Blomstrende Baskerland innfrir

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Baskerland, historiske landområder bebodd av baskere. Tradisjonelt regnes syv provinser innerst i Biscayabukta og på begge sider av Pyreneene,  delt av grensen mellom Spania og Frankrike. Baskerland omfatter tre provinser i Frankrike og fire i Spania, i alt 683 kommuner.

Tulipanene har en vakker utsikt til hav og strand fra sitt bed ved Villa Miramar i San Sebastian.

Baskerland er en region full av kulinariske nytelser, kystbyer, historiske perler og spennende landskap som venter på å bli oppdaget av fire alperoser.

Årets alperosetur byr blant annet på tre forskjellige etapper av pilegrimsleden Compostella de Santiago i Baskerland. Fra venstre Birgitte Simensen Berg, Wenche Holtungen, Vera Gabrielsen og Berit Jokstad.

Solrike dager og kvelder, matmekka fullt av gode smaker, eldre og moderne arkitektur, bølgende, grønne åser og kyststier med pilegrimsruter gjør ferien i Baskerland til en minnerik opplevelse.

Ett av de mest populære reisemålene i Spanias Baskerland er den gamle kystbyen San Sebastián, og det blir hjemmet vårt den siste uka i april. Vi vandrer både tidlig og sent på promenaden langs den vakre stranda Playa de La Concha, og ser på folkelivet på Plaza de la Constitución i hjertet av gamlebyen. Der ble det tidligere arrangert tyrefektinger, men vi drikker kald hvitvin på plassens ene av flere uterestauranter. Ser vi opp mot bygningene som omgir Plaza de la Constitución, ser vi tallene fra tida da balkongene ble brukt som sitteplasser for publikum.

San Sebastian
Byen var kjent som den mest fasjonable sommerstedet i Spania på begynnelsen av 1900-tallet. San Sebastian er også kjent som én av Spanias fremste matbyer, og den «levende» gamlebyen byr på utallige barer som bugner av smakfulle pintxos, baskernes svar på tapas.

San Sebastian er også byen med nestmest Michelin-restauranter i verden å skilte med!

San Sebastian i Baskerland, byen vi bor og vandrer i fra 24.‒30. april 2023.
April er en flott måned å vandre i. Behagelig temperatur, sol og et vell av vakre blomster både i marka og i offentlige og private hager.

I og rundt San Sebastian finner vi fire strender, og den 1,5 kilometer lange stranda La Concha, som betyr skjell, sies å være én av verdens vakreste bystrender på grunn av sin flotte strandpromenade, sin hvite finkornete sand og sin idylliske beliggenhet i ei bred bukt.

Tre lange bystrender ligger etter hverandre i San Sebastian. I tillegg til bading, surfing, leking og soling blir strendene brukt som tidsbegrensede kunstprosjekter. Fascinerende.
Her er det fineste «bildet» som jeg ser på stranda denne dagen. Utrolig flott. Her ligger det mange timers arbeid, og ingenting er skrevet ‒ eller tegnet ‒ i sand. Så dessverre om litt forsvinner sandkunsten.
Strendene i San Sebastian er et yndet mål for strand- og badeliv allerede i april.
På bygningene, som omgir Plaza de la Constitución, ser vi tallene fra tida da balkongene ble brukt som sitteplasser for publikum under tyrefekting.
Vi lar oss bergta av hus og bygningers velholdte fasader og detaljrikdom langs strandpromenaden og i gamlebyen. Flere av bygningene er fra tidsperioden Belle Epoque.
Skulptur av Don Quijote og følgesvennen Sancho Panza, som rir uavbrutt på strandpromenaden i San Sebastian. Don Quijote er et prosaverk av spanjolen Miguel de Cervantes Saavedre, som ble skrevet i to deler, i 1605 og 1615.
Bukta Zurriola i området Gros. Her ses store steiner, som brukes som bølgebrytere. Været kan være hardt ved Biscayabukta.
Baskerland er et matmekka, og smaksløkene koser seg både med mat og drikke. Her er en kortreist vin, Gandaria fra Getoriako Txakolina. Ett glass «ute på byen» koster cirka 15 kroner, noe vi setter pris på.
Kveldssola skinner over villa Miramar. Villaen er over 125 år gammel og ligger fint til på et høydedrag sentralt i San Sebastian.
Frynsete kronblader på guloransje tulipaner, som vokser i hagen til villa Miramar.

Vi vandrer opp Monte Urgull, hvor vi får en fantastisk utsikt over San Sebastian, og leder oss også til borgen Castillo de La Mota, som har en 12 meter høy Kristus-statue.

