å organisere den lange autografkøen.

At forfatter Jørn Lier Horst er populær, er sikkert og visst.

Nyheten er publisert på Drammen kommunes nettside.

 

Legg igjen en kommentar