Norge på langs og tvers

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Mosjøen og Sjøgata har mange fine og iøynefallende motiver. En nordlandsbåt ligger klar til å bli satt på den grønne Vefsna.

Mosjøen og Helgelandskysten har en spesiell plass i mitt reisehjerte. Før vi kom så langt nord i landet, var vi innom mange steder: Drammen, Brumundal, Lillehammer, Dovre, Støren, Trondheim, Steinkjer og Lierne:

Lierne ligger i Nord-Trøndelag, og gjennom dalen renner Storelva. Lierne er kjent for å være bjørnens rike. Jord- og skogbruket er fremdeles de viktigste næringsveiene i kommunen. Her smakte vi også Libab (tvilling av kebab), som inneholdt blant annet potetmos og reinskjøtt.
Det er mye skogkledde lier, fjellvann og trær av ymse slag i Lierne
Mosjøen er en by i Nordland, og den eldste på Helgeland. Sjøgata i Mosjøen er Nord-Norges lengste og best bevarte rekke av brygger og trehus. Sjøgata har trehus og -brygger fra 1800-tallet. Blant andre severdigheter er Dolstad kirke, Byparken, Helgelandstrappa, Bystranda og aluminiumsverket.
Irrgrønn vegetasjon og snødekte, spisse fjelltopper. Utsikt fra Korgen, et tettsted og administrasjonssenter i Hemnes kommune i Nordland. Veien over Korgfjellet ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig, og er én av to strekninger som har fått navnet «Blodveien». Den ene brakkeleiren for krigsfanger, som gjorde arbeidet, var på Fagerlimoen i Korgen.
Grønligrotta ligger to mil nord for Mo i Rana. Nordens mest kjente og besøkte marmorgrotte. Det er også den eneste grotta med belysning, og er godt tilrettelagt med gangveier og trapper. Her er underjordisk elv med fosser, stryk og jettegryter. Stalaktitter og flotte formasjoner som naturen har brukt hundretusener av år på å grave ut. Og en granittstein som under istida er fraktet med isbreen flere kilometer. Den har kilt seg fast i grotta.
Hamsunsenteret på Hamarøy imponerer både utvending og innvendig. Arkitekt er amerikaneren Steven Holl. Ingen rette vinkler verken i gulv eller vegger. Hamsunsenteret er som en kropp, og har mange likheter med Knut Hamsuns personlighet og liv.
«Vi er allesammen på reise til et land som vi kommer tidsnok til», mente Knut Hamsun, som også har dette sitatet: «Jeg fraråder alle å bli 70 år. Ifjor var jeg 69, men iår er jeg 100».
Knut Hamsuns barndomshjem, som ligger svært landlig til på Hamarøy. Han var døpt Knut Pedersen. «Mitt hjem var fattig, men uendelig kjært» skriver Hamsun, som fikk nobelprisen i litteratur i 1920.
Stetind sett fra to forskjellige vinkler. Norges nasjonalfjell, 1382 meter over havet. Ligger i Tysfjord i Ofoten. Nord-Europas høyeste fjell, som består av kun én stein, nemlig granitt.
Trondenes middelalderkirke med grunnmuren nesten i Vågsfjorden. Ligger i Harstad og er verdens nordligste steinkirke. Den nåværende kirka er bygd på en gårdshaug, der det tidligere har stått én eller to trekirker som må ha vært fra 1100-tallet.
Interiøret i Trondenes kirke med blant annet Birgittaskapet. Hovedalter med alterskap. To sidealter også med bevarte alterskap laget av Bernt Notke, Lübeck cirka 1500. I følge kunstviter Rognald Bergersen: «Slik kyrkja står i dag er ho i alle fall den mellomalderkyrkja i Norden med det mest rikhaldige inventaret».
Trondenes middelalderkirke fra cirka 1200-tallet. Kirka ble viet til St. Nikolas.

Norge på tvers på Ofotbanens rallervei fra svenskegrensa til Rombaksbotn.

Vi forlater Narvik med Artic train og får en flott utsikt til Rombaksfjorden. Toget fører oss til Bjørnfjell nær svenskegrensa. Malmvogner blir fremdeles fraktet fram og tilbake på Ofotbanen.
Katteratgubben står stødig ved Katterat stasjon, 373 meter over havet, på Ofotbanen.
Rallarvei på Bjørnfjell. Gang- og sykkelveien går på høyre side. Her forbi ei hytte og et fjellvann.
Bjørnfjell har dype daler og høye fjell. Noen av fjellene har også snø på toppene.
På vei opp de grønne og steinete sidene til Narviksfjellet med vidsyn over nabofjellene og -dalene.
Kveldsvandring opp til masta på toppen av Narvikfjellet.
Midnattsol skaper kveldsstemning på toppen av Narvikfjellet. Fjellheisrestauranten ligger 656 meter over havet.
Narviks fjell og landskapet rundt i blåsjatteringer i midnattsolas kveldsstund. Langt der nede hviler Rombaksfjorden.