På toppen av borgen Castillo de La Mota rager en 12 meter høy Kristus-statue.
Både borgtårnet og Kristus-statuen rager i været, og herfra er det panoramautsikt over San Sebastian i alle himmelretninger.
Vakre Belle Epoque-bygninger ved stranda la Concha i San Sebastian.
Sandstrand så langt øyet rekker i Kontxa bukta.
Fineste tunneltaket i San Sebastian. Et Miramart-prosjekt. Ei ung jente underholder med sang og gitarspill til glede for oss forbipasserende.
Små og store hageanlegg, samt rundkjøringer i San Sebastian er hyggelige å se med blomsterprakt, nyklipte plener og velholdte busker og trær.

Pilegrimsturer
Vi forlater San Sebastian og beveger oss bratt oppover og inn i naturens grønne verden full av ro, blomsterprakt og fuglekvitter. Vi følger symbolet i form av et skjell, og røde og hvitmalte merker på trestammene, som betyr at vi vandrer på El Camino de Santiago.

Etter noen timer går vi bratt ned til Pasaia, som er et innløp med en fiskelandsby på hver side. Her er også kanskje Spanias minste ferje.

Ut på tur, aldri sur. Vi starter på våre vandringer cirka halv elleve på formiddagen og er tilbake sen ettermiddag. På turene nyter vi både stillhet og fuglekvitter. Her er én av flere følgesvenner, fuglen Frans, oppkalt etter paven..
Pilegrimsleden El Camino de Santiago er godt merket fra San Sebastian til fiskerlandsbyen Pasaia.
På vandringene ser vi alltid fram til lunsj i det fri. Ferskt brød, ost, skinke, oliven, tomater, vin og vann. Da kan vi ikke ha det bedre.
Vi vandrer langs kysten, og har flott utsikt over Biscayabukta.
Det er få andre vi møter på vår vei. Med unntak av en skoleklasse fra Storbritannia, i tillegg til noen «pilegrimer» i ny og ne.
Vi går der pilen peker fra San Sebastian til Pasaia. Rett fram, opp og ned. Skritt for skritt.
Et lite stykke går vi i fotsporene til en småbarnsfamilie, hvor barna hopper og spretter over stokk og stein.
Vi er nede på havnivå etter å ha gått i pilegrimenes fotspor fra San Sebastian til Pasaia.
Ei lita ferje frakter passasjerer over til andre sida i Pasaia. Der ligger det en liten fiskelandsby med blant annet et serveringssted i havneområdet.

Vår andre pilegrimstur begynner med taubanetur, før vi vandrer i timevis i rolige omgivelser med blant annet utsikt til åker, eng og vakkert kystlandskap.

Taubanen som frakter passasjerer til Monte Igueldo, 184 meter over havet.
Over 100 år gamle taubanevogner går i skytteltrafikk til Monte Igueldo fra byen San Sebastian.
Et par eksempler på hvordan pilegrimsleden, Compostella de Santiago, fra San Sebastian til Orio er merket.
Dette treet har både blomster og modne sitroner samtidig. Da strekkes sitronsesongen.
Blomkarseblomstring i april gleder oss Baskerland rundt.
Hva ser du under luggen, du raggete ku? Litt hippieaktig ku trives i den grønne eng i Baskerland.
Vandringsstaven legges ned. Målet er nådd, og vi er vel framme i Orio. Her er herberget, som tar imot pilegrimer med såre føtter.
Personlig syns jeg dette skiltet var det fineste på pilegrimsleden, Compostella de Santiago, fra San Sebastian til Orio.
Orio har bratte og trange gater, og et stort torg, hvor vi lesker våre tørste struper og hviler våre varme kropper.
Langs pilegrimsleden er det utrolig mange vakre blomster. Kalaen vokser vilt i grøftekanter og skråninger.
Baskerland er et matmekka, og har utallige koselige spisesteder med god mat og drikke. Her fra Sukandes, hvor vi spiser bacalao. To rene fiskestykker uten garnityr eller poteter. Sånn er det bare.
Hyggelig promenade under blomstrende kastanjetrær langs elva Umumea.
Rosa kastanjeblomster er like vakre som sine hvite søstre.
Det er mange bruer over elva Umumea i San Sebastians kanal. Her er ei av dem med flott utsmykning på hver side av bruspennet.

Bilbao

Vi busser innover i landet for å se og rusle rundt i Bilbao, en tidligere industriby som nå er full av kulturelle attraksjoner. Byens forvandling startet med byggingen av Guggenheim-Museum, et storslagent kunstgalleri dekket av skimrende titan. Frank Gehry er mannen bak museet.

