Loff til munnrens – vinsmak i nesen.

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

vinflaskerVinen er klar. Vær så god!

Tungen er en elendig smaksfaktor, mens nesen derimot formidler vinens aromastoffer til hjernen. Loff må til for å rense munnen og duft av deodorant- og etterbarberingsvann er tabu.

Dette er noen av vinsmakingens «10 bud». De er formidlet av vinlærer og smaksekspert Arnold Myhre. Tre mandagskvelder har vinfrelste drammensere blitt innviet i vinsmakingens kunst. Det er andalusiske viner interesserte Drammens-ganer har fått fininnstilt sine smaksorganer på i Aftenskolens regi den siste tida.

Arnold Myhre er ingen hvem-som-helst innen vinsmakingens kunst. For en kunst er det, forsikrer han Byavisen om. Flesteparten av de 13 kursdeltakere ved denne vinrunden var ikke nybegynnere, snarere viderekomne. De fleste har vært gjennom grunnkurset i elementære vinlære, vinens historie og om druer, vinproduksjon og smaksteknikk.

Røyk bannlyst
Franske og tyske viner har tidligere stått på timeplanen. Nå har turen kommet til de spanske. Økende sydentrafikk gjør at flere og flere nordmenn også blir interessert i mer enn bare å drikke vin. Foruten rød- og hvitvin ble også musserende vin satt på dagsorden. Til og med viner du ikke finner i statsbedriftens pollister.

På bordet var det stilt opp glass til vinsmaking. Her skulle både farge, smak, duft og sukkerinnhold bedømmes. Og som vinen egnet seg til mat eller ikke. Loff var også lagt fram. Ikke for å stille stult, men for å rense munnen mellom vinsmakingen. Røyking var bannlyst, det samme gjaldt sterke deodoranter og etterbareringsvann.

Dårlig tunge
Så: Full beredskap av sansene øynene, nese og munn.

– Tungen er. en elendig smaksfaktor, kunne lærer Myhre fortelle. Nesen var derimot et fabelaktig smaksorgan. Med tett nese så smaker det ingenting av mante, sa han. Vinkursene er blitt en liten tradisjon i Drammen allerede. Nå går det på tredje sesongen med vårlig og høstlig vinsmaking i byen. Kursdeltakerne er jevnlig fordelt på begge kjønn, de fleste fra 30 år og oppover.

– Først i den alderen sitter en i ro og nyter vinen, mente Myhre. De fleste kursdeltakerne er forøvrig medlemmer i Drammens kjente vinklubb, «Bacchus 81», som nå teller 130 medlemmer. Spania er i dag verdens største vinproduserende land i areal, fikk vi vite. Sovjet,  Frankrike og Italia kommer på de neste plassene. Spanjolene drikke for eksempel 60 liter vin per hode per år, nordmenn nøyer seg med en beskjeden plassering og fire liter årlig per vin-Ola og Kari.

Som seg hør og bør ble kurset avsluttet med ønsket om en god tur til Spania.

Publisert i Drammens Tidende – Buskeruds Blads Byavisen i 1988.

Legg igjen en kommentar