Så fortsetter turen Norge på langs. Lenger og lenger nord i vårt vakre land.

Gjennom Ballesviksskaret-tunnelen kommer vi til Gryllefjord. Den er lang og smal med grønne dalsider.
Utsiktspunktet Bergsbotn på Senja, kalt Magasuget. Arkitekt er Code Arkitektur. Populært stoppested på Nasjonal turistvei/Nation Tourist Route.
Flott og langstrakt sandstrand på Bøvær, Senja.
Tungeneset med utsikt til fjellkjeden Okshornan.
Svaberg og vannpytte på Tungeneset i Ersfjorden på Senja. Trekonstruksjonen fører ned til sjøen og fjæresteiene. Rullestolvennlig utsiktspunkt. Arkitekt Code Arkitektur.
Ersfjords «Gulldassen». Det er et unisex-toalett, hvor det gjerne er kø for å komme inn, men ikke ut. Arkitekt er Tupelo Arkitekter.
Den berømte kitestranda i Ersfjord, som er over én kilometer lang.
Utsikt fra Senjahopen med utsikt til fjellene Flåget, Hesten og Segla.
Seilskuta Statsraad Lehmkuhl har ankret opp i Senjahopen 12. juli. Skuta er på tokt langs norskekysten i forbindelse med NRK sommer.
Fjellene Flåget, Hesten og Segla lokker og drar.
Husfjellet på Senja er full av blomstertepper. Fjellet inviterer til å følge dronningruta, hvor Dronning Sonja gikk i 2012.
Lett sløret stemning, da tåka følger oss på vei opp Husfjellet på Senja. Her ytterst på Husfjellet 635 meter over havet. Stupbratt på begge sider mot Bergsfjorden og Steinfjorden.
Tåka siver opp fra de bratte dalsidene på Husfjellet.
Etter hvert lettet tåkedisen, og utsikten ble bedre og bedre. Her ses noen av de 98 holmene i Bergsfjorden.
Sommardalen i Husfjellet ligger 327 meter over havet.
Russhola, eller Russehola, ved Mefjordvær. Sagnet forteller at russerne utryddet hele befolkningen her på 1300-tallet.
Husøy omgitt av høye fjell og havgapet, Norskehavet rett ut. Havna med fiske- og småbåter.
Husøy sett i fugleperspektiv.
Grønne holmer med sandstrand, grå fjell og havet utenfor Sommarøy.
UIT Tromsø arktisk-alpine botaniske hage med planter og blomster fra flere verdenshjørner.
Cypilpedium regimae i botanisk hage i Tromsø.
Universitetet i Tromsø sin botaniske hage har spennende og annerledes blomster i sine bed, som gleder med sitt utseende og sin fargeprakt.
Tromsdalen kirke, Ishavskatedralen. Arkitekt Jan Inge Hovig. Vigslet i 1965.
Ishavskatedralens glassmaleri laget av Viktor Sparre i 1972.
Sola kommer, og fjellheisen fører oss raskt opp til nye høyder. Tromsø by ligger for våre føtter.
Utsikt fra sherpatrappa med sine 1203 trinn over daler, foss, elv og by.
Tromsdalen kirke, Ishavskatedralen, ligger ved fotenden av Tromsøbrua. Tromsøsundet deler byen i to.
Fantastisk rent og innbydende vann. Et lite krypinn (som trenger kjærlig omsorg) i fjæresteinene i Breivikeidet.
Beitende reinsdyr i Nord-Lenangen. Enkelte hadde noen utrolig flotte gevir. Se opp for både rein og elg i veibanen. Vi hadde nærkontakt med begge i Troms.
Lyngsalpan naturvernområde ble offisielt åpnet av kronprins Haakon i 2004. Turen gikk til Blåisvannet i Sør-Lenangen, Lyngen. Lyngsalpene er full av snublesteiner, og målet er det turkise vannet.
Disen kiler Lenangsbreen og Lenangstidene i Lyngsalpene, hvor det er hele 140 breer.
La Nord-Norge fortsette å blomstre. Både i sol og regn.

Legg igjen en kommentar