Bygget ser imponerende stort ut fra broa over elva Nervión, men er ganske nøytralt og kamuflert sett fra bysida, revolusjonerte ingeniørverden, da det sto ferdig i 1997. Mange betrakter det fortsatt som det fremste ikonet i verden når det gjelder moderne byggverk.

Bilbao er selve hjertet av Baskerland. Byen er både livlig og relativt rolig i enkelte områder. Bilbao har et tidløst t-banesystem designet av Sir Norman Foster, et samfunnshus designet av Phillipe Strack og flere andre flotte bygg.

Et annet sted av byen er Casco Viejo, gamlebyen. Her er det sjarmerende gater, et gammelt marked og en rekke unike butikker. I hjertet av gamlebyen ligger også Bilbaos sju originale gater, Las Siete Calles, fra 1400-tallet.

Baskerland hører til de tettest befolkede deler av Spania. Tettheten er størst langs kysten, spesielt omkring Bilbao og Río Nervión. Álava er til sammenlikning relativt tynt befolket. Regionen er etter spansk målestokk høyt urbanisert. Største byer er Bilbao (baskisk Bilbo), hovedstaden Vitoria (baskisk Gasteiz) og San Sebastian (baskisk Donostia). Baskerland har om lag tre millioner innbyggere.

Én av Bilbaos mange parkanlegg med springvann og skulpturer. Her kan man nyte storbyens sjeldne stillhet.
Tid for lunsj: kalkun, advokado og andre grønnsaker faller i smak.
En kjempevalp laget av blomster ønsker velkommen til Guggenheim Museum i Bilbao.
To myke søstre viser fram sine ferdigheter foran blomstervalpen. Her er storesøster, og på bildet nedenfor poserer begge søtrene .foran den store valpen.
Guggenheim Museum i Bilbao er laget av Frank Gehry, og sto ferdig i 1997.
Edderkoppen, laget av Louise Bourgeois, er omgitt av røyk: «Like Beauty in Frames» av Jenny Holzer.
Edderkoppen sett i froskeperspektiv. Flere av Louise Bourgeois edderkopper er utstilt andre steder i verden, blant annet i Slottsparken i Oslo.
Menneskene blir små i forhold til denne kjempeedderkoppen.
Blanke kuler skinner om kapp utenfor Guggenheim Museum.
Elva Nervion speiler seg i den blanke kuleskulpturen utenfor museet.
Skulpturer på begge sider av elva Nervion i Bilbao.
Bilbaos gater og parker har mange skulpturer med kvinner. Plusspoeng til byen.
Teateret fra 1889 ligger ved inngangsporten til gamlebyen i Bilbao.
Akeleier trives også i Bilbaos gamleby.
Smale gater og hundreårige hus i gamlebyen i Bilbao. Sju av gatene er fra 1400-tallet.
Midt i gamlebyen troner et monument. Bilbao har mye å vise fram.
Vi fulgte pilegrimsleden, Camino de Santiago, også gjennom Bilbaos gater, blant annet langs gata Autonomia.
En herregård i parken Aiete med bed fulle av alunrot.
Ringer i vann. En enslig svane gjør vel heller ingen sommer i San Sebastians Aiete Parkea.
I Aiete Parkea ligger biblioteket, og der vises en tankevekkende utstilling i tegneserieformat ‒om fredsprisvinner Malala og hennes unge liv.
Malala arbeider blant annet for at alle jenter skal få skolegang. Noe helt annet skulle være helt utenkelig i vårt århundre.
Ei lita og modig jente tar kampen mot mørkemenn.
Malala ble velfortjent fredsprisvinner i 2014.
Etter Malala-utstillingen rusler vi videre i Aiete og Pulu Parkea blant livskraftige, omfangsrike og svært høye trær.
I parken stortrives blomster og planter. Her blomstrer en vakker prydbusk og gleder oss med sine rosa blomster.
Rundt og rundt svømmer den hvite svane og lurer på om vi vil gi henne litt mat og oppmerksomhet.
Matmekka: Baskerland og San Sebastian er kjent for sin gode mat og sine småretter, Pintxos. Tommel opp!
Rødmende og sødmefylte tomater frister alltid.
Det er et bakeri på hvert et gatehjørne, og her er de søte munnfuller pyntet med Baskerlands flagg. Det baskiske flagget ( Ikurriña) med rød bunn som er symbolet for Biscaya, det hvite korset som er symbolet for Gud og det grønne krysset som er symbolet for den hellige eika i Gernika og baskernes gamle lover, fueros.
På hjemturen mellomlander vi i München, og der rekker vi lunsj med godt, tysk øl: Kongen av helvete, Kønig Ludwig Hell.
Tusenfryd kan være Baskerlands nasjonalblomst. Den vokser villig både her og der, høyt og lavt.

Legg igjen en kommentar